Как да запазим растенията отглеждани в съдове , през зимата

Ето ни отново заедно в края на още един изпълнен с много работа и емоции сезон .

Тази година , поради закъснялата пролет , сезона се удължи почти до края на вторият есесен месец . В което , естествено няма нищо лошо . Но освен , че се грижите за градинските растения , отглеждани на открито , добре е да се погрижите и за растенията , които отглеждате в съдове.

Напоследък все повече хора отглеждат растения не само в градината , а и такива , които са в затворени съдове – различни видове саксии , сандъчета и др . Така , след края на сезона , тези растения може да бъдат пренесени на закрито , в зимни градини или неотопляеми помещения , но защитени от суровите условия на зимата.

Има обаче растения , които остават да зимуват на открито .

Именно за тях и съдовете , в които живеят , е добре да се погрижите преди да е станало прекалено късно .

Огледайте добре всички съдове и растенията в тях , които смятате да оставите да зимуват на открито . Обикновено при застудяване всякакви градински животинки търсят топли и защитени места , за да презимуват .Охлюви , насекоми – няма лошо , но мястото им не е при вашите растения . За това почистете саксиите от сухи листа , за да няма ненужни убежища за гореспоменатите … Ако трябва , измийте съдовете от полепнали прах, почва , паяжини … Подрежете растящите в тях растения . Имайте предвид , че трябва да запазите кореновата им система жива за следващият сезон. В зависимост от почвения състав , почвата може да задържа много влага или точно обратното – да изсъхва прекалено бързо . Това , че е студено , не означава , че през цялата зима не трябва да обръщате внимание на останалите на открито зимуващи растения . В топли , слънчеви , дори ветровити зимни дни , от почвата се изпарява голямо количество вода . Ако не поливате , когато това се случи , вероятността да ви загинат растенията , е твърде голяма . И да , те ще загинат именно от засушаване .

Обикновено на отрито остават иглолистни растения и такива , които издържат на студ.

на снимката – туи ,отглеждани в керамични саксии

Именно те чепят вода почти през цялата зима , особено в слънчени дни .

При прогнози за силно понижаване на температурите , може да защитите съдовете като ги „облечете“ . Дали ще ги обвиете в няколко слоя полиетиленово фолио , или ще комбинирате с велпапе , дървени стърготини,чипс и други растителни материали – със сигурност ще предпазите кореновата система .

Много често любителите градинари забравят , че дори и през зимата , има растения , които се нуждаят от вода и защита . И липсата на вода се проявява в началото на новият сезон – растенията , особено по-малките , изсъхват „внезапно“ . Но не са загинали от студ , а по-вероятно са изсъхнали от липса на достатъчно вода , която да запази корена жив.

Това се отнася за вечно зелените .

Ако отглеждате листопадни , също не бива да подминавате факта , че техните корени също се нуждаят от минимални количества вода .

За това отвреме на време проверявайте оставените на открито саксии – не допускайте да пресъхнат . Но и не прекалявайте с водата . Когато едно растение е извън вегетация , корена може да загние от прекалено голямо количество вода .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *