Какво е това . Мулчирането е начин за предпазване на почвата от плевели и прекомерно изпарение на вода от нея .

Има различни начини за мулчиране в зависимост от материалите , които се използват .

Тук ще разгледам само тези , които са подходящи за декоративните градини .

Кога и защо се прави мулчиране в една декоративна градина ? Мулчиране се прави ,за да се намали разхода на вода , да се предпази градината от заплевеляване , за да стане тя още по-красива и подредена .

Материалите , които се използват са различни видове покривно градинско фолио , геотекстил с подходящ цвят и плътност, дървесен мулч ,който също е различен по вид в зависимост от начина му на придобиване .

Има два начина за мулчиране – с градинско фолио за основа и поставен върху него градински мулч или само фолио или само мулч .

Ако поставите и градинско фолио под мулча , ще забавите още повече изпарението на вода от почвата . Тогава обаче внимавайте какви растения има над мулча,колко вода черпят и изпаряват ,имат ли нужда от постоянно окопаване …

Дървесния мулч може да бъде добит от борови кори . Едър , груб ,без определена форма и с естествения цвят на борова кора .

Друг вариант е отпадъчни трески с различен размер и боядисани в кафяв цвят .

И най- скъпия и атрактивен вариант на дървесен мулч – чипс ,боядисан в различни цветове , сравнително еднаква форма на отделните късчета .

 

Относно градинското фолио и геотекстила .

Градинското фолио за декоративни градини трябва да пропуска вода . Това не е фолиото , което се поставя при насаждения от ягоди , примерно. Правете разлика.

Геотекстила също е различен по плътност и цвят . Не се оставяйте да ви заблудят продавачи на геотекстил , чиято единствена цел е да го продадат , това че за вас не е подходящ , няма никакво значение . Има геотекстил с много голяма плътност, бял или сив на цвят . Този не е подходящ за градини . Обикновено се използва при строително монтажни дейности .Геотекстила за градината е черен на цвят , изключително тънък и лек . Нали не си представяте , че белия би спрял поникването да плевели ? Дори и сивия.

Как и кога  става поставянето на геотекстил и мулч ?

Преди да засадите градината като цяло , добре е да се помисли за местата , които може или трябва да се мулчират . Най- лесно се поставя градинско фолио или геотекстил ако все още няма засадени растения . Тогава просто настилате платната , оформяте краищата им така ,че да са плътно достигащи до облицоващите настилки или до градинските ограничители . За да намалите до максимум появата на плевели по краищата или границите .

След това , ако сте предвидили засаждане на растения , просто маркирате техните места ,разрязвате платното на кръст толкова , че да засадите спокойно растението , връщате краищата към стъблото , като преди това сте уплътнили и подравнили почвата . Ако ще поливате с капково напояване ,вариантите да поставите маркучите са два – под фолиото или над него , в зависимост от модела на маркучите . След като сте засадили всички растения ,може да пристъпите към насипване и подравняване на мулча .

Понякога обаче се налага да се мулчира след като вече е изградена цялата градина . Има решение и за този случай . Малко по-бавен и пипкав е , но пък резултата си заслужава положените усилия .

Ако растенията вече са засадени и искате да мулчирате , първо почистете почвата около и под тях основно . Окопайте ,изплевете , подравнете и леко я уплътнете . След това вариантите отново са два – с поставяне на фолио и после мулч ,или само фолио или само мулч .

преди мулчиране
след внасяне на мулча

Обмислете дали растенията ,под които ще има и фолио и мулч са устойчиви на евентуално преовлажняване и дали е удачно да поставяте и двата мулчиращи материала. Ако е да , ще трябва да разкроите фолиото така ,че да няма гънки ,усуквания или напластяване .След като сте го поставили , насипете мулча.

Ако само ще насипвате мулч , отново почистене основно почвата от плевели , леко я подравнете и насипете равномерно мулч .

Ако ще поставяте само градинско фолио или само геотекстил , имайте предвид ,че ще трябва да го укрепите с държачи към почвата , за да не го издухат ветровете . Има специални „габъри“ от пластмаса или пък сами може да си направите от здрава тел „фуркети“ , с които да го задържите върху почвата .

Обръщам внимание , на това , че като всички леки материали ,изложени на атмосферните влияния , и посочените горе , стареят и през годините ще трябва да се подменят .

Има и още един вариант ,за предпазване от плевели и създаване на красив ефект. Над градинското фолио да се насипе баластра – това са онези малки обли камъчета в различен цвят .

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

всички снимки са авторски и правени в обслужвани от Грийн лайн Великова ООД обекти

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

аграрен инженер Антоанета Великова