Засаждане на луковици

В предишна статия напомних , че луковиците на ранно пролетните цветя се засаждат през есента , но и сега също можете да започнете със засаждането , но в съдове . Луковиците , които се продават в градинските центрове или по цветарските магазини са достатъчно снабдени със запасни хранителни вещества , така че може спокойно да ги заложите в подходящи за целта саксии , сандъчета и други , по ваш избор подходящи съдове . Нека те не бъдат обаче много дълбоки  . На дъното поставете подходящ дренаж . Това се прави с цел излишната вода да се оттича безпрепятствено и да не преовлажнява излишно почвената смес в съда . Самите луковици също предварително се подготвят . Почистват се от излишни сухи люспи , внимателно се оглежда растежния връх да не е загнил евентуално , корените също се оглеждат . В момента на засаждането те са сухи и неугледни , но само след няколко дена , при подходящи условия , стават големи , здрави и силни .Antoanet.ad006

Луковиците на различните растения се засаждат по различен начин , тъй като изискват различна дълбочина на засаждане . Например лалето се поставя под почвената повърхност , докато зюмбюла почти върху почвата или до 1/3 от височината на луковицата може да бъде в почва . Можете да оформите различни композиции  с различни видове цветя . Комбинирайте  зюмбюл с хедера , плюс мини кипариси , с кокичета , минзухари , еднотипни и т.н.

Така поставени в почвата , луковиците се изнасят на слънчево , но защитено от големи студове място . Остъклени тераси , не отопляеми стаи с южно изложение , стъклени не отопляеми оранжерии . След като престоят така , може леко да навлажните почвата , ако преди засаждането е била по скоро суха , отколкото влажна . Поливането се прави внимателно и оскъдно , колкото да предизвика „ събуждането „ на корените . Обилните поливки ще доведат до загниване на луковиците .Antoanet.ad005

Желая ви успех в отглеждането на първите пролетни цветя !  Наслаждавайте се на прекрасния

им аромат и нежни цветове .

агр.инж. А.Великова

Публикувано е на 14.01.2010 в 17:53 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

135 Коментара

 1. Петя Identicon Петя каза:

  Здравейте! Мога ли да отглеждам нарциси в оранжерия. На какви условия трябва да отговаря тя. Къде мога да чета по този въпрос. Живея в северна България, искам да цъфнат за 08.03

  ...коментара е пуснат на 04.05.2016
 2. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,сайта е за любители градинари.За професионални консултации за производство на растения с цел продажба се обърнете към други колеги агрономи.Най-добре се свържете с Аграрния университет.Там са най-добрите специалисти.Ако бях на Ваше място така бих постъпила.Успех.

  ...коментара е пуснат на 06.05.2016
 3. Валерия Identicon Валерия каза:

  Здравейте,
  Донесоха ми луковици на лалета от Холандия – мога ли да ги засадя сега или е препоръчително да ги съхраня в дървени стърготини до есента? Луковиците са много свежи и имат “кълнове“. Благодаря за отговора.

  ...коментара е пуснат на 09.05.2016
 4. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте.Вече е късно да ги засаждате в градината.А това,че имат „мустачки“ – т.е. корените им са започнали да се развиват,означава,че са били съхранявани на място с влажност.За сега ги оставете на сухо и проветриво място,на тъмно.Към средата/края на септември,в зависимост от региона,в който живеете,може да ги засадите в градината.

  ...коментара е пуснат на 10.05.2016
 5. Кaринa Identicon Кaринa каза:

  Здрaвейте, aз моите лaлетa ги посaдих преди няколко дни. Имa ли опaсност дa се похaбят? Трябвa ли дa ги извaдя от почвaтa?

  ...коментара е пуснат на 15.05.2016
 6. ДАНИЕЛА Identicon ДАНИЕЛА каза:

  здравейте, в градината си насадих луковици от фрезии, анемоне и тигридии – как да ги съхранявам през зимата – да ги извадя или си зимуват в почвата

  ...коментара е пуснат на 16.05.2016
 7. Кaринa Identicon Кaринa каза:

  Тук някой отговaря ли нa въпросите, или всичко е шменти кaпели?

