Инструментите , които използваме в градината

Пролетта най-после дойде . Първите цветове разпукаха по бадемите , изпреварени от кокичетата и минзухарите . Напират и нарцисите , зюмбюлите … Грижовните градинари отдавна са започнали грижите около любимите си растения . За това се изисква не само желание , умения , но и инструменти , които да подпомагат работата .

Има няколко основни групи инструменти , с които обработваме градината и растенията . Първата е за обработване на почвата – това са лопати – за окопаване , за преместване на почва.Те са с различни размери , в зависимост от мероприятието , което ще се извършва . С голямата права лопата се прави дълбокото есенно изкопаване.С нея се правят дупки да засаждане на по-големите растения . С т.нар.крива лопата се премества почва , разхвърля се оборска тор /който ползва/, торфа . С малката права лопатка се правят малките дупки за засаждане на разсадите , по-малките растения, премахват се плевели…Вилите – отново права и „крива” също попадат в тази група . Освен за преместване на растителни остатъци , кривата вила може да служи и за окопаване . Подходяща е за по-леки почви , а също така и за разрохкване на почвата , окопана на есен . С правата вила пък можете да направите аериране на почвата , засадена с трева . Трябва също да има мотики . Те също са различни и не само по размер , но и по вид . С по-големите мотики се окопава и разрохква почвата . С малката мотичка , която от другата си страна има два „зъба” се прави леко разрохкване и набраздявате в лехите . Тя е подходяща особено в малки лехички , след поливка – за да не се спече почвата около растенията.Има още един инструмент . Нарича се ръчен култиватор . Това е тризъбец , който е дъговидно извит , накрая завършва със стреловидни накрайници – „лястовичи крила” . Този инструмент се ползва освен за окопаване на широки лехи ,а и за правене на  плитки браздички за дребни семена . Следват различните видове гребла . За събиране на едри растителни остатъци , заравняване на почвата , за събиране на окосена или оплевена трева и т.нат. Също са с различни размери .Естествено има и други инструменти за обработване на почвата и такива , които обаче са механизирани и се ползват за големи пространства .

 

Другата група инструменти са тези , с които се обработват самите растения . Това са различни видове ножици . Малките – тип лозарски – са много и разнообразни Ако ще ги използвате за различни видове растения – от рози до лози – вземете си нещо средно по размер на режещата част . Така ще имате подходящ инструмент не само за тънки клонки , но и за по-големи .Друг вид ножици са „клонарките” . Те са два основни вида – за високите клони , с много дълги дръжки и въженце за издърпване на режещата част . Другите са с много дълги рамене и са за по-ниско разположените клони .

 

Следват храсторезните – с много дълга режеща част . Ножици са бордюри – използват се за подрязване на тази част от тревния килим , която е разположена по краищата му . Освен това трябва да имате триони за големите клони . Освен ръчни има и механизирани инструменти – моторни и електрически .

 

Пръскачките са също инструменти за обработване на растенията – чрез растителна защита. Биват различни по размер . От малките , които използваме в домашни условия , до големите , с които пръскаме дърветата , лозите , асмите . Добре е в градината да има поне два вида размери – от 5 литра и от 15 литра .

 

В комплекта инструменти трябва да има и един специален уред , наречен садило . От този вид обаче също има различни видове . Обикновеното садило , което използваме за разсадите . То е конусовидно . Друг вид садило е това за луковици , има и такова за семена . Не е задължително обаче да ги имаме и трите .

 

Идва ред на уредите за поливане – лейки , маркучи , пръскачки . Те са за ръчно и полуавтоматично поливане . Е , най-удобния и пестелив начин за поливане си остава поливната система . На пазара има необходимите части , за да можете сами да си сглобите не особено претенциозна , но удобна поливна система.

 

Не бива обаче да забравяте собствените си ръце . Тях ще защитите като използвате ръкавици . Разбира се също различни видове . Обикновени от плат , импрегнирани от едната страна с гума , изцяло гумени . Добре е да са ви по мярка , за да можете удобно и без да изморявате ръцете , да се отдадете на грижите за любимите си растения .

 

Добре е след работа инструментите , особено режещите и пръскащите , да се почистят основно и да се подсушат . Така им осигурявате по- дълъг живот . Режещите проверявайте редовно – да са добре подострени , чисти от растителни остатъци , а при нужда – дезинфекцирани . Пръскачките изплаквайте след употреба с чиста вода , изпразвайте и шланговете и помпите от течност . Така ще запазите за по-дълго време здрави гумените и пластмасови уплътнения .

 

Това са най-основните инструменти , които трябва да имате , за да обработвате градината и растенията . На пазара има още десетки други . Има и по-евтини и по-скъпи . Моят съвет – за да не давате излишни средства или само защото съседа ви имал , купувайте тези , които наистина са ви нужни и полезни .

 

Агр.инж.Антоанета Великова

Публикувано е на 19.03.2011 в 10:43 в категориятаr Грижа за растенията. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

Коментирай