Произхода на една от най-разпространените сред любителите цветари орхидея , е Австралия,Нова Гвинея , тропическите райони на Азия.

Орхидеи в почти пълен цъфтеж

Разнообразието от цветове,неговата устойчивост,лесният начин на отглеждане,правят това цвете толкова търсено и желано.

Но , като всяка екзотична красавица , и орхидеята има своите изисквания за добър начин на живот.

След купуване ,огледайте добре растението – има ли нужда от презасаждане.Обикновено е в малък транспортен контейнер.Оставете цветето да се адаптира в новия си дом.Не бързайте обаче да поставяте на пряко слънце.Има реална опасност от получаване на слънчев пригор.Ако забележите , че всичко е на ред , поставете растението на място , където има слънчева светлина.Най-добрият вариант е източният прозорец.Слънчевите лъчи не са толкова силни.Но , ако нямате избор,вземете мерки за временна защита от палещи слънчеви лъчи.Леко засенчване с полупрозрачна хартия е добро решение.

Понякога производителите на орхидеи поставят в основата на корените вид гъбест субстрат, който задържа повече вода.Но във времето именно този субстрат може да стане причина за загниване на корена.Може внимателно да го отстраните при преместването в нов съд.

Температура на отглеждане – високи дневни температури , прохлада през нощта .

Поливане – всъщност начина на поливане на орхидеите е накисване в дълбок съд с престояла вода.Поради спецификата на субстрата , в който е поставено растението- а именно дървесни кори . Оросяването на листата е любимо за тези цветя.Почиствайте и от прах редовн

За да цъфтят всяка година дълго време – слънчева светлина,висока дневна температура,редовна влага , оросяване.Не забравяйте и да торите.В магазините се продава специално разработен тор за орхидеи.

Агр.инж.А.Великова