  ...коментара е пуснат на 17.05.2016
 8. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,луковиците на лалета не се садят по това време на годината.Обикновено сега ,края на пролетта-началото на лятото лалетата се изваждат и оставят за съхранение на сухо ,тъмно и проветриво място,в покой.Ако сте ги засадила в градина,няма да се похабях ,но има опасност да бъдат изнесени от подземен вредител и следващата пролет изобщо да не изникнат.Ако са в саксии може и да не ги вадите,просто поставете саксиите на тъмно,сухо и проветриво място до следващия сезон.

  ...коментара е пуснат на 17.05.2016
 9. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Благодаря за споделеното мнение,че всичко е шменти капели.Много грубо и невъзпитано от Ваша страна.Освен,че отговарям в сайта , работя по обслужване на обекти,което изисква много време,грижи и старание от моя страна.За което получавам заплащане.До като тук,в сайта ,съветите освен,че са напълно безплатни!, са много точни и коректни!!!Моля,ако и за в бъдеще желаете да съм точна и коректна и Вие да сте така към мен!Не стоя само пред екрана на компютъра си и няма как моментално да отговарям на зададени въпроси.А Вашите лалета няма да загинат да два дни.

  ...коментара е пуснат на 17.05.2016
 10. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,Даниела.Луковиците на анемоне може да оставите в градината .Докато тези на тигрида и фрезии извадете,почистете,поставете в сух талаш,и в найлонов плик с достатъчно големи дупки по него за проникване на сух въздух и проветрение,или в хартиен плик ,отново с малък отвор за проветрение.На тъмно,сухо и проветриво място.

  ...коментара е пуснат на 17.05.2016
 11. Кaринa Identicon Кaринa каза:

  Относно луковиците, купих ги преди 2 седмици и продaвaчът ми кaзa дa ги посaдя веднaгa. И понеже повечето бяхa пуснaли зелен филиз, реших че ще и покaрaт, aко ги зaсaдя. Ще ги преместя тогaвa нa хлaдно и тъмно. Предполaгaм, че трябвa дa се поливaт периодично или?

  ...коментара е пуснат на 18.05.2016
 12. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Поддържайте много ниска влага в почвата,ако са в саксии,както и подразбирам.Дори да ги засушите , няма да загинат.

  ...коментара е пуснат на 18.05.2016
 13. rupizavar4eto Identicon rupizavar4eto каза:

  Здравейте, имам луковици на лалета, мога ли сега да ги засадя, защото до есента няма да оцелеят?

  ...коментара е пуснат на 19.05.2016
 14. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Луковиците на лалетата не се засаждат срещу лятото,освен ако не са болни , не виждам причина да не оцелеят до есента.

  ...коментара е пуснат на 22.05.2016
 15. елка Identicon елка каза:

  Имам 10 бр керамични кашпи 30/30/30 ,имам двор в който искам да ги подтавя,мога ли да засадя цветя директно в тях ?

  ...коментара е пуснат на 31.07.2016
 16. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Стига да имат отвор за оцеждане на излишната вода , не виждам причина да не засадите цветя в кашпи .

  ...коментара е пуснат на 31.07.2016
 17. ЛАЗАР Identicon ЛАЗАР каза:

  МОЛЯ, СПОДЕЛЕТЕ ВАШИЯ ОПИТ В РАЗМНОЖАВАНЕТО НА ЛИЛИУМИ.

  ...коментара е пуснат на 04.08.2016
 18. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Не знам защо решихте ,че имам опит в размножаването на лилиуми.Ако имате конкретен въпрос – задайте го.

  ...коментара е пуснат на 05.08.2016
 19. ЛАЗАР Identicon ЛАЗАР каза:

  Моля, насочете ни как да размножим лилиумите си

  ...коментара е пуснат на 20.08.2016
 20. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Лилиумите се размножават чрез разделяне на луковицата на отделни „люспи“ , които да засадите . На първата година е почти сигурно , че няма да зацъфтят .

