Голям Сечко отмина , на негово място е по-малкият му брат.И е време да помислим за новия сезон.Какво ще сеем , какво ще садим…

Време е да си направим и новите разсади.

Вероятно повечето от вас, като страстни градинари ,знаят как и кога се сеят различните семена – било то за зеленчуци или пък за цветя.За това , в тази статия ,няма да ви посочвам дати .Ще посоча основните елементи ,които оформят производството на разсад.

След като вече сте събрали семената от миналата година ,подредили сте ги по видове,сортове,време за засяване , идва ред да се подготвят съдовете , в които ще се сее.

В големите маркети има градински секции , в които с всяка изминала година , се продават все повече улеснения за градината и всичко свързано с нея.Там има различни по вид , размер и материя форми за производство на разсади в домашни условия.Може да избирате между такива за многогодишна употреба ,еднократни.За пикиране , или ако не искате да пикирате…Избора е голям.От вас зависи какво предпочитате .И не последно.Мястото ,където ще бъдат поставени разсадите.Далече съм от мисълта , че всички имат зимни градини, оранжерии , парници , където да заложат бъдещите растения.

Ще ви кажа аз какво направих.Понеже не разполагам с много място , си купих готов минипарник.В него заложих разсадите за лятото.Малък,компактен,лесно преносим,удобен за моите нужди.

След като сте избрали форми,които ще са ви подходящи,е ред на почвата.Преди години ,много хора използваха директно градинска почва.Не , че не е подходяща , но е тежка,бавно се затопля,не е обеззаразена.Сега и в това отошение , сме много улеснени.На пазара има голямо разнообразие от готови торфено почвени смески.Въпрос на избор е какво ще предпочетете.

Напълнете формите за разсад внимателно , като леко притискате и уплътнявате почвата . И то така , че като ги напълните , да има място за поливане.Ако формите са препълнени, когато внасяте водата , то тя ще изтича повече , отколкота да попива.

Ако почвата е много суха , може ,преди да я засеете , да полеете умерено.И ще ви кажа защо се прави това.Понякога торфенопочвените смеси са мого сухи.Зависи от партидата в магазина.И ,когато сложите в тях дребни семена и после полеете , водата издига смеската нагоре,заедно с това изнася и засятите семенца.Вероятността да останат съвсем на повърхността е голяма.Ако обаче почвата има умерена влажност , тогава е лесно.Може спокойно да засеете .И дори леко да полеете , семенцата няма да изплуват отгоре.

Следва подреждане на формите на местата за поникване.Постояните места , на които ще отглеждате разсадите.Трябва да е топло,слънчево място.Преди известно време имаше отправен следния въпрос.Защо разсада е прерасъл,а е на прозореца.Ставаше въпрос за разсад домати.Беше изникнал равномерно , но младите растения бяха видимо източени и слабовати.Видях снимка .Да на прозорец , но беше повече от ясно ,че светлината не достига.Попитах дамата , която се тревожеше за състоянието на разсада си , стъклата на прозорците дали са с фото защита.Тя отвърна , че не знае , но когато ги е поръчвала , са и предложили всички екстри и не са били никак евтини. Оказах се права.Стъклата били с фотозащита.

Това са основните неща , на които да обърнат внимание хората , които тепърва ще се учат сами да произвеждат разсади за цветя или зеленчуци.Разбира се има още много ,което да се научи,опита също помага.Успех на всички градинари през новия сезон 🙂 🙂 🙂

Аграрен инженер Антоанета Великова