Днес ще обърна внимание на едно много красиво и пищно градинско растение – чаровната хортензия.

Този разнообразен храст произхожда от Южна и Източна Азия – предимно Япония, Китай, Хималаите,Индонезия и Америките.

На височина варира от 1 до 3 метра ,но има и огромни растения , достигащи на височина 30 метра.Нещо интересно.Повечето видове са широколистни опадливи,но има и вечно зелени –Хортензия интегрифолия – катерливо , подобно на лоза растение , което , ако не знаете какво точно е , може и да не различите от пръв поглед. Среща се във Филипините и обикновено може да се види върху огради,така , както у нас използваме вистерията , примерно.Най- точния индикатор са съцветията . Тях не може да сбъркате. Лично аз не съм виждала от втория вид,просто защото у нас се отглеждат хортензии със средна височина . В Мексико също може да се срещне от неопадливите видове ,отново прилична на лоза , катерлива хортензия.

Като цяло хортензиите не са особено претенциозни растения.Но все пак е добре да се знае , че повечето от тях виреят в кисели почви.Преди доста години имахме клиент, в чиято градина озеленителна фирма беше засадила хортензии.Но никой не си беше направил труда да направи почвен анализ.И така, хортензиите не успяха да се адаптират в градината . След направен почвен анализ от нас , се установи ,че почвата там е със силно алкална реакция.Причина хортензиите да загинат.

На снимката долу – на преден план хортензия страдаща от липсата на кисела почва .В дъното на снимката – хортензия , която не е претенциозна къв почвената реакция. Както се вижда , това са различни сортове .В случая препоръчахме на клиента вкисляване на почвата.

Далеч съм от мисълта , че ако някой иска да засади в двора си такива растения , трябва да прави и почвен анализ.Може ,преди засаждане ,в дупките ,в които ще поставите растенията , да насипете специално разработена за хортензии ,почва.След месец приблизително , те ще ви покажат дали са се адаптирали на новото място.А в последствие да вземете мерки за леко вкисляване на почвата.

Хортензиите предпочитат средно тежки до леки и пропускливи почви.Обичат водата.От там и името им – хидрангеи.Което обаче съвсем не означава да ги удавяте от поливане 😉 .

Тези растения са доста студоустойчиви.Има сортове , които издържат до -30 градуса. Ако се случи , че вашите растения измръзнат , не бързайте да ги отписвате .На пролет огледайте стъблата им . Ако във височина са измръзнали и сухи, то със сигурност от основата ще избият нови пъпки.Така растението ще се възстанови, но не очаквайте да стане бързо и веднага.

Хортензиите обичат слънцето и светлината.Но внимавайте на какво слънце ги излагате.Най- добрия вариант е източното изложение. Жарките летни лъчи може да предизвикат слънчев пригор.Север може, но силно се съмнявам, че ще цъфтят така изобилно както бихте желали.Или късен запад . Т.е.след като премине пика на слънцето .Юг лично аз не препоръчвам.На снимките – хортензия ,която расте в сянката на дървета и хортензии с източно засаждане.Разликата е очевидна.

Относно грижите за хортензиите.Както казах , обичат редовните поливки.При липса на вода ,листата им бързо провисват,забавя се цветообразуването и растежа като цяло.

Понеже са изобилно и продължително цъфтящи храсти, изискват редовно подхранване.За първо пролетно торене може да използвате азотни торове,за предпочитане през корена.А за летните месеци продължете с комбинирани балансирани отново през корена.Може да ги внасяте и листно .Да редувате листно с кореново торене.

Както вече казах , поякога се налага вкисляване на почвата .Аз ползвам лимонена киселина на кристали.Веднъж месечно ,като съобразявам с поливането или валежите.Така се справих с жълтите листа на хортензиите в моята градина.Вече не са жълти 🙂 .

след вкисляване на почвата почти изравнен зелен цвят на листата

Относно подрязването на храстите.Преди доста години ,когато се учех да отглеждам хортензии , видях следната препоръка – преди зимата растенията се изрязват до земи.Но личният ми опит показа съвсем друго.Ако растенията се изрежат до дъно,на следващата година почти е сигурно ,че няма да цъфтят.Моя клиентка се оплака,че „стар градинар“ един път и изрязал хортензиите по този начин и тя ги чакала две години да пораснат ,за да зацъфтят отново.Друг случай с нов клиент.При обсъждане на дейностите в обекта , стигнахме до разкошни хортензии.Казах, че и те се подрязват, но не успях да се доизкажа , виждайки ужасения поглед на клиента.При което побързах да кажа ,че само прецъфтелите цветове и ,след опадане на листата , в началото на пролетта ,сухите или измръзнали клонки се подрязват.Клиента си отдъхна и каза , че псевдо градинар така бил ги изрязал преди време,че на растенията им трябвали няколко години за възстановяване .

въпросните хортензии

И така , в заключение ще кажа следното . Хортензиите са красиви , здрави ,устойчиви ,впечатляващи растения. Подходящи са както за големи градини , така и за малки градски градинки.Ако спазвате препоръките за отглеждането им, осигурите им подходящи условия , редовно ги обгрижвате ,те ще ви радват много години . Едно напомняне – освен редовно торене , прилагайте и редовна растителна защита .Ще са ви благодарни .

малка градска градинка

Аграрен инженер Антоанета Великова