Дейности в градината през декември

Какво бихме могли да правим в градината през първият зимен месец .

Като се има пред вид , че тази година зимата започва с много меко , почти топло време , все още можем да работим на открито . Листата на някои растения – дървета и храсти , все още не са опадали напълно . За това – обиране на листа , почистване на тревния килим от мъхове , по-големи плевели , които продължават да растат , ако почвата позволява – окопаване .Тъй като тревата расте при топло време през зимата , ако има нужда изкосете още веднъж .

Огледайте дърветата . По тях може да има изсъхнали клони – отрежете ги . Когато правите това е добре така да режете , че да не остават чепове . Това са остатъците от подрязаните клони , които обикновено по-бързо биха изгнили отколкото да пуснат някой леторасъл . Гниещата върху здрава материя тъкан може да доведе до заболяване на голяма част от растението , ако за него не се полагат адекватни грижи . След като отрежете клоните , изчакайте ден/два и тогава или замажете с овощарска замазка , или боядисайте с подходяща боя отрезите .

Друго , което може да направите през този месец е да подрежете високите декоративни треви . По това време на годината повечето от тях започват да съхнат , цветоносите им разпиляват семена из цялата градина . Обикновено се подрязват така , че при евентуални много ниски температури да се запази възела на братене . Аз лично препоръчвам да се подрязва на височина около 50 см . На пролет изсъхналите през зимата стъбла се отстраняват много лесно .

Основна дейност , много важна за следващият вегетационен период , е първото зимно пръскане . Горещо препоръчвам да не се пропуска . Все още температурите са такива , че позволяват тази дейност да се извърши .

Имайте предвид , че освен плодните дървета и храсти , се третират , със същите препарати и декоративните опадливи видове .

Не пропускайте профилактичното третиране на иглолистните и други неопадливи видове .

Ако сте решили да правите някакви основни промени в градината , сега е времето да започнете с подготовката . Първо си направете план – дали ще местите растения , дали ще променяте части от градината . Добре обмислете бъдещите си действия . Сега , когато градините обикновено са почти „голи“ , може да се добие ясна представа какво би могло да се промени или преработи .

Лично аз , през следващият сезон , смятам да облекча част от работата си . Какво имам предвид . Поради голяма заетост с градините на клиенти , все по-рядко ми остава време да се грижа за собствената си градина . Да , тя е в отлично състояние , но това е за сметка на много лишения от моя страна спрямо мен .

И така – на местата , които позволяват, ще направя мулчиране с градинско зебло . За това сега започвам да подготвям терена и да правя промени , които да облекчат работата ми в бъдеще . Започнах да подготвям и растенията за тези промени . Някои от тях извадих още преди два месеца и поставих в съдове . Така по-лесно ще се адаптират след промяната . Други подрязах така , че да не пречат на поставянето на градинското зебло . Реших и какво покритие в различните части от градината ще има върху него . Предвидих промяна в поливната система .

Всичко това е за хората , които като мен , не могат да си губят безцелно времето , а винаги намират с какви смислени дейности да го запълнят .

Ще се повторя и няма да е за последно – градинарството е единствената дейност, която осмисля живота ни чрез грижите за растенията . Прави ни по-жизнени и енергични и доказано удължава живота .

За това , колкото може повече , хората трябва да се обграждат с растения . Полаганите за тях грижи правят човек по-щастлив , виждайки как те му благодарят чрез красотата , която му показват .

агр.-инж.Антоанета Великова

…………………………………………………………………………………………………………………………….

всички снимки в сайта са авторски

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *