Цветни аранжировки с живи цветя

Както обещах в предишната публикация , темата за днес е – цветни аранжировки с живи растения.

Много може да се говори за аранжирането на цветя.В зависимост каква е целта – дали ще поднасяме подарък,дали само ние ще им се радваме,колко дълго искаме да имаме дадената аранжировка-направена от сезонни или многогодишни растения ,вариантите са много и зависят от желанията ни и нашата фантазия. Аранжировки на растения могат да се правят и на открито – в градината , например.Отново подбора на растенията е важен за по нататъшната им поддръжка.

Започвам с аранжиране на открито .

на снимката – градинска аранжировка с летни цветя – далии,хортензии,карамфил,сенециои др.

Като начало трябва да изберем растения , които биха си подхождали както цветово,така и по височина,време на цъфтеж,начин на отглеждане , изисквания към климатичните фактори.Ако подберем растения с различни изисквания към светлина и влага , трудно бихме могли да ги запазим живи дълго време.Ако например се комбинират сукулентни растения с хортензия , ефекта от аранжирането ще е нулев.Едното растения изисква редовно и обилно поливане,докато другото – оскъдната влага е задоволителна за него.Давам толкова ярък пример , но съм сигурна ,че никой няма да подбере така растения.Макар,че съм виждала архитектурни безумия – бамбук ,засаден до кортадерия/ пампаска трева.Без коментар.

Кани и два вида иглолистни

На снимката горе – за гръб на аранжировката и използван лъжекипарис в сивкавосиня окраска на листата.Пред него кълбовидна туя и между тях в гнезда засадени кани.Ефекта през цялото лято е прекрасен.Правилно комбинирани растения както цветово , така и по изисквания към светлина,вода,устойчивост…

Няколко вида храсти и летни цветя

В отделни места в градината , като акцент,също може да се направи аранжиране на различни по цвят храсти – на снимката – бордюр от чимшир с кълбовидна форма.Втори кръг – бербериси – в тъмночервената гама най-вътре – спирея – светложълта окраска на листата.Вътрешното пространство е запълнено с карамфили.Тук растенията са подбрани така , че и в студения сезон да имаме жив цвят – именно чимшира , който е неопадлив и запазва цветно настроение.

билкова аранжировка

Една много любима за мен аранжировка – високо изградени кашпи,в които има засадени различни видове билки и подправки.Така красиво подредени и подбрани с изключително внимание – мента,босилек – два цвята,маточина,лук,розмарин и бегонии ,чиито цветчета се ползват за украса в гурме кухнята.

различни видове многогодишни растения и сезонно цвете

Сега да обърнем внимание на аранжировките в саксии.И тук вариантите са много – понеже пролетта почти е дошла , ще започна с ранните пролетни цветя.Може да ги подберете по следния начин – лалета,зюмбюли,нарциси.Кокичета,минзухари,хелеробес,теменужки…

В не много дълбока саксия поставете почва.Подредете луковиците на растенията така , че като ги засадите ,най-високите да са от вътре , а около тях да са по-ниските. Когато избирате луковиците ,вижте на етикета какво пише – кога цъфтят.Добре ще е различните цветя да цъфтят по едно и също време – дружно.Тогава красотата на аранжировката ще е пълна.

Към луковиците за разкош , може да добавите и многогодишно зелено растение – Някое бавно растящо иглолистно , или хедера с дребни листенца.След прецъфтяване на пролетните и изваждане на луковиците,може да си направите лятна аранжировка в същата саксия.Бегония с различни цветове – прекрасно съчетание с многогодишните растения от пролетната аранжировка.

За лятото може да подберете такива растения , които ще цъфтят през целия сезон – акцент ,растящ във височина може да е някое яркоцветно мушкато.Под него – хедера и поставяте саксията на високо.Или пък различни цветове петунии – във висяща кошница.

Друг вариант – отново широка , невисока саксия . В средата се поставя фестука – това е нискостеблена , синкавосива на цвят трева.Подходяща е както за слънце , така и за места с по-малко огряване.Около нея може да се насадят суколентни растения , които имат почвопокривен ефект-пълзящи , а не растящи във височина.Постепенно те ще започнат да“провисват“ от саксията , след като са пораснали достатъчно в нея.И двата вида растения – тревата и сукулентите , са съвместими поради факта , че фестуката издържа на умерено засушаване,а сукулентите ,засадени в саксия , понасят редовно ,оптимално поливане .

Вариантите са много.Като цяло , растенията трябва да се подбират на първо място – по общи изисквания на отглеждане,после по големина,цветово,отношението към болести и неприятели също не трябва да се пренебрегва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *