Да подберем подходящи растения според балкона

На вашето внимание , приятели , предлагам няколко съвета как да подберете правилните растения за вашия пролетно – летен балкон .  Дали , за да се похвалите пред съседите си , или за да имате тихо и спокойно кътче за отмора от напрегнатото ежедневие – цветята , любимите растения , ще ви помогнат със своята безмълвна прелест .

Според изложението на откритата част на вашия дом – терасата – дали е южна , северна , източна или западна – растенията , които ще се отглеждат там , трябва да са съобразени със силата на лятното слънце . Не можем да сложим растения , които предпочитат пряко и силно слънце , на място , където то огрява само сутрин рано и вечер , преди залез .

Става въпрос за северните изложения . Там комфортно биха се чувствали бръшляните , сенколюбивите фукции , стайните бегонии , гераниум . Пролетните теменужки също биха се чувствали там прекрасно . Дори , ако ги подрязвате от време на време , бихте могли да удължите живота им до средата на лятото .

На южните тераси добре ще се развиват и цъфтят пеларгониумите , вербени , тагетеси , петунии , каскадните и обикновените градински  бегонии , стрелиции ,  газаниите .  Хибискусите , които зимно време отглеждаме в стайна обстановка , се развиват прекрасно и цъфтят обилно само , когато от сутрин до вечер ги огряват слънчевите лъчи .

На източните тераси бихте могли да сложите растения , които не издържат на обедното слънцегреене . Хортензии , сенкоустойчиви инпацианси , кактусите от стаята , също биха се чувствали добре там , тъй като са поизнежени от зимата .

На западните тераси може да сложите растения , които издържат на дългите и горещи дни . В същото време обичат много слънцето . Клематиси , седуми , различни сортове пасифлора , ипомея . Ще се развиват и цъфтят обилно до първите есенни студове .

Макар , че почти всички растения могат да се развиват нормално дори , ако не са на подходящия балкон , на подходящо изложение, но с полагани необходими грижи – поливане , подрязване , почистване , торене , третиране срещу болести и неприятели .

И ако все пак терасата ви е ориентирана така , че от ранна сутрин , чак до залез е огрявана от лятното слънце и се притеснявате , че някои от любимите ви цветя не биха се развивали така , както бихте искали , ще ви кажа няколко лесни трика за тяхното приспособяване към условията , с които разполагате .

Колкото и малка да е терасата , а цветята с разнородни изисквания спрямо слънцето – определете няколко зони , в които да групирате растенията . В едната зона съберете растения , които не могат без пълно слънчево огряване . Поставете ги така , че да не си пречат . Дали ще са върху приспособления , като различни цветарници например , поставки , и др. Подредете ги по височина . Тези с най – високите стъбла поставете по от зад , пред тях пак по височина останалите . По този начин ще се спести и място . Върху перилата на терасата можете чрез приспособления , които продават в големите магазини , да закрепите сандъчета с цъфтящите вербени , сакъзчета , петунии , летни бегонии и др. На прозоречния перваз можете да сложите цветя , които не издържат на обедното слънце . И понеже лятно време то се издига високо над хоризонта , перваза остава частично засенчен . А в четвъртата зона съберете растения , които изобщо не понасят преки слънчеви лъчи . Там обаче трябва да предвидите засенчване през цялото лято . Това може да направите с леки памучни светли материи , които да пропускат светлина , но не и палещите слънчеви лъчи .

Ако обаче терасата е ориентирана така , че , както казах слънцето я „вижда” само сутрин рано и след обед късно , тогава трябва да наблегнете на различните видове торове , като съобразявате препоръчаната за тях доза . Така , до някъде бихте могли да компенсирате липсата на пълно слънчево огряване .

Това , разбира се , са само малка част от растенията , които отглеждаме в дома си . Ако човек ги обича , би могъл успешно да се справи с отглеждането им , разбирайки нуждите им .

агр.-инж. А. Великова

Публикувано е на 19.04.2012 в 10:49 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

4 Коментара

 1. Петя Identicon Петя каза:

  Много харесвам сакъзчета, мога ли да ги отглеждам на северната тераса ?

  ...коментара е пуснат на 19.04.2012
 2. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  По принцип летните външни растения обичат слънцето , но ако не можем да ги разположим на слънчеви места , ще трябва да положим повечко грижи за тях . Моят съвет – подхранвайте ги редовно със специален тор за цъфтящи растения , за да намалите липсата на пряко слънчево огряване . Подрязвайте прецъфтелите цветове , преглеждайте за болести и вредители , като при нужда – третирайте с подходящи препарати .

  ...коментара е пуснат на 19.04.2012
 3. Тони Identicon Тони каза:

  Здравейте, бих искал да питам нещо – купих си лилиум (sunny bonair) в саксия, можете ли да ми кажете как да се грижа за него? Може ли да вирее в стайни условия или има нужда да е навън? Нямам градина, само една югозападна тераса, но тук в Дания духа почти постоянно, и макар да наближават топли месеци, ме е страх да не се простуди..Какво ще ме посъветвате?

  ...коментара е пуснат на 13.05.2014
 4. Специалистът Identicon Специалистът каза:

  Този сорт лилиуми са прекрасни за отглеждане в саксия.Използват се и за рязан цвят.Не са трудни за отглеждане.Те предпочитат богата,влажна кисела почва,изискванията им за отглеждане са сходни с тези на рододендроните – умерена влажност,невисоки температури – 22-24 градуса и „шарена“сянка.Спокойно можете да го отглеждате в контейнери/саксии или качета.През есента мъртвите стъбла се отстраняват,растенията се прибират на защитено светло място,като поддържате лека влажност в почвата,за да не изсъхнат съвсем луковиците.На пролет,с повишаване на температурите, растенията се „събуждат “ за нов живот.Не познавам климата в Дания,за това не бих Ви била полезна с точен съвет дали да ги отглеждате само на открито и директно в почвата. Моите такива лилиуми отглеждам в градината си в България от пролетта до есента,когато ги изваждам с малко почва и ги зазимявам в не отоплена,но светла стая,като при много ниски евентуални температури за кратко ги прибирам в по-топло помещение,за да не измръзнат луковиците.Надявам се поне малко да съм била полезна .Но нищо не пречи да попитате съседите си как точно се грижат за своите цветя в Дания 🙂 .Желая Ви успех.

  ...коментара е пуснат на 13.05.2014

Коментирай