Работа в градината през зимата

Зимата е сезон ,през който няма големи дейности в градината.Но при хубаво време , може да се поработи на открито .

Декоративните треви са изсъхнали,цветоносите им разпиляват семена .Така ,че може да ги подрежете , но не основно.Все пак имайте предвид,че вероятността от ниски зимни температури не е отминала.Огледайте дърветата за сухи клони.Много лесно се различават от здравите.Кората на изсъхналите клони обикновено се лющи или е с по-светъл нетипичен цвят.Може да ги отстраните.

При хубаво време почистете тревните площи.Със сигурност от ветровете са долетели листа ,чието място не е върху тревата.Почистете под опадливите храсти.

При тихо,слънчево и топло време може да направите второ зимно пръскане.Не забравяйте,че и листопадните декоративни видове се третират така , както се третират плододаващите дървета и храсти.

Ако почвата позволява , може да прекопаете леко незасятите и незасадени места,около храсти,рози,дървета – т.е. там , където няма растителност или не сте заложили луковици.

След средата на месеца може да започнете с подрязване на асми – дали ще са обикновени плододаващи лози , вистерии, декоративни лози – сега е времето за оформяне .

От няколко години използвам хубавото време през февруари за внасяне на средно бавно действащ комбиниран тор в тревата . Този тор се разтваря бавно , за около месец ,а действието му започва със затопляне на времето.Усвоява се от презимувалата трева лесно и я подготвя за новия сезон.Така си спестявам едно торене през есента с фосфорно калиеви торове и само азотен тор през пролетта.

Към края на месеца и при благоприятни прогнози за времето , може да предприемете някои премествания на растения , ако сте си наумили ,че мястото на което са ,не е особено подходящо.

И не забравяйте , че градинарството е дейност, която ни поддържа жизнени и здрави . Доказано удължава живота , сваля напрежението и ни кара да се чувстваме щастливи.

Агр.-инж.А.Великова

Публикувано е на 08.02.2019 в 14:05 в категориятаr Дейности. Можете да следите коментарите чрез RSS 2.0. Можете да Коментирате, или trackback от вашия сайт..

Коментирай