Днешната статия е за нуждата и необходимостта от градинарството.Или градинарстването.Който както го разбира.

Ще започна от най-старите времена , за да стане ясно защо човечеството има непрекъсната необходимост от връзка със земята ,върху която стъпва.

В митологиите на почти всички народи , земята е източник на произхода на човека. “ От кал си направен , на кал ще станеш“. Цитирам по спомен . Още от древни времена човекът е разбрал , че може да се изхранва от плодовете на Земята.И е започнал да се грижи за растенията , които му ги дарявали.Едни от първите окултурени са зърнено житните .

Минали хилядолетия , но човечеството продължавало да се грижи за растенията . Започнало да строи големи каменни домове.А за украса в тях , хората внесли растения. Тези , които не ставали за храна , но ставали за красота . Декоративните .

Така хората запазили връзката си с растенията , пренасяйки ги в домовете си. И , освен нивите с ядивни , започнали да строят градини с декоративни,или красящи, растения.От древността, като символ на красота и изящество, са останали историите за Висящите градини на Семирамида.

Продължавам към средните векове.Когато е имало огромни замъци,оградени от прекрасни паркове и градини.Сякаш кралете живяли в онези времена , са се надпреварвали чий парк ще е по-красив и сложен в изработването си.

Минали още няколко века . И ето ,че да имаш декоративна градина в собствения двор , не било толкова странно. Има нации , за които да имаш собствен двор , в който са подредени подбрани растения , е въпрос на престиж.Това са народи с традиции в градираството .

У нас в последните години също е много важно, когато си построиш къща , тя да е заобиколена от красив и подреден двор . Нещо , което винаги ме е впечатлявало и радвало , е че хората в нашата страна строят декоративни градини , но в същото време не забравят да имат и част със зеленчуци.Имаме доста клиенти , с големи и красиви градини , в близост до които има такива със зеленчуци. И , когато съм задавала въпроса – защо?,не ви ли стига красотата на декоративните растения ? Отговора е бил винаги почти един и същ . Не може българска къща с двор да няма зеленчукова градина . Самите ни клиенти предпочитат да работят в тези градини.

Така се разтоварват от умората и напрежението натрупани през седмицата на работните им места.Когато човек дълго време работи седнал пред компютър,или работата му е свързана с изключително малко движение през деня , обикновено има нужда да се пораздвижи.И това движение,работата в градината, не е като това във фитнеса примерно.Когато човек работи в градината , той твори.Създава живот.Неговите „движения“имат смисъл .За поддържането на един друг живот . Този на растенията .

Работата в една градина ,особено в началото на нейното създаване , е много тежка и уморителна Но пък е съзидателна.Човек се чувства пълноценен само когато вижда , че след него е останало нещо. И ако това нещо е красота…Удовлетворението е огромно.

Не е нужно при работа в една градина да се изнемогва от преумора.Когато човек знае как да подреди дейностите по приоритети,кои растения в даден момент имат нужда от обгрижване, когато редовно се поддържат , работата започва да се превръща в удоволствие. Не случайно в центрове за възрастни хора в Европа , има изградени градини , в които те да полагат грижи за растенията.И тук не става въпрос за къртовски труд , а за успокояващ и релаксиращ.

Във все повече градове по света ,се изграждат градини , в които хората да отидат и да поработят .Да изцапат ръцете си с пръст,да усетят аромата на влажната почва,да посеят семена на цветя или да засадят зеленчукови разсади.В Германия например ,има обособени малки градинки , с течаща вода , в които хората да ходят и да се занимават с градинарство при определени условия.В Ню Йорк , в Харлем , има общество на градинари , в което хора , които не се познават, заботят заедно в малки градски градини.Водят и децата си , за да се научат на пълноценна връзка с природата и Земята ни.

За това винаги обичам да казвам ,че работата с растенията ни прави по-спокойни,уравновесени, прави ни щастливи и доказано удължава живота ни.За това , не страхувайте да опитвате нещо ново.Никога не е късно да започнете да се грижите за нашите мълчаливи и „неподвижни“ приятели. Труда облагородява .Съзидателния труд ,този ,при който полагаме грижи за някой друг, в случая за растения , развива умствените способности на хората.Подобрява тяхната памет , прави ги по-силни . За ползите за цялостното здравословно състояние на хората ,практикуващи градинарство само ще кажа – нивата на стрес се понижават.Понижава се кръвното налягане. Подобрява се състоянието на двигателната система .Засилва се кръвообръщението .Редовната работата на слънце и на въздух води до подобряване на имунитета на човешкия организъм.Както знаете – слънцето и чистия въздух са здраве и живот.

агр.-инж.Антоанета Великова