Как да запазим растенията отглеждани в съдове , през зимата

Ето ни отново заедно в края на още един изпълнен с много работа и емоции сезон .

Тази година , поради закъснялата пролет , сезона се удължи почти до края на вторият есесен месец . В което , естествено няма нищо лошо . Но освен , че се грижите за градинските растения , отглеждани на открито , добре е да се погрижите и за растенията , които отглеждате в съдове.

Напоследък все повече хора отглеждат растения не само в градината , а и такива , които са в затворени съдове – различни видове саксии , сандъчета и др . Така , след края на сезона , тези растения може да бъдат пренесени на закрито , в зимни градини или неотопляеми помещения , но защитени от суровите условия на зимата.

Има обаче растения , които остават да зимуват на открито .

Именно за тях и съдовете , в които живеят , е добре да се погрижите преди да е станало прекалено късно .

Огледайте добре всички съдове и растенията в тях , които смятате да оставите да зимуват на открито . Обикновено при застудяване всякакви градински животинки търсят топли и защитени места , за да презимуват .Охлюви , насекоми – няма лошо , но мястото им не е при вашите растения . За това почистете саксиите от сухи листа , за да няма ненужни убежища за гореспоменатите … Ако трябва , измийте съдовете от полепнали прах, почва , паяжини … Подрежете растящите в тях растения . Имайте предвид , че трябва да запазите кореновата им система жива за следващият сезон. В зависимост от почвения състав , почвата може да задържа много влага или точно обратното – да изсъхва прекалено бързо . Това , че е студено , не означава , че през цялата зима не трябва да обръщате внимание на останалите на открито зимуващи растения . В топли , слънчеви , дори ветровити зимни дни , от почвата се изпарява голямо количество вода . Ако не поливате , когато това се случи , вероятността да ви загинат растенията , е твърде голяма . И да , те ще загинат именно от засушаване .

Обикновено на отрито остават иглолистни растения и такива , които издържат на студ.

на снимката – туи ,отглеждани в керамични саксии

Именно те чепят вода почти през цялата зима , особено в слънчени дни .

При прогнози за силно понижаване на температурите , може да защитите съдовете като ги „облечете“ . Дали ще ги обвиете в няколко слоя полиетиленово фолио , или ще комбинирате с велпапе , дървени стърготини,чипс и други растителни материали – със сигурност ще предпазите кореновата система .

Много често любителите градинари забравят , че дори и през зимата , има растения , които се нуждаят от вода и защита . И липсата на вода се проявява в началото на новият сезон – растенията , особено по-малките , изсъхват „внезапно“ . Но не са загинали от студ , а по-вероятно са изсъхнали от липса на достатъчно вода , която да запази корена жив.

Това се отнася за вечно зелените .

Ако отглеждате листопадни , също не бива да подминавате факта , че техните корени също се нуждаят от минимални количества вода .

За това отвреме на време проверявайте оставените на открито саксии – не допускайте да пресъхнат . Но и не прекалявайте с водата . Когато едно растение е извън вегетация , корена може да загние от прекалено голямо количество вода .Първи стъпки в изграждането на красива поляна

Въпреки хладната пролет , дейностите на открито не прекъсват.Слънцето надвива облаците,птиците пеят ,живота е прекрасен – както всяка пролет .

Днес ще обсъдя въпроса за изграждането на затревени площи – лично аз предпочитам тези , засяти с тревни смески само от житни треви .

окосена/неокосена трева

Преди да пристъпите към изграждане , или да извикате специализирана фирма , която да изгради поляната , добре помислете за какво точно искате да я използвате . Дали върху нея ще се играе , дали ще я използвате само за да и се радвате , на слънце ли е или на сянка …Това са все въпроси , на които трябва да обърнете внимание , за да подберете подходяща тревна смес . Често необмислените и спонтанни действия от страна на любителите градинари водят до грешки , които се виждат в последствие .

Преди изграждане огледайте добре терена . Дали е наклонен , дали има вдлъбнатини по него , или „хълмчета“ . Неравностите на терена могат да доведат до неприятности на късен етап , свързани с поливането . Околната растителност , особено ако е голяма и висока , също не е за пренебрегване .

И така , ако сте решили за какво точно искате да използвате поляната , може да пристъпите към действие .

За начало се отстраняват всички едри предмети , отпадъци , ненужна растителност . Ако има такава , която искате да запазите , най-добре е преди затревяването да я обработите – подрязване , почистване , оформяне . След сеитба , до първо косене няма да може да се влиза на терена . Той все още не е улегнал и ще останат следи и хлътвания в него .

Почвата се обработва – окопаване и отстраняване на корени , камъни , отпадъци … След което се заравнява – бучиците на почвата трябва да са не по-големи от няколко милиметра , или от големината на семената на тревната смес . Това означава – фина обработка на почвата . Отново напомням – претупаната работа в началото , води до проблеми в последствие .

