За лятната градина

Почти в разгара на лятото сме . Температурите се задържат все по-високи , валежите са недостатъчни . Популациите на насекомите – вредители по декоративните и плодните растения се множат на воля , гъбните болести – също  . За това е редно всеки , който държи на добрия външен вид и здравето на растенията си , да се грижи с необходимото   внимание за тях .

Ще започна с нуждата от вода за всички растения . През летния сезон тя се увеличава , заедно с повишаване на температурата .

Най – важното мероприятие , касаещо грижата за растенията е поливката . И в предишни статии съм обръщала внимание на правилното поливане . Имайте пред вид няколко фактора – топлина , въздушни течения , слънцегреене , големина на листната маса . Вида на почвата също не бива да се пренебрегва .

Най-добрия и икономичен начин на поливане , разбира се си остава поливната система . И не само заради икономията на вода , но и за това , че обикновено поливните системи се пускат през нощта или много рано сутрин , като по този начин се дава възможност на растенията без особен стрес да приемат необходимото количество вода , ако са намокрени – да изсъхнат , като по този начин се предпазват от развитието на гъбни патогени . Но не забравяйте да проверявате състоянието на системата . Понякога се чупят разпръсквачи , запушват се тръбични , това води до неравномерно поливане . За да не стане прекалено късно – чак когато видимо се засегнат растенията от трайно ниското количество на водата – проверявайте редовно поливната система .

Ако все пак се полива на ръка или с механични пръскачки – пак трябва да се проверява за нуждата от поливане . Ако се затруднявате да прецените – пробвайте с опипване на почвата . Ако след стискане на малка бучка тя се разпада и не държи форма , значи е крайно наложително да полеете . Но ако сте допуснали засушаване , не бива изведнъж да внесете прекалено големи количества вода . Има опасност растенията да не успеят навреме да се справят с „водния” поток и да се предизвика обратния ефект – а именно „удавяне” на растенията .

Част от грижите за растенията през лятото са редовните пръскания против инсекти и гъбни болести . Лично аз предпочитам превенцията – профилактиката . Не чакам да се разболеят растенията , а редовно и регулярно ги „обезпаразитявам” , като в същото време внасям и подходящи фунгициди .

Нуждата от хранителни вещества е следваща грижа . На пазара има най-разнообразни торове , и минерални и органични . Четете етикетите и се ориентирайте правилно за най-подходящите за различните видове растения във вашата градина . Правилното им внасяне също е от значение . Не би било редно тор за кореново приложение да се внася листно . Макар , че има вече и за комбинирано приложение .

Следващ момент са резитбите . Това са всички видове подрязвания , зелени кастрения , отстраняване на прецъфтели цветове премахване на ненужни плодове – както при иглолистните шишарките например , премахване на сухи листа , оформяния и др.Има растения , които задължително изискват редовно подрязване , за да запазят формата си и добрия си външен вид , но има и такива , които се подрязват веднъж на пролет . А има и растения , които почти не изискват резитби . Все пак , за да се избегне прерастването и „изнасянето” на растенията , редовно ги оформяйте , дори и с по-леки резитби .

Не забравяйте плевенето и редовното окопаване – където има нужда . Плевелите пък трябва да се премахват редовно , тъй като върху тях се „нанасят” да живеят различни насекоми . Освен това прихващат различни болести , които могат да се пренесат върху културните растения .

Не забравяйте грижата за тревния килим . През лятото се прави още едно грапене , естествено ако тревата не е сята същата пролет . Добре е да се коси и на най-високата степен . Иначе грижите за нея са както при останалите растения – поливане , торене , борба с болести и неприятели .

В най-общи линии това са грижите за растенията през лятото . Като не забравяте , че всеки растителен вид си има своите специфични изисквания , с които трябва да се съобразявате .

Агр.-инж.Антоанета Великова

Публикувано е на 22.06.2011 в 15:30 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

3 Коментара

 1. ради Identicon ради каза:

  с какво да пръскам тревата , имам жълти петна

  ...коментара е пуснат на 18.08.2011
 2. Таня Identicon Таня каза:

  Здравейте.Имам Ацер палматум, който през лятото се покри с листни петна, които пръсках със систан, но резултат нямаше. До края на сезона дръвчето умря. моля за отговор.

  ...коментара е пуснат на 05.01.2012
 3. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Ацера е много красиво , сравнително бавно – в зависимост от сорта – растящо растение . Изискванията му за отглеждане не са недостижими – от пряко слънце , до лека шарена сянка , леки и оцедливи почви , със слабо кисела реакция , по възможност , но ако не можете да я осигурите , след проверка , естествено , и обикновената ще свърши работа , и ако растението не е много голямо на възраст , не би следвало да има проблем с адаптацията и прихващането на постоянно място .
  Във Вашия случай – мисля , че препарата , който сте използвали просто не е бил подходящия . Не зная точно какви са били причините за появата на петната – т.е. каква е била болестта . Ацера е сравнително устойчиво на заболявания растение . Но може да се разболее както от брашнеста , така и от обикновена мана . Предполагам , че при Вас става въпрос за обикновената мана . Успешен препарат в случая е Байфидан – действа срещу няколко вида болести . Друго предположение – ако сте го преполивали системно , въпреки , че ацера обича водата , не понася нейното задържане , което може да е довело до кореново гниене , а от там и загиване на цялото растение .
  Моят съвет – когато си купувате ацер , нека да е по- малък . Така шансовете му за адаптация , привикване на новото място се увеличават . Не пръскайте листата с вода през горещите дни . Поливайте при нужда , но обилно . Преди засаждане може да „ олекотите „ почвата като добавите в дупката за засаждане смес от торф и почва . Ако имате възможност го засадете на място , където бихте избегнали силните обедни слънчеви лъчи .

  ...коментара е пуснат на 06.01.2012

Коментирай