Пеларгониум

Днес ще ви разкажа за едно от най-разпространените цветя в България.И не само 🙂 . Пеларгониум или както си го знаем – доброто старо мушкато.

Произхожда от Южна Африка . Хибридните му форми са почти безкрайно много , като всяка година селекционерите представят нови и нови сортове .Начина на отглеждане и лесното му размножаване ,го правят толкова популярно и желано растения.

Външният му вид е почти толкова разнообразен ,колкото са и сортовете му.

Със зелени едри листа,с дребни зелени,кръгли,кафяфо-зелени,с бели ивици,на петна/някои им казват крокодилчета поради приликата на шарката с крокодилска кожа 🙂 .Керемидено кафяви,до почти бели – разнообразието на листата като цвят е огромно.А цветовете – те са разкошни – бели,розови,цикламени,огнено червени,жълти …Пъстри , с прости и сложни цветове…Безкрайна красота . И в добавка лесното отглеждане и непретенциозност като цяло,прави растението любимо и пристрастяващо за някои любители цветари.

И като добавка , някои от паларгониумите са силно ароматни – индрише – или П.гравеоленс.

Има и такива , които незапознатите бъркат със сукуленти – бодливи пелагрониуми – много интересни растения . Те растат и цъфтят обилно през зимата и пролетта , а през лятото заспиват .Което значи ,че спираме да ги поливаме и ги оставяме за почивка.До следващата зима.

Като цяло пеларгониумите обичат светлината и слънцето.Но не и палещите слънчеви лъчи.Ако са на сянка , трудно биха цъфтели така изобилно ,както ако слънцето ги гали.Изключение правят сакъзите – разновидност на пеларгониум – П.пелтатум и неговите хибридни форми.Расте с дълги,нежни,гладки стъбла,които се стелят.Това го прави особено подходящо за тераси,висящи кошници,сандъчета…За тях изберете източните тераси най-вече.Не обичат горещината, това трябва да се има предвид ,когато се избират за определено място.

Почвата , в която ще отглеждане тези растения – богата на хранителни вещества,оцедлива,лека,не обичат тежките градински почви/защото съм виждала мушката засадени именно в такава почва.

Поливане – редовно и обилно,като следващата поливка се прави при леко просъхване на почвата.През зимните месеци,ако не ги съхранявате извън съдове,оскъдна поливка.Освен ако не сте оставили растенията на светло топло място и те продължават да цъфтят.Аз обикновено си оставям по няколко ,за да ме радват и през зимата 🙂 .

В периодите на обилен цъфтеж се тори с торове , в които количеството на калий и фосфор е по-високо.Така ще си гарантирате едри,изобилни цветове за дълго време.

За съжаление вредителите не ги пропускат. В последните години ги „ухажва“ един неприятен молец.Нагризва цветните бутони и скоро растенията спират да цъфтят.Вземете навременни мерки ,за да не се разпространи прекалено много.В един от обслужваните от мен обекти миналото лято имаше силно нападение от въпросния молец.Буквално за няколко дни огромен брой сакъзи спряха да цъфтят.Назначих лечение съчетано с подходящи торове и проблема беше решен .

Спирам до тук.Ще се радвам да споделите вашия опит в отглеждането на пеларгониуми.Между другото – здравеца е част от семейството също 🙂

Агр.-инж.А.Великова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *