Засаждане на луковици

В предишна статия напомних , че луковиците на ранно пролетните цветя се засаждат през есента , но и сега също можете да започнете със засаждането , но в съдове . Луковиците , които се продават в градинските центрове или по цветарските магазини са достатъчно снабдени със запасни хранителни вещества , така че може спокойно да ги заложите в подходящи за целта саксии , сандъчета и други , по ваш избор подходящи съдове . Нека те не бъдат обаче много дълбоки  . На дъното поставете подходящ дренаж . Това се прави с цел излишната вода да се оттича безпрепятствено и да не преовлажнява излишно почвената смес в съда . Самите луковици също предварително се подготвят . Почистват се от излишни сухи люспи , внимателно се оглежда растежния връх да не е загнил евентуално , корените също се оглеждат . В момента на засаждането те са сухи и неугледни , но само след няколко дена , при подходящи условия , стават големи , здрави и силни .Antoanet.ad006

Луковиците на различните растения се засаждат по различен начин , тъй като изискват различна дълбочина на засаждане . Например лалето се поставя под почвената повърхност , докато зюмбюла почти върху почвата или до 1/3 от височината на луковицата може да бъде в почва . Можете да оформите различни композиции  с различни видове цветя . Комбинирайте  зюмбюл с хедера , плюс мини кипариси , с кокичета , минзухари , еднотипни и т.н.

Така поставени в почвата , луковиците се изнасят на слънчево , но защитено от големи студове място . Остъклени тераси , не отопляеми стаи с южно изложение , стъклени не отопляеми оранжерии . След като престоят така , може леко да навлажните почвата , ако преди засаждането е била по скоро суха , отколкото влажна . Поливането се прави внимателно и оскъдно , колкото да предизвика „ събуждането „ на корените . Обилните поливки ще доведат до загниване на луковиците .Antoanet.ad005

Желая ви успех в отглеждането на първите пролетни цветя !  Наслаждавайте се на прекрасния

им аромат и нежни цветове .

агр.инж. А.Великова

Публикувано е на 14.01.2010 в 17:53 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

139 Коментара

 1. Петя Identicon Петя каза:

  Здравейте! Мога ли да отглеждам нарциси в оранжерия. На какви условия трябва да отговаря тя. Къде мога да чета по този въпрос. Живея в северна България, искам да цъфнат за 08.03

  ...коментара е пуснат на 04.05.2016
 2. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,сайта е за любители градинари.За професионални консултации за производство на растения с цел продажба се обърнете към други колеги агрономи.Най-добре се свържете с Аграрния университет.Там са най-добрите специалисти.Ако бях на Ваше място така бих постъпила.Успех.

  ...коментара е пуснат на 06.05.2016
 3. Валерия Identicon Валерия каза:

  Здравейте,
  Донесоха ми луковици на лалета от Холандия – мога ли да ги засадя сега или е препоръчително да ги съхраня в дървени стърготини до есента? Луковиците са много свежи и имат “кълнове“. Благодаря за отговора.

  ...коментара е пуснат на 09.05.2016
 4. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте.Вече е късно да ги засаждате в градината.А това,че имат „мустачки“ – т.е. корените им са започнали да се развиват,означава,че са били съхранявани на място с влажност.За сега ги оставете на сухо и проветриво място,на тъмно.Към средата/края на септември,в зависимост от региона,в който живеете,може да ги засадите в градината.

  ...коментара е пуснат на 10.05.2016
 5. Кaринa Identicon Кaринa каза:

  Здрaвейте, aз моите лaлетa ги посaдих преди няколко дни. Имa ли опaсност дa се похaбят? Трябвa ли дa ги извaдя от почвaтa?

  ...коментара е пуснат на 15.05.2016
 6. ДАНИЕЛА Identicon ДАНИЕЛА каза:

  здравейте, в градината си насадих луковици от фрезии, анемоне и тигридии – как да ги съхранявам през зимата – да ги извадя или си зимуват в почвата

  ...коментара е пуснат на 16.05.2016
 7. Кaринa Identicon Кaринa каза:

  Тук някой отговaря ли нa въпросите, или всичко е шменти кaпели?

  ...коментара е пуснат на 17.05.2016
 8. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,луковиците на лалета не се садят по това време на годината.Обикновено сега ,края на пролетта-началото на лятото лалетата се изваждат и оставят за съхранение на сухо ,тъмно и проветриво място,в покой.Ако сте ги засадила в градина,няма да се похабях ,но има опасност да бъдат изнесени от подземен вредител и следващата пролет изобщо да не изникнат.Ако са в саксии може и да не ги вадите,просто поставете саксиите на тъмно,сухо и проветриво място до следващия сезон.

  ...коментара е пуснат на 17.05.2016
 9. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Благодаря за споделеното мнение,че всичко е шменти капели.Много грубо и невъзпитано от Ваша страна.Освен,че отговарям в сайта , работя по обслужване на обекти,което изисква много време,грижи и старание от моя страна.За което получавам заплащане.До като тук,в сайта ,съветите освен,че са напълно безплатни!, са много точни и коректни!!!Моля,ако и за в бъдеще желаете да съм точна и коректна и Вие да сте така към мен!Не стоя само пред екрана на компютъра си и няма как моментално да отговарям на зададени въпроси.А Вашите лалета няма да загинат да два дни.

  ...коментара е пуснат на 17.05.2016
 10. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,Даниела.Луковиците на анемоне може да оставите в градината .Докато тези на тигрида и фрезии извадете,почистете,поставете в сух талаш,и в найлонов плик с достатъчно големи дупки по него за проникване на сух въздух и проветрение,или в хартиен плик ,отново с малък отвор за проветрение.На тъмно,сухо и проветриво място.

  ...коментара е пуснат на 17.05.2016
 11. Кaринa Identicon Кaринa каза:

  Относно луковиците, купих ги преди 2 седмици и продaвaчът ми кaзa дa ги посaдя веднaгa. И понеже повечето бяхa пуснaли зелен филиз, реших че ще и покaрaт, aко ги зaсaдя. Ще ги преместя тогaвa нa хлaдно и тъмно. Предполaгaм, че трябвa дa се поливaт периодично или?

  ...коментара е пуснат на 18.05.2016
 12. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Поддържайте много ниска влага в почвата,ако са в саксии,както и подразбирам.Дори да ги засушите , няма да загинат.

  ...коментара е пуснат на 18.05.2016
 13. rupizavar4eto Identicon rupizavar4eto каза:

  Здравейте, имам луковици на лалета, мога ли сега да ги засадя, защото до есента няма да оцелеят?

  ...коментара е пуснат на 19.05.2016
 14. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Луковиците на лалетата не се засаждат срещу лятото,освен ако не са болни , не виждам причина да не оцелеят до есента.

  ...коментара е пуснат на 22.05.2016
 15. елка Identicon елка каза:

  Имам 10 бр керамични кашпи 30/30/30 ,имам двор в който искам да ги подтавя,мога ли да засадя цветя директно в тях ?

  ...коментара е пуснат на 31.07.2016
 16. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Стига да имат отвор за оцеждане на излишната вода , не виждам причина да не засадите цветя в кашпи .

  ...коментара е пуснат на 31.07.2016
 17. ЛАЗАР Identicon ЛАЗАР каза:

  МОЛЯ, СПОДЕЛЕТЕ ВАШИЯ ОПИТ В РАЗМНОЖАВАНЕТО НА ЛИЛИУМИ.

  ...коментара е пуснат на 04.08.2016
 18. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Не знам защо решихте ,че имам опит в размножаването на лилиуми.Ако имате конкретен въпрос – задайте го.

  ...коментара е пуснат на 05.08.2016
 19. ЛАЗАР Identicon ЛАЗАР каза:

  Моля, насочете ни как да размножим лилиумите си

  ...коментара е пуснат на 20.08.2016
 20. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Лилиумите се размножават чрез разделяне на луковицата на отделни „люспи“ , които да засадите . На първата година е почти сигурно , че няма да зацъфтят .

  ...коментара е пуснат на 20.08.2016
 21. Цвети Identicon Цвети каза:

  Здравейте! Много обичам всички ранни пролетни цветя, но по ред причини пропуснах засаждането им през октомври. Дали има как все пак да отгледам в двора лалета, зюмбюли и т.н? Мога ли напр. да ги преместя от сандъчета в двора или да ги засадя там малко преди пролетта?? 🙂

  ...коментара е пуснат на 03.12.2016
 22. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте.Не съм сигурна,че разбирам напълно въпроса.Защо да няма как да гледате лалета в двора си? Имали проблем?
  Вече са засадени в сандъчета ли?
  По принцип времето за засаждане на луковични – лалета,зюмбюли,нарциси и т.н.е в периода от септември до към средата на ноември в зависимост от времето- дали е все още топло,ако са започнали студовете , не е подходящо за засаждане.И другия период е през най-ранната пролет – при подходящи климатични условия и в зависимост от района – северната или южната част на страната – след средата на февруари ,март началото.Лично аз не бих засадила сега луковици дори в сандъчета.Вероятността да замръзнат , да се пресушат ,да изгният е доста голяма.Поставени в неподходящи условия и често забравяни,луковиците не издържат до момента,в който трябва да започнат да се развиват.
  Моят съвет – подгответе мястото за засаждане и при първото подходящо време още преди началото на пролетта – края на зимата , ги засадете.

  ...коментара е пуснат на 04.12.2016
 23. Цвети Identicon Цвети каза:

  Да, може би не уточних достатъчно нещата, за което се извинявам. 🙂 Не съм засадила нищо, а вече знам, че е късно. Отговорът ви беше много изчерпателен и полезен за мен. Благодаря, ще подготвя местата и ще действам в ранна пролет. Дано успея да направя всичко както трябва и да си имам най-сетне градинка с пролетни цветя. 🙂

  ...коментара е пуснат на 04.12.2016
 24. Ваня Identicon Ваня каза:

  Купих в саксия зюмбюли и нарциси, които сега пускат цвят. След като прецъфтят, мога ли да засадя луковиците в градина, или трябва да ги оставя за наесен?

  ...коментара е пуснат на 14.01.2017
 25. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Може да засадите луковиците на пролет , но не забравяйте къде точно сте ги сложили , за да не ги изкопаете евентуално.Другия вариант – оставете ги в саксийките.Обикновено такива цветя са засадени в торф,който може да ги предпази през лятото , но ако са на тъмно и сухо място и на есен може да ги засадите в градината.Преценете кой от двата варианта е удачен във Вашия случай.

  ...коментара е пуснат на 16.01.2017
 26. Sonia Identicon Sonia каза:

  Здравейте,добро утро,през този месец си купувах доста видове зюмбюли които някои прецъфтяха и съм им отрязала цветовете.Нямам двор как да ги запазя за следващата година успешно.Благодаря ви предварително.

  ...коментара е пуснат на 17.02.2017
 27. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,изчакайте да изсъхнат и листата,почистете ги и,имате два варианта-може да ги извадите от саксийките/предполагам,че това са т.н.работни контейнери,с които сте закупили зюмбюлите/,да отстраните почвата,да почистите луковиците и да ги оставите на тъмно,сухо и проветриво място,най-добре в книжен плик,но не го затваряйте прекалено плъсто,луковиците трябва да дишат,в противен случай може да мухлясат и после да загният,където температурата да е постоянна до следващото засаждане.Другия варианта – ако ги оставите директно с работните контейнери и приберете на тъмно ,сухо и проветриво място.

  ...коментара е пуснат на 17.02.2017
 28. Георги Identicon Георги каза:

  Здравейте, купих си днес покълнали луковици на лалета и зюмбюли. Възможно ли е да ги посадя навън да речем в края на месеца и те да оцелят навън?

  ...коментара е пуснат на 17.02.2017
 29. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,разбира се ,че ще оцелеят.Това са ранно пролетни луковични растения.Понеже не зная в кой регион на страната сте,ще Ви отговоря така- след стопяване на снеговете,просъхване на почвата,накопайте мястото,където ще засаждате луковиците,подравнете.Поставете ги в почвата по указание от опаковката,в която сте ги закупил.Или казано по друг начин-дълбочината на засаждане не е по-голяма от два пъти височината на луковиците 🙂 .
  Луковици се засаждат или на есен – след средата на септември до преди началото на ноември и в края на февруари/началото на март.

  ...коментара е пуснат на 17.02.2017
 30. Уляна Identicon Уляна каза:

  Здравейте,
  Закупих си луковици на лилиуми, които пристигнаха преди 2 месеца. Кога да ги засадя в градината и мога ли да си засадя в голяма саксия в къщи в апартамента?
  На каква дълбочина да ги засаждам ?
  Благодаря предварително за отговорите!

  ...коментара е пуснат на 19.02.2017
 31. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,информацията , която ми давате е много оскъдна.Има различни сортове,които имат различни изисквания към температурата,включително такива,които през пролетно/есенния период до есента живеят на открито,в градината или с саксия,но за зимата луковиците трябва да се извадят.Има сортове,които си живеят целогодишно на открито в градината.Най-добре вижте указанията на производителя върху етикета.

  ...коментара е пуснат на 19.02.2017
 32. Миронка Матеева Identicon Миронка Матеева каза:

  Здравейте.Днес ми дадоха луковици на лалета.Как да постъпя. Да ги засадя в двора си или да изчакам есента.

  ...коментара е пуснат на 08.04.2017
 33. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,луковиците на лалетата се засаждат или през есента ,или рано на пролет.Сега,когато навреме засадените лалета вече цъфтят,не се засаждат луковици.Най-добре изчакайте есента и ги засадете , като предварително добре подгответе мястото и не забравяйте къде точно сте ги засадила.

  ...коментара е пуснат на 10.04.2017
 34. Кристина Identicon Кристина каза:

  Здравейте,
  Миналата година си купих нарциси, зюмбюли и лалета в саксии и след като прецъфтяха и листата им изсъхнаха ги почистих и поставих както си бяха в саксии в мазето на тъмно, сухо и хладно… Началото на март, забелязах, че леко са се показали връхчета и тогава ги пресадих (разделяйки по-големите луковици от дъщерните им) в плитък съд и ги поставих на балкона на слънце. След като тръгнаха да се разлистват, започнах да добавям и малко течна тор за цъфтящи във водата, но за съжаление повечето от нарцисите и армениакумите не цъфнаха, а изкараха само листа, зюмбюлите започнаха да цъфтят преди да са се развили листата и стъблата, а лалетата така и още не са цъфнали 🙁 Знаете ли каква може да е причината за това? Благодаря предварително!

  ...коментара е пуснат на 12.04.2017
 35. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,по даденото описание на съхранението на луковиците разбирам,че са съхранявани на място с температура около 8/10 градуса.За да се развиват нормално и цъфтят ранно пролетните цветя,изискват период на съхранение с температури около и под нула градуса.Може да ги съхранявате ,но по-продължително време/за около месец/ в отделението за зеленчуци на хладилника,нищо,че там температурата е около 3/4 градуса,или във фризера в отделението с най-висока ниска температура за няколко дни,след което да ги преместите в отделението за зеленчуци,за около две седмици преди засаждането.Така ще ги стимулирате за нормален растеж и изобилен цъфтеж.Естествено част от най-дребните и недостатъчно развити луковички да измръзнат/малко е вероятно/,но останалите ще се развият както трябва.И още нещо,което е добре да знаете.Луковиците,които се продават у нас-лалета,нарциси,зюмбюли,мускари – са получени в следствие на хибридизация.Което означава,че през следващите сезони бавно,но сигурно ще започнат да се „израждат“,т.е. да заприличват все повече на изначалните родителски форми.

  ...коментара е пуснат на 12.04.2017
 36. Кики Identicon Кики каза:

  Здравейте,
  Имайки предвид, че мястото където искам да засадя луковични растения тази есен, се обитава и от сляпо куче или къртици, мислите ли че мога да ги засадя в пластмасови кофички с дренажни отвори за оттичане на водата. От миналогодишните ми минзухари не остана нищо. Ще бъда благодарна в случай, че ми помогнете, тъй като много харесвам пролетни цветя.

  ...коментара е пуснат на 16.08.2017
 37. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Здравейте,аз самата съм засадила луковични растения по този начин поради същата причина.Цъфтят си и няма проблем.Не ги вадя от земята,но при мен почвата е силно песъклива.Ако имате време и възможност за съхранение в периода на покой на луковиците , е добре да ги извадите и съхраните при подходящи условия.

  ...коментара е пуснат на 17.08.2017
 38. Вили Identicon Вили каза:

  Купих си грудки за пролетно цъфтящо цвете.За съжаление му забравих името.Грудката ми прилича на октопод или медуза.Продавачката ми каза,че трябва предварително да накисна за няколко часа грудката във вода ,но за съжаление не обърнах внимание как трябва да ориентирам грудката,може би с пипалата надолу.Мля за помощ! Благодаря!!!

  ...коментара е пуснат на 16.09.2017
 39. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  За съжаление не мога да съм полезна в този случай.Най-добре попитайте в магазина , ок който са закупени грудките.

  ...коментара е пуснат на 19.09.2017

Коментирай