Преместване на растения

Днес ще разгледам въпроса за преместването на растения, които са засадени на постоянно място – в градината .

Често се случва , особено в новоизградени любителски , а и не само , градини , да се наложи преместване на някое растение . Било то поради неподходящо място , или прекалена близост до други растения , или друга причина .

Обикновено времето за преместване на растения е едно от най- важните неща , с които трябва да се съобразим . Най- подходящият момент за това е времето , когато растенията са в покой – за опадливите видове и в относителен покой – за полу и неопадливите видове растения . Такива са иглолистните растения , магнолиите/неопадливи,джел/илекс и др.широколистни неопадливи видове растения .

Понякога, а напоследък и доста често вече , се налага едно растение да бъде преместено когато е в пълна вегетация . Не е невъзможно , но в този случай грижите , които се полагат и вниманието , са особено големи . За непрофесионално преместване препоръчвам то да става, когато растенията са в покой .

Сега ще разгледам случай , когато имаме опадливо широколистно растение в покой . Или това е времето след опадане на листата . Края на есента ,началото на зимата , ако не е обаче много судено и мокро. Обикновено кореновата система на широколистните дървета и храсти е като огледален образ на короната на съответното растение . За това , когато ще премествате растение , имайте предвид този факт . Около растението се изкопава достатъчно голяма ивица , така , че да бъдат засегнати колкото се може по-малко от основните корени .Малките коренчета са тези , през които става доставяне на вода и хранителни вещества . Докато големите корени обикновено са опорни .Тези , които държат растението здраво в почвата . При изкопаването се получава една бала , в която има почва и корени . Ако няма да засаждате веднага , вземете мерки тази бала да не се разпадне и да не остане дълго време суха .

Дупката , в която ще се засажда преместваното растение , трябва да е достатъчно голяма . Толкова , че като поставите балата вътре , да има достатъчно място за досипване на почва около нея , ако се наложи инертни материали , торове .

Скоро премествах един градински бонсай – лигуструм .

изваждане на бонсай

На негово място засадих фотиния . Но! – така изкопах лигуструма , че корените излязоха почти непокътнати.След това започнах с подготовка на дупката за засаждане . Като начало я разширих и продълбочих достатъчно , че на дъното и да поставя дренаж,нова хубава и чиста почва.После поставих новото растение и около неговата бала запълних с нова почва.Оформих чаша , в която да се задържа вода и полях обилно.

новозасадената фотиния

А лигуструма оставих за възстановяване в контейнер . След една година го засадих в същата градина , но на друго място . Всичко това беше в ранна пролет .

възстановения след изваждане лигуструм
подготовка за засаждане
щастлив на новото си място

Когато се изваждат иглолистни растения ,трябва да се има предвид, че като цяло тяхната коренова система е доста по-компактна . Но и тя си има опорни корени и такива , чрез които поемат вода и хранителни вещества . Принципа е същия като при останалите растения – внимателно се окопава окоро корените . Изваждат се с кореновата бала и се преместват .

Ако правите преместване през по-топло време и във вегетация е добре да намалите короните на растенията . Така ще се намали изпаряването на вода и ще се даде възможност за по-бързо възстаноняване на самия корен .

Не забравяйте след преместване , при настъпила вегетация , да подавате необходимите хранителни вещества и такива , с помощта на които растенията ще се справят по-лесно и бързо със стреса .

Имайте и предвид възрастта на растенията .Колкото са по-стари , съвсем нормално е , възстановяването след преместване да става по – трудно . За това , преди да засаждате растения, много добре помислете – колко ще станат големи , около и под тях какво ще има , с каква цел засаждате конкретен растителен вид . Последвайте линка , за да разберете на какво основно трябва да се обърне внимание при изграждане на една градина , за да се сведат до минимум грешките при изградането и – https://greenlineservices.net/?p=600 и част втора – https://greenlineservices.net/?p=605

________________________________________________________________________

всички статии са информативни и базови , имайки предвид , че сайта е за безплатни съвети

снимките са авторски

агр.-инж.Антоанета Великова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *