Как да изберем подходящата тревна смеска

Наближава времето , когато в градината започва усилена работа .

Сега е и времето , ако сте решили да засявате нова поляна , да се разходите до градинските центрове и да изберете подходящата тревна смеска .

На пазара има много и различни тревни смески . В зависимост от това за какво ще бъде използвана затревената площ , семената като видове и сортове са подбрани така , че да удовлетворяват всякакви изисквания.

На какво да се обърне внимание преди да се закупи даден вид тревна смеска ? Първо решете за какво ще използвате поляната – дали ще е интензивно – с игри и утъпкване , дали само ще и се наслаждавате от страни …Важно е да се знае , че има треви , които не понасят утъпкване .Техните листенца обикновено са тънки и нежни . И честото утъпкване ще им навреди.Има треви , които са с така подбран видов и сортов състав , че издържат на силно утъпкване ,ниско косене . Треви със здрави , плътни дебели листа.

Обикновено любителите градинари четат само предната част на опаковките с тревни смески .Но на задната страна на кутиите в подробности са описани качествата на тревите – за какви почви , за какви места ,при какви условия на отглеждане .

Преди години затревявах моята градина . Знам много добре каква е почвата в нея – почти напълно песъчлива . Изложението и е югозападно.Във втората половина на деня през лятото е много горещо .Така отидох в един голям градински център и , заейки какво точно търся , започнах да разглеждам предлаганите тревни смески . Да , четенето на задната страна на кутиите със семена отнема време , но така вероятността да се сгреши е по-малка . Открих точно каквото търсех – тревна смеска , произведена специално за песъчливите почви около морето , устойчива на засушаване и на леко утъпкване . Точно каквото ми трябваше .

Ако някой не е сигурен какво точно да си купи , най-добрият вариант е да вземе универсална тревна смеска . Обикновено тези смески са подходящи за почти всички условия в една градина – и за слънце и за сянка , издържат на леко засушаване , това са здрави треви .

Силно препоръчвам , когато купувате семена , да търсите такива опаковки , на които всичко е написано ясно и на български език .Не се доверявайте само на казаното от продавачите , когато етикета не е на български .

Имах следния случай – трябваше ми конкретна тревна смеска . Попитах продавач в известен градински център , с претенции за знания , дали предлагат точно това , което търся . Получих огромни уверения . И така , доверявайки се на думите му , купих чувал със семена ,етикета на който беше изписан на италиански език .Не чета италиански . Засях семената и за мое разочарование , се оказа , че тревната смеска не е това , което очаквах . Положих огромни усилия , за да получа тази поляна , която исках .

За това , преди да предприемате каквото и да е по изграждане на тревна площ , информирайте се от надежни източници . Четете , а ако нямате знанията , уменията и не разполагате с време , потърсете специалисти с доказани качества , а не случайни такива .

агр.-инж. Антоанета Великова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *