Иглолистни растения

Днес ще се отклоня малко от темата за стайните растения. Ще споделя опит с отглеждането и поддръжката на иглолистните растения,които отглеждаме на открито.Макар,че от време на време на пазара се срещат и такива,които в нашите условия на четири сезона , в определен момент от годината задължително се прибират на закрито.Като стайно отглежданата араукария.

Иглолистните растения са много и различни по вид,цвят,големина , форма…Общото за тях е , че като цяло са растения на хладния до студен климат.Това е свързано с естествения им произход – а именно студените райони на Земята.

Наричаме ги иглолистни понеже при някои от тях – борове,ели,смърчове и др. – листенцата приличат на иглици .По-малки или доста дълги , краят им е заострен и доста бодлив . Докато при други – иглиците са много малки и меки и не предизвикват убождане . Такива са различните туи,купресуси,юниперуси/от тях обаче има и доста бодливи/.Плода на иглолистните растения се нарича шишарка.При някои – предимно дървесните видове – шишарките са много красиви и едри.Докато при туите напр.- дребни и след узряване и разпукване ,покафеняват ,стават сухи и загрозяват като цяло растенията.Аз препоръчвам шишарките на туите да се отстраняват своевременно,за да не придават занемарен вид на растенията.При някои ,тисовете напр. , плода е сочен,месест , ярко обагрен .Нещо интересно , което не всеки знае – от плодчетата на юниперусите северните народи преди столетия са се научили да произвеждат спиртната напитка джин.

Повечето от иглолистните растения предпочитат слънчевото огряване през деня.Трудно издържат на целодневно засенчване.Но има такива ,като туя смарагд,които през определен период от живота си/първите две до три години/ предпочитат известно засенчване .След това няма никакъв проблем да са на открито място. Тисовете също издържат известно засенчване през част от деня.Но няма иглолистно растение , което би живяло през целия си живот само и единствено на сянка.

Хубавото при иглолистните растения е , че подлежат на резитби.За разлика обаче от широколистните декоративни , не се подрязват по всяко време през сезона на силна вегетация.Какво имам пред вид . Докато широколистните видове може да се подрязват от началото на пролетта/някои и през зимата , ако не е прекалено студено/ , през цялото лято , независимо от температурите , то иглолистните растения не подрязвам през месеците с най-високи температури.А и те тогава не нарастват толкова , че да се налагат силни резитби.Отрезите леко пожълтяват поради спецификата на дървесния сок – съдържа смолисти вещества.

Формата на растенията може да бъде много разнообразна . Пирамидална – при елите и смърчовете.Конусовидна,колоновидна,яйцевидна,кълбовидна – при различните туи. Има купресуси,които още при ранното си развитие са оформени като спирали.Други на етажирани топки…Разнообразието е голямо.Обикновено растящите във височина и без обособен връх туи/брабанти,колумни/ , се използват за изграждане на живи огради.Често обаче виждам живи плетове , направени от туи смарагд с прерязани върхове.Това не ми допада никак , а и като се има предвид , че тези туи имат естествена специфична форма , не са удачен вариант за огради.

Иглолистните растения могат да живеят на по-бедни и варовити почви . Но не отказват доброто подхранване с комплексни торове,биостимуланти,органична материя.Може да ги внасяте както през корена , така и листно.

Както останалите растения и иглолистните може да се разболеят или да се „сдобият“ с неприятели – различни видове насекоми.

За това аз всяка година започвам още в ранна пролет с профилактични третирания.Така се запазва здравето на растенията ,повишава се техният имунитет и се повишава качеството им на живот.Препаратите , които ползвам ,са същите както при останалите растения – стайни или градински.

И още нещо , което смятам за особено важно и което любителите градинари пропускат доста често.Иглолистните растения не изпадат в период на покой.Те имат вегетация през цялата година.Да , в най- студените и в най-горещите месеци тя силно намалява или се променя , но не спира. Имайте това пред вид ,когато зимата е топла ,няма валежи .Тогава тези растения трябва да се поливат.През летните горещини пък може да ги обливате ,като внимавате обаче да не увредите растения около тях , които биха се разболели от съчетанието на голяма влага и висока температура.

/ всички снимки са на растения от обслужвани от мен обекти 🙂

Агр.-инж.Антоанета Великова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *