Торене в декоративната градина

Един въпрос , който отдавна се каня да разгледам .

Въпроса за минералните торове , които се прилагат в градината .

На пазара има много голямо разнообразие от минерални торове . Аз , като един истински агроном , залагам именно на конвекционалното торене . Тези , които са решили , че имат други варианти за торене – просто да подминат статията .

Важен е избора на подходящ тор . Каква точно е целта , която трябва да се постигне с торенето – дали искаме буйна зелена маса или изобилен цъфтеж , или и двете . Какво ще торим – трева,цветя,иглолистни или широколистни растения . Въпросите са много .

За да не се объркате , четете етикетите на опаковките.Те са достатъчно подробно направени , така , че лесно да се ориентирате .

Обикновено тези торове , които предизвикват буен зелен разтеж имат по-голямо количество азот . Именно азота е химичният елемент , който подпомага растенията да растат силно и да са зелени.Естествено , няма да намерите чист азотен тор , като добавка в повечето торове има микроелементи и малки количества от другите два основни елемента – фосфор и калий .

Ако скоро сте презасаждали , засаждали , подсявали и т.н. растения , е добре да ги стимулирате с тор , в който количеството на фосфора е по-високо .

палми след презасаждане

Ако искате цъфтящите ви растения да имат изобилни и красиви цветове , тогава заложете на торовете с изразено количество на калий.

Като правило , през пролетта се започва с азотното торене . Тъй като азота е много подвижен и лесно усвоим елемент , той се прилага с първото за годината торене . Обикновено това става след края на месец март , в началото на април , в зависимост от времето . Ако е много хладно и влажно , просто изчакайте . Започва се с торене на тревният килим . Тори се върху суха трева , поради особеността на азотните торове да предизвикват „изгаряне“ , попаднали и задържали се дълго върху зелена растителна маса . След това полейте .

Следващите за торене са първите разлистили се дървета , храсти . Добре е преди прилагане на тора , почвата около тях да е рохкава .Прилагате тора и – или просто го заривате , ако има достатъчно влага , или поливате обилно , ако почвата е суха .

Това е стартово торене.

По-нататък през сезона обикновено се прилагат комплексните торове – това са комбинации от основните три хранителни елемента .

Обикновено аз торя с азотен тор веднъж в годината . С комплексните торове въпроса е индивидуален – според растенията в градината , интензивността на отглеждането им , начина на поливане и количествата вода , района на месторазположение на градината като цяло .

Често попадам на оферти за поддръжка на зелени площи , в които са фиксирани брой и месеци за внасяне на торовете . Но имайте предвид , че всяко торене трябва да се съобразява с времето . Какво значи това – при продължителна и хладна пролет дали ще има нужда да се тори повече от един път с азотен тор . Или , когато лятото е прекалено горещо и сухо дали трябва да се тори три пъти в месеца с комплексен тор . За това препоръчвам да следите времето , растежа и развитието на растенията . Те сами ще ви подскажат от какво и кога имат нужда .

А любимо ми е да прочета , че „специалисти“препоръчват торене с азотен тор в края на август месец и през септември .

Поради изместването в последните няколко години на сезоните – лятото продължава до края на месец септември , може да удължите редовното подхранване с комплексни торове малко по-до късно . Като постепенно намалявате броя и дозите на торене .

Сега ще обърна внимание на видовете торове съобразно начина на внасяне към растенията – кореново или листно .

Тези , които са за кореново внасяне обикновено са произведени под формата на сферични гранулки . Някои са бързо разтворими , но има и такива , които се разтварят постепенно , излъчвайки умерени количества хранителни вещества дълго време . Това са бавнодействащи торове . Действат в продължение на три до шест месеца . Аз не работя с такива . Обикновено ги използват в големите разсадници .

Торовете за листно приложение са под формата на кристали или прахообразни , има и течни . Те са много висок клас торове , пречистени и съобразени с начина на внасяне – през листата .

И още нещо , което малко хора съобразяват . Кореново приложените торове действат по-бавно . Листно приложените са за “ бърз старт“ . Не бива да се тори само кореново или само листно . Отново – съобразявайте начина на торене с нуждите на растенията . Ако торите листно , особено ако растенията са в затворени пространства , почиствайте листата редовно . Така ще увеличите и подобрите пропускливостта на листните петури . И ефекта от торенето ще е –

“ ЕХА“ 😉

агр.-инж.Антоанета Великова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *