Едно емблематично растение , което е в домовете ни в определен момент от годината ,е красивата коледна звезда . Или Понсетия/Поинсетия . Euphorbia puicherrima .Както и да наричате това нежно и елегантно растение , то винаги ще е едно от най-красивите по Коледно новогодишните празници в домове и обществени сгради.

Малко история относно откриването му за света и защо е станало емблема на Рождество.

Името на коледната звезда – Понсетия ,произлиза от името на американски дипломат на име Джоел Робъртс Поинсет .Той е бил и запален ботаник , обичащ природата и нейните чудеса.Именно той забелязва това растение за пръв път при посещение в Мексико в началото на 19-ти век. А защо именно по Коледа растението е особено популярно ? Много просто . Червените прилистници , които обграждат златистите дребни и невзрачни цветчета , наподобяват на звезда . От там и тривиалното наименование – Коледна звезда .

А сега въпросите,които вълнуват мнозина – как да се грижим за коледната звезда,какви условия на средата да и осигурим,колко често да поливаме и т.н. .

Много хора смятат ,че това деликатно цвете е трудно за отглеждане . Аз обаче не мисля така.Ако човек знае от къде произхожда растението , какви са естествените му местообитания , лесно би се ориентирал в задачата за отглеждане в домашни условия .

Поинсетия произхожда от тропическите райони на Мексико и Гватемала . Макар,че аз съм виждала снимки от гръцки острови в Средиземно море , на които растението е голямо точно колкото са люляците в България.Да , в естествени условия , са големи храсти , достигащи до три-четири метра височина . Техния произход ни подсказва , че и у нас може да се отглежда през лятото на открито. Но като се спазват някои условия .

Коледната звезда обича топлината и светлината . Но не понася студени места и течения.За това , ако и намерите подходящо място , тя не само ще ви радва за Коледа,но и ще продължи да се развива и расте , докато се превърне в голям и силен храст.

През студените месеци,когато слънчевата светлина е рядкост , внимавайте с поливките.Може да предизвикате окапване на листата и загниване на корена , ако водата се задържи дълго в саксията . Това обаче не важи за летния период.След адаптация , спокойно може да я изнесете на открито и слънчево място , като обаче внимавате в особено горещите летни дни.Палещите слънчеви лъчи може да са опасни за растенията .За това предвидете известно засенчване при необходимост.

Преди години, за мен ,това растение беше абсолютна екзотика.Докато се науча да се грижа правилно за него .Сега отглеждам коледните си звезди и , когато станат толкова големи , че у дома няма място за тях , просто ги подарявам на клиентите ни.

След коледно новогодишните празници и , ако сте успели за опазите растението , може да започнете внимателно да подхранвате.След първоначалното поокапване на листата , без което няма как да минете , щом започнат да излизат нови листенца на тяхно място,значи има надежда . Внимателно продължете да се грижите за коледната звезда , като при по-слънчеви дни имате предвид,че растението ще изпарява повече вода.При облачни , т.е.слаба осветеност,нуждата от вода намалява.Когато се позатопли времето ,може да започнете да я изнасяте на открито място.Само внимавайте с първите пролетни лъчи.Понякога ранното слънце може да бъде коварно.

Щом видимо растението започне да нараства , значи сте се справили успешно .И още нещо.Еуфорбия пулчерима се размножава много лесно .Миналата година за малко да остана без коледна звезда за празниците .Купих си три мънички холандки .Да уточня , не харесвам холадските коледни звезди.Поради специфика на отглеждането им и дългия път до нас , умират бързо.Не , че не съм отглеждала и от тях.Всъщност на снимките горе е именно холандка. Та от трите остана само една.От нея се отчупи клонче,което насадих направо в саксия.Но не го сложих на пряко слънце.Вкорени се.Вижте я в момента как изглежда на снимката долу.

Тази година си купих две български коледни звезди.Изключително здрави и силни растения.Времето ще покаже дали съм била права относно произхода им.

И още нещо . В мрежата веднъж видях невероятно красив коледен храст.Дама в България беше отгледала невероятно красива огромна коледна звезда .Предполагам , че не е единствената .

Аграрен инженер Антоанета Великова