Ето че и поредния сезон поприключи. Листата от почти всички опадливи растения отлетяха от клоните им . И , след като сте почистили основно градините , може да ги огледате и да решите дали нямат нужда от освежаващ ремонт.

Той , за разлика от основния , ще бъде лек , коригиращ , но ще придаде на градината бърза промяна . Както винаги съм казвала – красотата се крие в детайлите.Онези малки неща , които обикновено виждаме , но бързо забравяме . Като мъха в някой по-тъмен ъгъл.Или пукнатата саксия.Или онова клонче , което винаги закачаме преминавайки под него…Все неща , които не са основна част от поддръжката , но които , ако коригираме , ще придадат нов и свеж вид на цялостния поглед върху екстериора на градината .

И така . След като сте огледали обстойно и внимателно цялата обстановка , време е за действие. Обикновено ,когато се изгражда една градина , засадените в нея растения са с един размер . И колкото и редовно да бъдат подрязване , те растат и в един момент се оказва , че трябва да бъдат малко по-драстично обслужени . Това се отнася за по-големи дървета и храсти.Да,като цяло формата им е запазена , но някои от клоните просто са легнали върху тревата и са я задушили.В такъв случай ги подрежете.

Преди време ни повикаха да „съберем“ клоните на огромна ела.Изключително красиво и вдъхновяващо растение.През годините беше се превърнала във величествено дърво.Най-долните клони обаче буквално лежаха върху тревата и я бяха унищожили.След разговор с клиента ,взехме решение така да ги подрежем , че , хем да не оголваме стъблото и да не повдигаме елата , хем да се освободи място около нея ,за да може тревата да бъде възстановена.Но има случаи , в които клиента иска ела да бъде подрязана именно от долната страна , за да се освободи място под нея.Така като цяло , около самото дърво „просветва“. Отваря се пространство .

Относно големите листопадни дървета или храсти . Там е по-лесно . Спокойно може да се подрежат короните им така , че да останат само основните , носещи короната ,клони.Да се скъсят така , че през следващите години да се подмладят , да бъдат по-ниски и да се обслужват по-лесно.

Друго , което след като се направи,ще придаде на градината приятен ,свеж вид . Това е почистването на алеи или пътеки от мъх,тревички , пукнатини.Вече в много градини има изградени различни по вид и сложност пътеки от различни материали.Но , все пак ,тези пътечки са на открито.Вали ги дъжд,обливат ги водни струи, върху тях попадат миниатюрни семенца ,които бързат да поникнат или просто се завъжда мъх.За това ,през този сезон може да им обърнете повече внимание като ги почистите основно от мъхове,натрупана нечистотия , поникнали тревички,ако мястото им не е там.След това може да запълните пукнатините , които евентуално са се появили със смес от пясък,цимент и вода.И погледнете за резултата.Ще останете очаровани.

Ако имате кът със саксии,огледайте ги за евентуални пукнатини , счупвания .Често по керамичните съдове без специално покритие,старите саксии от едно време , се появява мъх.Лесно може да го отстраните с твърда четка и вода.После погледнете вътре в саксиите.Там също може да има мъх,натрупани листа,поникнали тревички…С ръчни градински инструменти , продават страхотни малки комплекти именно за такива цели , почистете повърхностния почвен слой на всяка една саксия.След което насипете чиста почва.Резултата ще ви изненада и този път приятно.

Сета е ред на тревния килим.С течение на времето , колкото и да се стараете , на места тревния ръб може да се компрометира . За това , вземете лопата и бъдете смели и решителни.Работата е малко трудоемка , но си заслужава . За да бъдат прави линиите , най-добре ги очертайте с канап или просто опънете градинския маркуч. И с правата лопата започнете да изравнявате като отнемате от тревата онази част, която излиза извън зададените очертания.После с виличката от инструментите,които имате , отстранете внимателно излишното. Окопайте и повдигнете почвата така , че да имате рязка и ясна граница между тревата и това ,което е около нея . Красота!

Огледайте ниските растения – храсти,цветни групи от неопадливи растения… Както е известно ,растенията , също като хората , имат определен лимит на живот . За това ,няма да е необичайно , ако след някоя и друга година , част от растенията започнат да се променят или да умират . Това е естествения завършек на живота им . Затова е време да ги подмените с други.На тяхно място може да засадите нови . Но моя съвет е .Не купувайте по една бройка от много различни видове.Вземете по няколко бройки от няколко вида.Например – на слънчеви места засадете три лавандули близо една до друга.Или на по-сенчесто място три контейнера с хости или здравец. На слънчево място – три до пет броя хилихризум или ерика и т.н. …

Като цяло огледайте градината и , ако видите още растения , чийто живот е към края си , просто не ги мъчете . Те са отдали своето на вас и на цялата градина .Подменете ги с нови . и се грижете качествено за тях.