  ...коментара е пуснат на 20.08.2016
 21. Цвети Identicon Цвети каза:

  Здравейте! Много обичам всички ранни пролетни цветя, но по ред причини пропуснах засаждането им през октомври. Дали има как все пак да отгледам в двора лалета, зюмбюли и т.н? Мога ли напр. да ги преместя от сандъчета в двора или да ги засадя там малко преди пролетта?? 🙂

  ...коментара е пуснат на 03.12.2016
 22. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте.Не съм сигурна,че разбирам напълно въпроса.Защо да няма как да гледате лалета в двора си? Имали проблем?
  Вече са засадени в сандъчета ли?
  По принцип времето за засаждане на луковични – лалета,зюмбюли,нарциси и т.н.е в периода от септември до към средата на ноември в зависимост от времето- дали е все още топло,ако са започнали студовете , не е подходящо за засаждане.И другия период е през най-ранната пролет – при подходящи климатични условия и в зависимост от района – северната или южната част на страната – след средата на февруари ,март началото.Лично аз не бих засадила сега луковици дори в сандъчета.Вероятността да замръзнат , да се пресушат ,да изгният е доста голяма.Поставени в неподходящи условия и често забравяни,луковиците не издържат до момента,в който трябва да започнат да се развиват.
  Моят съвет – подгответе мястото за засаждане и при първото подходящо време още преди началото на пролетта – края на зимата , ги засадете.

  ...коментара е пуснат на 04.12.2016
 23. Цвети Identicon Цвети каза:

  Да, може би не уточних достатъчно нещата, за което се извинявам. 🙂 Не съм засадила нищо, а вече знам, че е късно. Отговорът ви беше много изчерпателен и полезен за мен. Благодаря, ще подготвя местата и ще действам в ранна пролет. Дано успея да направя всичко както трябва и да си имам най-сетне градинка с пролетни цветя. 🙂

  ...коментара е пуснат на 04.12.2016
 24. Ваня Identicon Ваня каза:

  Купих в саксия зюмбюли и нарциси, които сега пускат цвят. След като прецъфтят, мога ли да засадя луковиците в градина, или трябва да ги оставя за наесен?

  ...коментара е пуснат на 14.01.2017
 25. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Може да засадите луковиците на пролет , но не забравяйте къде точно сте ги сложили , за да не ги изкопаете евентуално.Другия вариант – оставете ги в саксийките.Обикновено такива цветя са засадени в торф,който може да ги предпази през лятото , но ако са на тъмно и сухо място и на есен може да ги засадите в градината.Преценете кой от двата варианта е удачен във Вашия случай.

  ...коментара е пуснат на 16.01.2017
 26. Sonia Identicon Sonia каза:

  Здравейте,добро утро,през този месец си купувах доста видове зюмбюли които някои прецъфтяха и съм им отрязала цветовете.Нямам двор как да ги запазя за следващата година успешно.Благодаря ви предварително.

  ...коментара е пуснат на 17.02.2017
 27. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,изчакайте да изсъхнат и листата,почистете ги и,имате два варианта-може да ги извадите от саксийките/предполагам,че това са т.н.работни контейнери,с които сте закупили зюмбюлите/,да отстраните почвата,да почистите луковиците и да ги оставите на тъмно,сухо и проветриво място,най-добре в книжен плик,но не го затваряйте прекалено плъсто,луковиците трябва да дишат,в противен случай може да мухлясат и после да загният,където температурата да е постоянна до следващото засаждане.Другия варианта – ако ги оставите директно с работните контейнери и приберете на тъмно ,сухо и проветриво място.

  ...коментара е пуснат на 17.02.2017
 28. Георги Identicon Георги каза:

  Здравейте, купих си днес покълнали луковици на лалета и зюмбюли. Възможно ли е да ги посадя навън да речем в края на месеца и те да оцелят навън?

  ...коментара е пуснат на 17.02.2017
 29. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,разбира се ,че ще оцелеят.Това са ранно пролетни луковични растения.Понеже не зная в кой регион на страната сте,ще Ви отговоря така- след стопяване на снеговете,просъхване на почвата,накопайте мястото,където ще засаждате луковиците,подравнете.Поставете ги в почвата по указание от опаковката,в която сте ги закупил.Или казано по друг начин-дълбочината на засаждане не е по-голяма от два пъти височината на луковиците 🙂 .
  Луковици се засаждат или на есен – след средата на септември до преди началото на ноември и в края на февруари/началото на март.

  ...коментара е пуснат на 17.02.2017
 30. Уляна Identicon Уляна каза:

  Здравейте,
  Закупих си луковици на лилиуми, които пристигнаха преди 2 месеца. Кога да ги засадя в градината и мога ли да си засадя в голяма саксия в къщи в апартамента?
  На каква дълбочина да ги засаждам ?
  Благодаря предварително за отговорите!

  ...коментара е пуснат на 19.02.2017
 31. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,информацията , която ми давате е много оскъдна.Има различни сортове,които имат различни изисквания към температурата,включително такива,които през пролетно/есенния период до есента живеят на открито,в градината или с саксия,но за зимата луковиците трябва да се извадят.Има сортове,които си живеят целогодишно на открито в градината.Най-добре вижте указанията на производителя върху етикета.

  ...коментара е пуснат на 19.02.2017
 32. Миронка Матеева Identicon Миронка Матеева каза:

  Здравейте.Днес ми дадоха луковици на лалета.Как да постъпя. Да ги засадя в двора си или да изчакам есента.

  ...коментара е пуснат на 08.04.2017
 33. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,луковиците на лалетата се засаждат или през есента ,или рано на пролет.Сега,когато навреме засадените лалета вече цъфтят,не се засаждат луковици.Най-добре изчакайте есента и ги засадете , като предварително добре подгответе мястото и не забравяйте къде точно сте ги засадила.

  ...коментара е пуснат на 10.04.2017
 34. Кристина Identicon Кристина каза:

  Здравейте,
  Миналата година си купих нарциси, зюмбюли и лалета в саксии и след като прецъфтяха и листата им изсъхнаха ги почистих и поставих както си бяха в саксии в мазето на тъмно, сухо и хладно… Началото на март, забелязах, че леко са се показали връхчета и тогава ги пресадих (разделяйки по-големите луковици от дъщерните им) в плитък съд и ги поставих на балкона на слънце. След като тръгнаха да се разлистват, започнах да добавям и малко течна тор за цъфтящи във водата, но за съжаление повечето от нарцисите и армениакумите не цъфнаха, а изкараха само листа, зюмбюлите започнаха да цъфтят преди да са се развили листата и стъблата, а лалетата така и още не са цъфнали 🙁 Знаете ли каква може да е причината за това? Благодаря предварително!

  ...коментара е пуснат на 12.04.2017
 35. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,по даденото описание на съхранението на луковиците разбирам,че са съхранявани на място с температура около 8/10 градуса.За да се развиват нормално и цъфтят ранно пролетните цветя,изискват период на съхранение с температури около и под нула градуса.Може да ги съхранявате ,но по-продължително време/за около месец/ в отделението за зеленчуци на хладилника,нищо,че там температурата е около 3/4 градуса,или във фризера в отделението с най-висока ниска температура за няколко дни,след което да ги преместите в отделението за зеленчуци,за около две седмици преди засаждането.Така ще ги стимулирате за нормален растеж и изобилен цъфтеж.Естествено част от най-дребните и недостатъчно развити луковички да измръзнат/малко е вероятно/,но останалите ще се развият както трябва.И още нещо,което е добре да знаете.Луковиците,които се продават у нас-лалета,нарциси,зюмбюли,мускари – са получени в следствие на хибридизация.Което означава,че през следващите сезони бавно,но сигурно ще започнат да се „израждат“,т.е. да заприличват все повече на изначалните родителски форми.

  ...коментара е пуснат на 12.04.2017

Коментирай