Как да си направим резници

Един от начините за размножаване на растенията е чрез резници .

Какво е това ?

Резник се нарича онази част от растението , от която ще си възпроизведем сами ново растение . Вегетативен начин на размножанване на растения .

Резници могат да бъдат различни части от растението – корени , листа , стъбла . Т.е. онези части , които изграждат самото растение .

При различните видове растения може да бъдат взети за размножителен материал различни части от тях .

резник от монстера

Например , има растения , които в наши условия се размножават само чрез листни резници – различни видове бегонии. Не, че е невъжможно да се размножават от стъблено/листни резници , но успеваемостта е много ниска . Това са предимно едролистните бегонии . Взима се един здрав , добре развит и оформен лист и се нарязва внимателно на равни квадрати . Те се поставят върху почвена повърхност с лек наклон над нея , така , че долният отрез да има непрестанен приток на почвена влажност . Може да поставите от горе стъклен похлупак . Така ще се намали изпарението на вода от почвата и ще се осигури висока топлина и въздушна влажност, необходими за бързото развитие на бъдещото растение .

Друг вариант за размножаване чрез листа – взима се цял лист и се поставя с долната част във вода . Така може да се размножават глоксинии , замиокулкас и др. растения – Скоро под листа започва да се образува малка грудка и се развиват корени като цяло .

листен резник от замиакулкас

Корените също може да се използват за размножаване на растения . Например канна индика се размножава чрез разделяне на грудките . Върху тях на определени интервали , се намират пъпки , от които на следващата година се развиват новите растения . Така е и при повечето ириси .

Стъблата също служат за размножаване . Розите се размножават именно чрез стъбла . При есенната резитба се подбират здрави , полу зрели резници . Какво значи това – части от стъблата , които не са се вдървесинили прекалено силно , но не са и зелени /връхни . Прави се „гнездо“ на открито в градината . Добре е мястото да е защитено от силни студове и , при възможност , през зимата да е слънчево , а през лятото да е леко засенчено . Окопава се добре почвата и резниците се поставят достатъчно дълбоко , че да не изпитват липса на вода . От горе се поставя , обикновено , висока , с изрязано дъно , бутилка . При необходимост се полива и през зимата .

Като цяло , размножаването с резници е начин да получим идентично на майчиното растение . Така се подмладява/поднонява самото растение . Има растения , чиито резници задължително се поставят във вода преди вкореняване . Има такива , които може да бъдат засадени директно в почвата . Но и в двата случая имайте предвид , че растенията в процеса на размножаване са много уязвими и за тях трябва да се полагат адекватни грижи .

Каланхоето на горната снимка е поствено във вода , макар да може да бъде засадено директно в почвата за вкореняване .

агр.инж.Антоанета Великова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *