Как да създадем красива градина

В този период, когато няма активна вегетация, можете да направите и стъпки към промени и оформяне на пространствата във вашите градини. Дали са плодни или декоративни или смесени, есенно–зимния период е подходящото време за преместване, презасаждане, засаждане на растения. Естествено, всичко трябва да е съобразено с температурите на въздуха, все пак. При студено, мокро, влажно време, не е съвсем удачно да се провеждат тези мероприятия.

Хубаво е предварително да се направи предварителен план на това, как бихте искали да изглежда градината. Растенията в нея трябва да са съобразени не само с вашите желания, но и с климатичните особености на района , в който живеете . Понякога виждаме едно растение някъде на снимка. Много ни харесва и искаме на всяка цена да го имаме. Обаче се оказва, че то не може да вирее при нашите климатични условия, или почвата не е подходяща, или някаква друга причина.

За това, преди да започнем да купуваме растения, е добре да преценим какво всъщност искаме– ще има ли тревни площи и за какво ще се използва тревата. Дали само за красота и върху нея няма да се стъпва. Дали децата ще си играят там. Дали е прекалено горещо и сухо лятото, дали мястото е по-сенчесто. В момента на пазара има много широк асортимент от треви.Така  че четете опаковките и преценявайте, за да постигнете максимален резултат.

Друг момент в оформянето на декоративната градина– какви видове растения ще има– само широколистни опадливи и неопадливи, смесени с иглолистни, само иглолистни, декоративни треви. Дали има място за едро размерни или ще предпочетем такива, които растат бавно и остават не високи.

Не на последно място обаче е и въпроса– как ще се полива градината. И тук има няколко възможности: на ръка– много енергоемко. Разхода на вода е максимален, а резултата несигурен. Не винаги човек може да прецени дали правилно и достатъчно е полял. Друг вариант са пръскачки, свързани директно във водопроводната мрежа чрез градинарски маркучи. Но и тук човек обикновено се ангажира с процеса на поливането.

Най-добрия вариант е изграждането на поливна система. Първо– пести време за поливане, второ- разхода на вода значително пада, тъй като се полива при оптимален режим. При поливане чрез поливна система растенията са предпазени от директно попадане на вода върху листата. Това се отнася за широколистните видове. Попадналата върху листата вода, съчетана с висока температура, може да провокира развитието на много гъбни болести. За това е добре да се избере максимално приемлив вариант за поливане.

И така, след като сте решили какво точно искате, можете да пристъпите към действие. В големите градински центрове предлагат голямо разнообразие от всякакъв растителен материал, все пак не се хвърляйте на първото, което ви попадне. По мои лични наблюдения най- добре е да се закупуват растения, създадени и отгледани в нашата страна. Те са вече аклиматизирани и вероятността от „пропадане„ при засаждане е по-малка. Проявете фантазия– изберете растения в различни нюанси на зеленото, с червени, лилави, светло- жълти листа. Обилно цъфтящи и такива, които не цъфтят. Подредете ги в хармоничен „безпорядък”,или по строго подреден вариант.

Разбира се, чак след като сте засадили големите растения, можете да засадите и тревните площи.

Това са част от въпросите около изграждането на една декоративна градина. Очакваме вашите въпроси !

агро-инж.А Великова

Публикувано е на 23.12.2010 в 13:09 в категориятаr Грижа за растенията. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

2 Коментара

  1. Никол Identicon Никол каза:

    Много харесвам растение от рода на Спиреа – с неголеми , светложълти листенца . На слънчево или по-засенчено място бих могла да отглеждам?

    ...коментара е пуснат на 15.03.2011
  2. Специалистът Identicon Специалистът каза:

    Вероятно става въпрос за Спиреа голден принцес – невисока , със лимоново-жълти листенца , цъфти със светло-розови цветчета . Много красиво и елегантно растение . Предпочитанията му са за обилно осветляване , бихте могли да отглеждате и на сянка , но ще загуби красивата си окраска и ще расте много по-бавно . За това , ако имате възможност , засадете на слънчево или леко засенчено място , но не и на пълна сянка .

    ...коментара е пуснат на 15.03.2011

Коментирай