Растенията в офиса

Днешната тема е за растенията в офиса.

Какви растения са подходящи,как да ги отглеждаме,защо има разлика между средата в дома и тази в офиса – това са все въпроси , на които се е налагало да отговарям през годините.

Различни видове растения

Между затворената среда на дома и тази в офиса има колкото прилики , толкова и разлики.Да – закрито ,затворено пространство,да,контролирана температура и влага,да,проблем с липсата или прекалено много слънчева светлина…Това са част от приликите на средата на дома и офиса.Разликата обикновено идва от пространствата,от това,че в офисите обикновено работят повече и различни хора,всеки със своите изисквания към топлина,чист въздух,светлина и т.н. .Разбира се и в двата случая има изключения.

филодендрон

Обикновено за закритата и контролирана извън домашна среда предпочитам растения със здрави листа.Какво има пред вид .Под здрави разбирам плътни,дебели листа.Такива са различните видове филодендрони,алоказии,драцени,фикуси,цикас,замиакулкас,палми,аспидистри,юки,шефлери…Това са растения , чиито листа нямат власинки,гладки са , плътни ,при намокряне не задържат дълго време водата върху себе си.Имат голяма поглъщателна способност.Устойчиви са на сравнително сух въздух,запрашаване,вредители/лесно се лекуват при проблем/и болести.

юки

Изискванията към светлината на изброените горе растения са – обикновено ги приспособяваме към нея.Това е шега разбира се. В практиката си съм виждала различни изложения на офиси и приспособени и не до там растения към светлината с която се разполага.Виждала съм драцени,които обичат светлина в северни стаи.В този случай наблягам на торенето с добавка на стимуланти за увеличаване на фотосинтезата, микроелементи.Така се повишава устойчивостта на растенията и по-лесно се справят с нетипичните условия на предложената им среда.

В случай обаче , когато светлината е в повече за наличните растения , се прибягва до засенчване.Повечето офиси разполагат с щори на прозорците.При необходимост съветвам клиентите да ги спускат за определена част от деня.И още един проблем свързан със светлината.Напоследък доста често започнаха да се използват стъкла с фотозащита. Те,както знаете имат филтър,който не пропуска изцяло слънчевата светлина.От това , през годините , растенията започват да страдат.

И един съвет – ако имате растения с пъстри листа-фикуси,шефлери ,драцени – по правило пъстолистните предпочитат светлите до слънчеви места.За това ,ако нямате такива , просто не купувайте от тези растения.Вземете си зелените им ,едноцветни събратя.

пъстра шефлера

Топлина – сега вече започват проблемите/разликите от дома/ за които споменах горе – това,че в офисите работят хора с различни изисквания към нея.Има хора на които винаги им е топло.Обаче има такива , на които и при двадесет и пет градуса им е студено.Едните искат да спрат климатика,другите бързат да го пуснат…Най-добрият вариант е естествено да се намери компромисно решение и за хората и за растенията.За последните не е добре дълго време да стоят на хладно или дълго време да стоят на прекалено горещо ,в затворено помещение.И в двата случая ще страдат докато накрая се предадат и загинат

Фикус

Проблема с климатиците – това е най-удобния и чист начин за отопление,но въздушната струя,която се носи от тях не е добра нито за хората , нито за растенията.Няма отново да описвам случая с нолината ,климатика и техния собственик.Ако има вариант ,не поставяйте растенията изложени на въздушната струя , идваща от климатика.

Поливане на офисните растения – няма голяма разлика от поливането у дома,но все пак бъдете внимателни.Повечето хора може да проявят самоинициатива и да се стигне до преполиване или пък точно обратното.Всеки да реши ,че колегата му е полял и накрая растенията да изсъхнат.Още нещо – не изливайте остатъците от напитки в саксиите.Какво съм виждала – пред ресторант в голям сезонен хотел поставен фикус.Понеже мястото е по-скоро тъмно отколкото светло , го поливам изключително рядко. Един ден , изтривайки листата му , усещам мирис .Оказа се ,че гостите на хотела изливат в саксията напитки ,преди да изхвърлят пластмасовите си чашки.Голяма грешка от тяхна страна.Преместих фикуса и повече не сложих друго растение до тази врата.Фикуса оцеля , но след много усилия от моя страна.

Това , в общи линии , са нещата на които да обърнете внимание ,когато озеленявате офиса си.Ако се затруднявате в избора – аз съм човека който да ви помогне.

/снимките горе са на растения ,които съм възстановила след като са гледани в неподходяща среда,особено съм горда с фикус лирата/


Агр.-инж.Антоанета Великова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *