Подготовка на градината за презимуване

През есента продължават грижите за растенията на открито . Тревния килим трябва да се почисти от растителни остатъци – прави се т.н. грапене на тревата ( или това е дълбокото почистване ) . С това се цели подготовката на тревата за студения сезон . Чрез него се отстраняват неприбраните малки стръкчета трева след летните коситби . Ако останат и презимуват с живата трева е възможно да се провокира развитието на патогенни организми , живеещи в гниещата мъртва материя . При нужда се прави аериране на тревния килим . Така се вкарва допълнително кислород около корените на тревата . Това става с помощта на вила . Ако поради някаква причина кореновите шийки са останали оголени , се препоръчва да се направи   валиране .
Друга част от зазимяването , е подхранването с бавно действащи фосфорни и калиеви торове . Това са елементи , които укрепват корена и подпомагат растенията да презимуват успешно . Незнайно защо  от страниците на популярни списания „ специалисти „ съветват  есенно време да се тори с азотни торове . Известна е ролята на азота за растежа на растенията .  предизвика прорастването им , и в момента , в който спаднат температурите – изненада  тревата е измръзнала , загнила … провалена за новия сезон .
Друга дейност в градината през есента е прибирането на опадалите листа от листопадните растителни видове . Не е добре те да остават през студените месеци от годината във вашата градина , тъй като  често по листата остават спорите на патогенни микроорганизми и някои вредители Те презимуват и на пролет с пълна сила отново се развиват . А и попаднали върху тревния килим могат да предизвикат „ запарване „ и унищожаване на тревата .
Добре е също така , по възможност , да се отстранят  и сухите клони , за да не замърсяват градината ви , падайки повалени от силните зимни ветрове .
Добре е да се премахнат  шишарките от вечнозелените иглолистни видове . Те са красиви докато се зелени и в не особено големи количества , но след узряването сменят цвета си  и по – скоро загрозяват , отколкото красят растенията . При добро време можете да подрежете някои от иглолистните видове – предимно различните видове туи , които оформят живи плетове , малки групи или са поставени като солитери в градината ви . Като правило тези вечнозелени , които са  с дълги иглички се подрязват на пролет .
Сега за цветята . Есента е времето , когато трябва да се извадят грудките , луковиците , грудко-корените на тези цветя , които биха измръзнали при нашите климатични условия . Това са различните видове далии , ириси , лилиуми , кани и други подобни на тях . След изваждане , почвата се отстранява внимателно , особено от луковиците на лилиумите , за да не се разпаднат . Прибират се в сандъчета , в които може да поставим слама , талаш амбалажна хартия ,  поставяме ги  в сухо , прохладно  и проветриво помещение . Така ги съхраняваме в периода им на покой .  Едногодишните растения , които сме засели от семена или с разсади вече за прецъфтяли и са загубили прелестния си летен вид , за това първо ги подрязваме , а после премахваме и кореновите остатъци . Розите  също се подрязват и се загърлят , така че кореновите шийки да останат покрити с почва , за да не измръзват .
Разбира се това е само малка част от нещата , които могат да се правят в есенната градина .
Следвайки препоръките ни , се надяваме да успеете да съхраните любимите си растения през зимния период . А ако случайно на пролет възникнат проблеми , с удоволствие ще ви помогнем да се справите с тях .

Публикувано е на 08.08.2012 в 11:19 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

4 Коментара

 1. милен Identicon милен каза:

  имам туи които преди 3 месеца засадих но нещо не вървят както са зелени и хубави и изведнъж пожълтяват ронят се и умират.колко често мога да ги пръскам със зелен кристалом и колко често да ги поливам

  ...коментара е пуснат на 29.07.2013
 2. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Относно съхненето-предполагам,че сте ги купили на „бала“- т.е.скоро извадени от почва в разсадник.В този случай има нарушаване на целостта на кореновата система и при презасаждане туите след известно време може да започнат да съхнат. За това,след като се засадят отново,се подрязват по начин,който би запазил първоначалната им форма.Така се намалява лисната маса и се дава шанс на корена да се прихване по-бързо.Моят съвет – подрежете ги,ако не са съвсем изсъхнали,поливайте така,че почвата под тях да е леко влажна винаги,но не подгизнала правят се обилни поливки,след което изчаквате леко да просъхне и отново поливате обилно.А за торенето-тори се върху свежа зелена маса,но може и да направите торене през корена със зеления кристалон-не повече от 1,5-2 гр. на литър вода.Обикновено през летните месеци,ако растенията са жизнени и здрави,спокойно можете да ги торите пред десетина дена.Ако първо торите през корена,изчакайте известно време,за да се уверите,че започва да се появява нов подраст и тогава торете и през листата Успех!

  ...коментара е пуснат на 29.07.2013
 3. милен Identicon милен каза:

  необходима ли е преди зимата специална подготовка на туите-торене,почва или пръсккане.и докога мога да се поливат преди да е паднал първият сняг. как да ги опазя от тежкия снаг ,за да не се прекършат и ако това се случи пагобно ли е за дръвчето!

  ...коментара е пуснат на 08.09.2013
 4. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Туите,както и останалите растения в градината,изискват подготовка за зимния период.Започваме с подрязване-като се спазва първоначално зададената им форма,почистване от шишарки,премахване на сухи клонки от вътрешността на растенията.Добре е да се направи профилактика с инсектицид.Аз предпочитам Би58.Ако през топлите месеци редовно сте ги торили листно,сега можете да ги наторите кореново-фосфорно-калиеви торове.Така ще подготвите растенията за новия прираст до година.Внасянето на торовете може да бъде в периода от края на октомври до средата на ноември,разбира се ако времето позволява.Относно поливането.Ако есента се окаже суха и топла разбира се,че ще ги поливате редовно.За първи сняг няма как да коментирам,не бих могла да предвидя кога точно ще падне-следете денонощните температури и имайте пред вид,че вечно зелените растения,в това число и туите,не спират своята вегетация,тя просто намалява.Но при температури над нула градуса и суха почва ще трябва поливане.Относно навалелия върху туите сняг- ако са добре подрязани,има кой да ги почиства редовно от натрупан сняг и са засадени на предпазено от силни ветрове място,тогава може и да не ги привързвате.Има и практика,при която иглолистните биват привързвани-дали със сезал,дали с градинска предпазна мрежа/тя е лека полиетиленова/за зимния период.Аз лично не предприемам подобни мерки,правя предварителна подготовка на иглолистните си растения.Ако са прекалено високи и имате опасения ,че ще бъдат съборени от силни ветрове,може да ги укрепите.Относно евентуално прекършване-не разбрах за какви туи става въпрос-дали глобоси,колумни и т.н.Ако не е фатално за растението,прекършването обикновено е преодолимо,с известно забавяне в развитието.

  ...коментара е пуснат на 10.09.2013

Коментирай