На какво да обърнем внимание при изграждането на зимна градина

Добро решение за запазване на голяма част от растенията , които не издържат на целогодишно външно отглеждане в климатичните условия на нашата страна е изграждане на зимна градина . Обикновено там се прибират растенията с южен произход , такива каквито не биха издържали сезонните промени . Това са растения , които отглеждаме предимно в саксии и лесно бихме могли да приберем на закрито при застудяване .

Както препоръчах в статията за изграждане на декоративна градина и тук първо е добре да се осмисли начина на използване на зимната градина . Дали ще служи само на растенията , за техен зимен дом , или ще се използва и като място за работа и отдих . Добре е да се планира предварително , за да не се налагат изненадващи промени при вече завършена конструкция . Предвидете и самите растения – какви са техните изисквания съм осветеност , температура , влажност на въздуха , височина .

От какъв материал ще бъде конструкцията – метал-алуминий , РVС , дърво . Да се предвиди начина на проветряване , за да се избегне ефекта на парника . Високата въздушна влажност би провокирала поява на нежелани гъбни болести по растенията .

Как да бъде ориентирана зимната градина ? Това е въпрос , който също трябва да бъде добре обмислен . Хубаво е да се вземе пред вид и местоположението на обекта – т.е. в коя част на страната е . Както знаете в различните райони на България – северен , източен , южен и западен – денонощните температури не са еднакви , нито интензивността на слънце греенето , особеностите на микроклимата , надморската височина и т.н.

Ако не можете сами да се ориентирате в правилните решения – има специалисти , които биха ви помогнали . Но ако сте човек с опит и добре познавате особеностите на вашия „терен” , не мисля , че ще се затрудните особено .

Друг въпрос , на който трябва да се обърне внимание – как ще бъде разположена зимната градина . Като самостоятелна постройка , или като част от основната сграда .

Начина на отопление също трябва да се обмисли добре . И този въпрос съвсем не е за пренебрегване . Какъвто и тип конструкция и изложение да изберете , добре е да се подсигурите с вариант за изкуствено отопление . Не само за през нощта , когато температурите през зимата рязко падат . А и за мразовитите дни без слънчева топлина .

А сега и за разположението на растенията в готовата зимна градина . Добре е да се предвиди големината им . Тези в големи саксии биха могли да стоят направо на земята . Имайте пред вид , че колкото и да става топло в градината , на пода винаги ще е най-студено , освен ако той не е отопляем с подово отопление . За обратния случай предвидете дървени скари , на които да се поставят саксиите за предотвратяване изстиването на корените на растенията . За по – малките растения обикновено се приготвят високи – около метър – маси , за висящи може да се направят куки по носещата конструкция , а за кактусите – специален скален кът с пясък – имитация на естествената им среда на живот . Може пък и да се направят подвижни стелажи , които лесно да бъдат премествани при нужда .

Не пренебрегвайте и предпазването от прекомерно слънчево греене . В тихи слънчеви зимни дни температурата в помещението може доста да се повиши . А през летните месеци , ако вътре сте оставили голяма част от растенията , трябва да предвидите засенчване , за да ги предпазите от прегряване . В този случай само отваряне и проветряване няма да свърши работа . Предпазването от силните слънчеви лъчи се прави с различни средства – покриване на покрива от вън с рогозки , спускане на “ завеси” , които всъщност са прикрепени върху конструкция под самия покрив , специални мрежи , които намаляват силата на светлината , дори някои практикуват боядисване на коприва и част от стените с вар . Която в края на сезона просто се измива.

агр. – инж. А. Великова

Публикувано е на 27.02.2012 в 12:07 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

Коментирай