Красула

Още едно одомашнено ,много разпространено и лесно за отглеждане растение – красула.Много от почитателите на това прекрасно растение ,го наричат семейно дърво или дървото на парите.За последното не знам защо 😉

Красула е много разпространено сукулентно растение,подходящо за отглеждане на закрито. Вариациите на растението са много и най-различни . От дребни люспестолистни ,пълзящи , сивкави на цвят , до големи ,изправени растения , с месести листа и здрави стъбла , наподобяващи малки дръвчета.Има красули със зелени или сивкави и дори с червени листа.Разнообразието на вида е голямо.Овални,целокрайни , назъбени , цилиндрични – такива могат да бъдат листата .

Общото за всички обаче е ,че обичат светлината , топлината и умерените поливки . Особено през зимните месеци.

През лятото може да ги отглеждане на открито,като съобразите , че са гледани в стая, не бързайте да ги излагате на пряко слънце.Най-доброто място отново е източното изложение.Ако ги оставите дълго време на пряко слънце без защита от палещите лъчи , има голяма вероятност най-старите листа да прегорят .Но ако ги поставите така , че да са изложени на светло ,но не и пряко слънчево място , тогава крайчетата на листата се обагрят в червено и растението става много красиво.

Относно поливане – през лятото може да подавате малко повече вода , но почвата трябва да е лека , оцедлива.През студените месеци , макар и в отоплена стая , не е необходимо да прекалявате с поливките.

Торене – с комплексен тор за зелени растения – през топлите месеци.

Ако отглеждате красула на открито , има вероятност да се сдобие с листни вредители – различни видове листни въшки , акари .Тогава може да третирате с подходящи препарати, но ако не ги „обичате“ , сапунена вода върши работа.Специално за акарите ползвайте акарицидни препарати.

Агр.-инж.А.Великова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *