Какво се случва в лятната градина


Уважаеми приятели !

През лятото грижата за растенията е най-важна, тъй като през този сезон се развиват всички познати насекоми, които вредят на растенията. Заболяванията също се развиват с пълна сила и наша е грижата да ограничим тяхната поява. Това става с редовни прегледи и наблюдаване на растенията. Понякога дребните листни въшки не се забелязват, но остатъците от жизнената им дейност са достатъчно забележими– това може да бъде нетипична лъскавина по листата, лепкавост или прахообразна чернилка. Други симптоми са сгърчените към централната жилка листа. Тогава вземете няколко листа, внимателно ги „разгърнете„ и огледайте под листа– там със сигурност има скрити неприятели. Други видове листни въшки живеят по върховете на младите прирасти и там по-лесно може да ги забележите. Във влажно лято, каквото е сегашното, се развиха доста популации, но борбата не толкова трудна. В агроаптеките се продават препарати за растителна защита, подходящи за всички вредители . Само не забравяйте, че борбата е успешна когато се сменят за всяко следващо пръскане препаратите,  за да не се стигне до резистентност в организма на неприятелите.  Е, разбира се, има и любители- градинари, които не желаят да използват химични средства за защита. На тях желая успех в борбата с неприятелите по начин, който им допада– т.е. използвайки т.нар.биологична борба.
Трябва да се обърне внимание и на болестите по растенията.  И пак– в лято като сегашното, има много предпоставки за развитие на гъбни заболявания. Те се диагностицират сравнително лесно дори и от непрофесионалисти.  Нападенията са предимно от различни видове мани.  Когато пръскате с препарат,  нанасяйте го върху всички растения, не само върху заболелите. Така вероятността да се разболеят и съседните се намалява.
Докато не е станало прекалено горещо все още може и да се тори. Аз лично предпочитам листното торене. Разхода е по-малък, лесно се дозира,  а и можете заедно с препаратите за растителна защита да внесете и нужните количества хранителни вещества.
Желая ви успех!  Не забравяйте, въпреки падналия дъжд да проверявате дали растенията са достатъчно напоени.

Агр.-инж.А.Великова

Публикувано е на 09.07.2010 в 14:13 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

Коментирай