Подготовка на градината за пролетта

Тази година няма големи изненади с времето – затопли се рано.Кокичетата цъфнаха отдавна,след тях минзухарите,нарцисите,лалета и зюмбюли нямат търпение да обагрят с красивите си цветове градините ни.

За да подготвите на време растенията за новия сезон ,сега е времето да започнете с някои дейности . А именно – обърнете внимание на листопадните растителни видове – дървета и храсти.Дали са плодни и декоративни – сега ги почистете от останали под тях листа и сухи клони.

подрязани и оформени рози,вистерии…

Тревният килим – почистете го от растителни отпадъци – дори и да сте отстранили преди зимата всички сухи листа , винаги от някъде ветровете може да довеят нови сухи листа,паднали клони,друг вид отпадък.Както казах, тази година се затопли много рано.За това и поливките в градината започват по-рано.В моята вече два пъти поливам – ранните пролетни цветя,тревният килим,по-дребни или млади иглолистни и нелистопадни растения.Много често хората грешат като мислят , че през зимата или рано на пролет не се полива.Напротив.Полива се съобразно с времето.Имало е години , в които през късен топъл декември съм поливала ,както и в топъл февруари.Това ,че месеците са зимни ,не означава , че някои растения не черпят вода от почвата.

ранно пролетно поливане

Време е за първото пролетно торене .Бавнодействаш комбиниран тор – разпръснете равномерно върху тревата,после,ако е сухо , може да полеете.Ако имате оголени или по-рехави места в тревата , може да направите подсяване.След награпване на почвената повърхност ,внесете семена,по възможност да са същите , като тези , които сте засели преди това.Подсипете почва до толкова , колкото да покрие семената,валирайте и полейте обилно.След което може за всеки случай , да напръскате с подходящ препарат против мравки.

подрязан и оформен жив плет

Може да окопаете леко около рози,дървета,ранните пролетни цветя.

За да имате красива пролетна градина – внесете цвят – иглики,теменужки – със своите слънчеви и весели багри ,ще донесат ведро настроение на всеки , който ги гледа.

Моята градина е изградена така , че във всеки сезон , стига да няма сняг , нещо цъфти – от ранните пролетни цветя, избухващите цветове на лятото , есенните красавици ….до късен топъл декември цъфти царицата на цветята – розата.

А за тези с фантазия – предлагам да си направят цветни аранжировки от пролетни цветя – но това ще е следваща тема , по която да пиша 🙂 .

Comments

  1. По начало няма саксийна и градинска кала. Двата основни вида /сорта/ се различават по студоустойчивостта си и по големината.По – студоустойчива е етиопската кала-Zantedeschia aethiopica,едро,здраво растение. В същото време тя е и силно влаголюбива.Най-добре вирее в заблатени пространства с изобилна вода,пряко слънчево огряване – до 6 часа дневно.Има още един вид – Z. Pentlandii,много по-дребна и с различни цветове .И двата вида обичат много вода,тежки ,влажни почви , изобилно слънце.Белите кали , които са и по-близко до дивият си първоизточник , са по-устойчиви растения.Цветните – жълти,бели,лилави… , са по-нежни и неустойчиви на ниски температури.За това сама преценете от кой вид кала искате да засадите в градината.За бялата етиопска не е проблем дори да презимува на открито .Тя издържа до -15 градуса.Докато цветни форми са много по-деликатни растения,не издържат дълго време на открито , нито пък засадени в земята , без да се извадят грудките им.Ако успеете да осигурите тези основни изисквания на растението , вярвам,че ще се радвате на красивите им цветове.Успех и благодаря за хубавите думи .

  2. Avatar for Специалистът Ганка Нейкова : 12.03.2019 at 7:49 am

    Благодаря за хубавите съвети за сезона, ще следя темите. Ако е удобно градинката кала може ли сега да се разсажда и ще объркам ли цъфтежа за това лято. Благодаря хубав ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *