Да съхраним растенията през зимата

Стайните растения презимуват сравнително успешно , ако през есента сме ги аклиматизирали правилно . Какво имам пред вид ? В началото на есента е хубаво да се направи последното основно торене на растенията , отглеждани на закрито , или това са т.нар.стайни растения . Различни видове драцени , епипремнуми , папрати , нолина , спатифилуми , каланхое , кротони , кактуси , антуриуми , хибискуси и много , много още цъфтящи или не прекрасни растения . Някои от тях се изнасят през лятото на открито , други преместваме на по-слънчево място в стаята . Но не трябва да забравяме , че всички те все пак , в родината си са растящи на вън . В нашите климатични условия сме ги приспособили и отглеждаме предимно като стайни . За това и грижите за тях са по-специфични . След края на лятото е добре да се подготвят за краткия ден на есенно – зимния и ранно пролетния период , когато ще ги отглеждаме предимно в отоплени стаи , където въздуха е по-сух , а пряката слънчева светлина ограничена . През това време от годината продължават грижите за растенията . Състоят се предимно в правилно поливане . Пред вид краткия ден – умерени поливки . Има два варианта – обилно поливане под течаща вода . Добре е тя да е престояла поне един ден . Оставяме саксията де се оцеди напълно и поставяме на подложката . Това е за растения , които са устойчиви на преовлажняване – кротони , антуриуми , папрати , хибискуси , спатифилуми и др.Другия начин е в подложката , като преди това сме се уверили , че в почвата количеството на водата е съвсем малко . Това се прави чрез опипване на почвата или чрез ръчно „ претегляне” на саксията .Когато е по-лека от обичайното внимателно наливаме вода в подложката , докато престане да поема . Този начин се прилага при растения неустойчиви на преовлажняване . Предимно покритите с власинки – сенполии, глоксинии и др. подобни .

Повечето растения в наши условия намаляват вегетацията си през зимата . За това и торенето при тях може временно да се преустанови . Това преценете сами . Ако не се забелязва нов прираст , оставете растенията да си починат за известно време . Продължете само с поливки , като не забравяте да следите за вредители или болести .     Акарите са дребен , понякога невидим вредител . Забелязват се едва когато са нанесли поражения , или „провлачили” паяжинките си . Ако се случи и  ги забележите , третирайте ги с препарат против акари , който ще намерите в повечето цветарски магазини . Този препарат е специално създаден за употреба в закрити помещения . Ако не помогне , при положение , че растението позволява , измийте го обилно с вода . Друг вариант , при същото условие – изтрийте листата с тампон , напоен със спирт , но не медицинския , а по- слаб – лавандулов , например . Не е желателно да употребявате професионални препарати на закрито . Друг вредител са листните въшки . Особено неприятни са щитоносните . Докато са малки , почти не се забелязват . Когато обаче започнат да отделят лепкавия си секрет , се забелязват и пораженията върху растенията . Третират се със същия препарат . Ако не помогне , върху гъба за мивка поставете малко препарат за миене на чинии , разпенете и изтрийте листата , като не забравяте след десетина минути да изплакнете обилно с вода . По възможност да не попада в почвата . Това се прави пак само при растения , които позволяват .

Есенно-зимния период е подходящ за презасаждане . Добре е да се използва почва закупена от големи цветарски магазини или цветни центрове . Цената и е по-висока от обикновените почви , струващи от един до три , четири лева за пет или десет литра . Но гарантирано няма да ви провали растенията . Саксията за презасаждане трябва да е с един номер по-голяма от старата . На дъното и се поставя малко почва , като леко се уплътнява . После растението , като около него се до засипва с новата почва и обилно се полива , за да се уплътни .

След като растенията са си починали , обикновено това е към края на зимата , започнете да торите . На пазара има много и различни торове . Течни , прахообразни , под формата на кристалчета . Четете етикетите в частта с процентното съотношение и съдържание . В края на есента се тори с фосфорно-калиеви , в края на зимата – за стимул – с азотни . Ако все пак решите да торите през зимата , намалете количеството на тора на половина от лятната доза . Добре е да използвате комбинирани торове N:Р:К с прибавени микроелементи .

агро-инж.А Великова

Публикувано е на 28.12.2010 в 11:38 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

4 Коментара

 1. Мина Identicon Мина каза:

  Как да накарам спатифилума да цъфне

  ...коментара е пуснат на 28.12.2010
 2. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Първо добре огледайте дали растението няма нужда от присаждане . Тъй като спатифилума се размножава чрез издънки от корена , понякога прекалено голямото количество на млади растения в една саксия затормозват майчиното растение и си пречат едно на друго . Хранителните елементи се пренасочват за изхранване на пониците и това не позволява растението да цъфти . Друга причина може да е липсата на достатъчно количество хранителни вещества . Само с вода естествено не се живее . Обикновено цъфтящите растения се торят с торове с високо съдържание на калий . Това е елемента осигуряващ пъпкообразуването , цъфтежа , качеството на плодовете
  / за плододаващи растения / . Така , че след преглед на растението – евентуално презасаждане , отстраняване на част от младите растения , смяна или добавяне на подходяща почва , изчакайте растението да се съвземе след промяната и започнете да торите . За да не се объркате какви торове да използвате , търсете специалните такива за цъфтящи растения . В тях съотношението N:Р:К е такова , че стимулира растенията за цъфтеж . Не забравяйте , че спатифилума не обича пряката слънчева светлина . Ще се чувства добре , както на място с достатъчно осветяване/ но не пряко/ , така и на по- тъмни места . Всичко зависи от вашите умения да наблюдавате растението си , за да прецените кое е най-добро за него .

  ...коментара е пуснат на 30.12.2010
 3. Frergosem Identicon Frergosem каза:

  научих много

  ...коментара е пуснат на 15.03.2011
 4. Геновева Identicon Геновева каза:

  Безкрайно съм очарована от начина по които се представя информацията- полезна, практична, прецизна, с професионализъм и усет към специфичния и уникален свят на растенията. Много успехи, Тони! Обичам те!Несравнима си!

  ...коментара е пуснат на 09.11.2011

Коментирай