Не всеки разполага с голяма по размер градина. И не всяка градина е подходяща за едро размерни дървета. В тази статия ще обърна внимание на дървета, чийто размер е подходящ за малки градини.

Все по-често срещаме хора, които предпочитат да закупят неголеми парцели, в които освен къща, да построят и градина. И в предишни статии съм обръщала внимание на това, как правилно да се подбират растения, така, че, пораствайки във времето, да не си пречат едно на друго, както и да са съобразени с размера на самата градина. Някак си не е подходящо в малка градина да се садят дървета с голям потенциал , като липи, дъбове, орехи, които ще заемат много пространство и напред в годините биха компрометирали развитието на близко стоящи ниски дървета, храсти и цветя.

Има няколко основни вида дървета, които са склонни към компактни размери. Това са Sorbus  (Офика), Malus (ябълка ) и Crataegus  (Глог). В естествена среда и диво състояние, те са склонни да бъдат с малки размери.

Други видове са присадените дървета. Масово в декоративното размножаване, се използва този метод. Върху дива, директна, подложка, която е здрава и енергична, да се присаждат декоративни разновидности. Пример за такива дървета са от типа пендула или,, плачещи,,. Върху висока подложка се присаждат клони, които,, падат,, надолу.,, Плачат,,. Този тип присадени дървета растат до сравнително малки размери. Salix caprea ‘Kilmarnock’ е присадена плачеща форма на върба, докато  Larix decidua ‘Pendula’ е компактна, плачеща форма на европейска лиственица. Други такива сортове включват Cercidiphyllum japonicum „Pendulum“, Malus „Royal Beauty“ и Caragana arborescens „Pendula“.

два вида върби , оформени като топки и ,на преден план – чадъровидна/тип пендула

Магнолия ‘Royal Star’. Друг вид с малък размер и отново оформен като дръвче или многостволов храст. Цветовете на тази атрактивна магнолия с много едри и силно ароматни.

Още две предложения за дървета ,създадени за малки градини.Въпреки , че потенциала на изходните форми е голям , те са направени , така , че с постоянни резитби или не толкова чести , да държат ниски размери. На снимките долу – маслина , оформена като топка и ацер ,създаден за дребен размер и приложен в малък скален кът.

За малките градини са подходящи и различни видове храсти, които подлежат на оформяне като малки дръвчета. Например градински хибискус. Има вариант да расте като нисък храст или оформен като малко дръвче. В личната ни градина имаме оформен като ниско/1,5 м/дръвче. Особено атрактивен, когато започне да цъфти с белите си цветове.

Друг вид храсти, които подлежат на оформяте като дръвчета. Лигуструм. Когато се остави само един храст и стъблото му се почисти така, че клонки да се развиват само във височина и се подрязват в кълбовидна форма – ето така се получава малко дръвче.

Вейгелата е прекрасно допълнение в една малка градина . Цъфти дълго време,при дъждовно лято може да повтори цъфтежа . При подрязване може да се оформи като храст ,но може ,но за по-дълго време , да се формира и като дръвче.

Имайте предвид, че, за да се запази ниския размер и първоначално зададената форма, дали ще е чадъровидна, кълбовидна или друга, растенията имат нужда от редовни резитби. При някои силни, при други не толкова. Но ако бъдат неглижирани, вероятността от пропадане на растенията е твърде вероятна.

Избирайте с внимание и мисъл за бъдещото развитие на градината подходящи дървета и храсти. Така ще си спестите както пари, така и излишно положени усилия. 

аграрен инженер Антоанета Великова

снимките , приложени д статията , са правени в обслужвани от нас обекти