От днес откривам нова рубрика – стайните растения в дома ни.

За да е красив и уютен един дом , не е достатъчно да е подреден, почистен , модерен . Голяма част от настроението в дома ни създават растенията . Дали ще ги отглеждаме на открито – в градината например или в стаите , те винаги носят чувството за хармония.

Сега ще говорим за стайно отглежданите растения у дома.
Както знаете , голяма част от тях идват от много по-топли и влажни места на Земята . Нямат цикличност в растежа . Което означава , че ,,не заспиват,, през зимата , както растенията ,отглеждани в естествени условия по нашите ширини.

За да живеят нормално , да растат и да се развиват , тези растения имат малко по-специални нужди – напр.при някои температурата на отглеждане не бива да пада под определени градуси.Или в определен момент температурата трябва да е малко по-ниска , за да може растението да си ,,почине,,от летните горещини .Или , за да цъфтят някои растения ,трябва определен период от време да са на пряко слънце,а в друг период от време – на сянка.

Влажността на въздуха е от основно значение за голяма част от тропичните ни гости . Много от тях не понасят сухият въздух на климатиците и стайните течения.Преди време положих доста усилия да обясня на клиент, че нолината му съхне защото е изложена на климатик.Той спореше,че не и пречело , понеже в естествени условия също я духал вятър.Ключови думи – естествени условия.Прекратих разговора и оставих клиента да се справя сам в отглеждането на нещастната нолина.

Поливане на стайно отглежданите растения.Много важен момент от грижите за тях.Поради спецификата на отглеждането им – в затворените пространства на саксии,контейнери ,кашпи…За някой е трудно да определи колко вода е нужно ,за да живее нормално дадено растение. Ще обясня няколко трика за определяне на количеството вода в саксията. Както повечето от вас знаят , различните растения имат различни изисквания към количеството вода.Някои предпочитат минимални количества.Други се развиват прекрасно с големи количества вода,но! в определен момент – лятото.През зимата същите растения предпочитат умерените поливки.
Точно за това започвам тази нова рубрика – да помогна на повече любители на растенията да се научат да ги отглеждат правилно .

И , но не и на последно място – светлината – слънцелюбиви, светлолюбиви,сенкоустойчиви – изискванията на различните растения са различни.

Правилното съчетаване на основните фактори за отглеждане на стайни растения , ще осигурят нормален живот в затворена среда и ще имате възможността да се радвате по-дълго време на любимите ви цветя.

Агр.-инж.А.Великова

Статиите може да прочетете в раздел ,,Съветите на специалиста,,  

Съветите на специалиста