Първи стъпки в изграждането на красива поляна

Въпреки хладната пролет , дейностите на открито не прекъсват.Слънцето надвива облаците,птиците пеят ,живота е прекрасен – както всяка пролет .

Днес ще обсъдя въпроса за изграждането на затревени площи – лично аз предпочитам тези , засяти с тревни смески само от житни треви .

окосена/неокосена трева

Преди да пристъпите към изграждане , или да извикате специализирана фирма , която да изгради поляната , добре помислете за какво точно искате да я използвате . Дали върху нея ще се играе , дали ще я използвате само за да и се радвате , на слънце ли е или на сянка …Това са все въпроси , на които трябва да обърнете внимание , за да подберете подходяща тревна смес . Често необмислените и спонтанни действия от страна на любителите градинари водят до грешки , които се виждат в последствие .

Преди изграждане огледайте добре терена . Дали е наклонен , дали има вдлъбнатини по него , или „хълмчета“ . Неравностите на терена могат да доведат до неприятности на късен етап , свързани с поливането . Околната растителност , особено ако е голяма и висока , също не е за пренебрегване .

И така , ако сте решили за какво точно искате да използвате поляната , може да пристъпите към действие .

За начало се отстраняват всички едри предмети , отпадъци , ненужна растителност . Ако има такава , която искате да запазите , най-добре е преди затревяването да я обработите – подрязване , почистване , оформяне . След сеитба , до първо косене няма да може да се влиза на терена . Той все още не е улегнал и ще останат следи и хлътвания в него .

Почвата се обработва – окопаване и отстраняване на корени , камъни , отпадъци … След което се заравнява – бучиците на почвата трябва да са не по-големи от няколко милиметра , или от големината на семената на тревната смес . Това означава – фина обработка на почвата . Отново напомням – претупаната работа в началото , води до проблеми в последствие .

Относно сеитбената норма – на всяка опаковка с тревна смес е написано какво количество се внася на кв м . Лично аз предпочитам да завиша сеитбената норма . Така си гарантирам гъст посев .

Семената се разхвърлят равномерно и на „кръст“ – първо вървите в едната посока , после перпендикулярно на нея . След като сте ги внесли в почвата , трябва да ги зариете – закриете , завиете . С помощта на гребло леко и внимателно заривате семената , така ,че над тях да има тънък почвен слой . Да не ги виждате , но и не трябва да са на прекалено голяма дълбочина . Следва валиране с цел уплътняване и подравняване на терена .

И сега следва поливане – тук трябва да сте много търпеливи и наблюдателни . Полива се , докато водата започне да се задържа на повърхността . Или – като забиете пръст в почвата , той да влиза в нея без да среща съпротивата и . Накрая се обработва с препарат против мравки – задължително .

Това са основни съвети за самото затревяване . Не пропускайте обаче момента с поливането през времето – дали ще е на ръка , дали ще е с пръскачки или поливна система . Ако решите да изграждате поливна система , най – добре го направете преди затревяването . И с подходящи поливни системи . Казвам го , защото през годините съм виждала интересни решения за поливане на трева – около нея забучени разпръсквачи , които обаче са за поливане на места , които не се косят – цветни градини , напр. Тези разпръсквачи не се прибират със спиране на водата , а остават от горе и пречат на косенето .

Има и още един начин за затревяване – поставяне на готова трева – чимове . Много по-бърз , имате поляна за един ден . Но предварителните мероприятия по подготовката не се изключват . В този случай се спестява времето за поникване , не и подготовката на терена .

поставяне на чим

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *