Днешната тема е свързана с ползите от нашата дейност в градината. Градинарстване или градинарство.

       Както е известно, българите имат вековни традиции в отглеждане на растения за изхранване. Дори през 18-ти, 19-ти век са станали толкова известни в Европа с качественото и правилно отглеждане на плодове и зеленчуци, че там са започнали да ги наричат,, градинарите на Европа,,.

Съчетаване на полезното с приятното

      През годините освен зеленчуци, в техните градини е имало и изобилие от цъфтящи и зелени растения, които са украсявали домовете им. Засадени пред къщите, по прозорците в дървени сандъчетата, домовете на старите българи са били спретнати и красиви.

      Традицията да отглеждат растения хората в България, продължава и в наши дни, като особено популярни стават декоративните градини. И това е свързано с факта, че на пазара се продават всички необходими плодове и зеленчуци,  които преди време хората са отглеждали сами.

      Все повече в ежедневието ни навлизат новите тенденции в дизайна – тази модерна дума, на откритите пространства около дома.

green-line-services

      Много българи притежават дворни места. Дали извънградски вили или къщи на село. Постепенно декоративните градини изместват зеленчуковите и плодните. Но не и окончателно. Както и в други мои статии съм писала, българина умее внимателно и красиво да съчетава полезното с приятното. Т.е. плодната с декоративната градина.

А работата на открито е като безплатно лекарство за почти всички съвременни болежки при хората.

     Какво имам предвид. Когато се работи умерено, за удоволствие, на чист въздух и под галещи слънчеви лъчи, имунната система на човек се възстановява и подсилва. Умереното физическо натоварване, особено при по-възрастни хора, раздвижва мускулите, ставите. Засилва кръвообръщението.

      Тук някой може да репликира, че същия ефект може да се постигне и във фитнес зала. Да, това също е вярно. Но там, в закритата зала, липсват слънчевите лъчи и чистият въздух.

Освен това след работа в градината, човек оставя след себе си красиво и облагородено открито пространство. Осмислил е физическата си дейност. Която във фитнеса е самоцел.

Работата на открито, в градината, с растения, сваля нервното напрежение. Особено препоръчвам, без да имам медицинско образование, на хора с изразена тревожност, да работят с растения. Докато работят, съзнанието им се насочва към дейностите, с които се занимават и тяхната последователност. Мислите се отвличат в посока към растенията и,, избягват,, от проблемите, които ги карат да се чувстват тревожни. Това съм го препоръчвала и видяла резултатите от препоръките си.

      Умерената работа води до понижаване на високото кръвното налягане. Това е свързано с общото укрепване на физическото състояние на човек. Научно доказано. А, когато е свързано със смислената творческа дейност в декоративната градина… Безценно. 

      Градинарството развива креативността/още една модерна дума/или творческото начало в хората, решили да му се посветят. Какво имам предвид. Преди да започне да създава или да се грижи за собствена градина, човек, който е решил сам да се справи, започва обикновено да търси информация.

      Ако сам ще създава градина какво първо трябва да знае как да направи, как да подреди, организира, цялата градина. За какво ще служи тя. Дали ще е изцяло декоративна, дали ще има плодна част. Или ще съчетае двата вида. И така, информирайки се, на човек му идват нови и нови идеи. Започвайки работа и натрупвайки опит, проявява фантазия. С няколко думи, кара мозъка си да се доразвива. А както е известно, човек се учи цял живот.

      Градинарството за любители трябва да бъде само за удоволствие. Което съвсем не означава, че трябва да се прави,, през пръсти,,. Положеното старание се отблагодарява със здрави и красиви растения. Редовната грижа за тях облекчава бъдещите дейности.        Колкото по-редовно се работи в една градина, толкова по-лесно и бързо се поддържа занапред.

      За това и моите препоръки са такива. Работете често, редовно и умерено в градината. Е, има сезонни дейности, които изискват малко по-големи натоварвания. Без тях не може. Информирайте се редовно за новостите относно правилната поддръжка. Проявявайте фантазия и правилното съчетавайте  различните растения. Работата в градината осмисля положения труд. Прави ни здрави, енергични и спокойни. Доказано удължава живота. 

аграрен инженер Антоанета Великова