Относно сеитбената норма – на всяка опаковка с тревна смес е написано какво количество се внася на кв м . Лично аз предпочитам да завиша сеитбената норма . Така си гарантирам гъст посев .

Семената се разхвърлят равномерно и на „кръст“ – първо вървите в едната посока , после перпендикулярно на нея . След като сте ги внесли в почвата , трябва да ги зариете – закриете , завиете . С помощта на гребло леко и внимателно заривате семената , така ,че над тях да има тънък почвен слой . Да не ги виждате , но и не трябва да са на прекалено голяма дълбочина . Следва валиране с цел уплътняване и подравняване на терена .

И сега следва поливане – тук трябва да сте много търпеливи и наблюдателни . Полива се , докато водата започне да се задържа на повърхността . Или – като забиете пръст в почвата , той да влиза в нея без да среща съпротивата и . Накрая се обработва с препарат против мравки – задължително .

Това са основни съвети за самото затревяване . Не пропускайте обаче момента с поливането през времето – дали ще е на ръка , дали ще е с пръскачки или поливна система . Ако решите да изграждате поливна система , най – добре го направете преди затревяването . И с подходящи поливни системи . Казвам го , защото през годините съм виждала интересни решения за поливане на трева – около нея забучени разпръсквачи , които обаче са за поливане на места , които не се косят – цветни градини , напр. Тези разпръсквачи не се прибират със спиране на водата , а остават от горе и пречат на косенето .

Има и още един начин за затревяване – поставяне на готова трева – чимове . Много по-бърз , имате поляна за един ден . Но предварителните мероприятия по подготовката не се изключват . В този случай се спестява времето за поникване , не и подготовката на терена .

поставяне на чимРастенията в офиса

Днешната тема е за растенията в офиса.

Какви растения са подходящи,как да ги отглеждаме,защо има разлика между средата в дома и тази в офиса – това са все въпроси , на които се е налагало да отговарям през годините.

Различни видове растения

Между затворената среда на дома и тази в офиса има колкото прилики , толкова и разлики.Да – закрито ,затворено пространство,да,контролирана температура и влага,да,проблем с липсата или прекалено много слънчева светлина…Това са част от приликите на средата на дома и офиса.Разликата обикновено идва от пространствата,от това,че в офисите обикновено работят повече и различни хора,всеки със своите изисквания към топлина,чист въздух,светлина и т.н. .Разбира се и в двата случая има изключения.

филодендрон

Обикновено за закритата и контролирана извън домашна среда предпочитам растения със здрави листа.Какво има пред вид .Под здрави разбирам плътни,дебели листа.Такива са различните видове филодендрони,алоказии,драцени,фикуси,цикас,замиакулкас,палми,аспидистри,юки,шефлери…Това са растения , чиито листа нямат власинки,гладки са , плътни ,при намокряне не задържат дълго време водата върху себе си.Имат голяма поглъщателна способност.Устойчиви са на сравнително сух въздух,запрашаване,вредители/лесно се лекуват при проблем/и болести.

юки

Изискванията към светлината на изброените горе растения са – обикновено ги приспособяваме към нея.Това е шега разбира се. В практиката си съм виждала различни изложения на офиси и приспособени и не до там растения към светлината с която се разполага.Виждала съм драцени,които обичат светлина в северни стаи.В този случай наблягам на торенето с добавка на стимуланти за увеличаване на фотосинтезата, микроелементи.Така се повишава устойчивостта на растенията и по-лесно се справят с нетипичните условия на предложената им среда.

В случай обаче , когато светлината е в повече за наличните растения , се прибягва до засенчване.Повечето офиси разполагат с щори на прозорците.При необходимост съветвам клиентите да ги спускат за определена част от деня.И още един проблем свързан със светлината.Напоследък доста често започнаха да се използват стъкла с фотозащита. Те,както знаете имат филтър,който не пропуска изцяло слънчевата светлина.От това , през годините , растенията започват да страдат.

И един съвет – ако имате растения с пъстри листа-фикуси,шефлери ,драцени – по правило пъстолистните предпочитат светлите до слънчеви места.За това ,ако нямате такива , просто не купувайте от тези растения.Вземете си зелените им ,едноцветни събратя.

пъстра шефлера

Топлина – сега вече започват проблемите/разликите от дома/ за които споменах горе – това,че в офисите работят хора с различни изисквания към нея.Има хора на които винаги им е топло.Обаче има такива , на които и при двадесет и пет градуса им е студено.Едните искат да спрат климатика,другите бързат да го пуснат…Най-добрият вариант е естествено да се намери компромисно решение и за хората и за растенията.За последните не е добре дълго време да стоят на хладно или дълго време да стоят на прекалено горещо ,в затворено помещение.И в двата случая ще страдат докато накрая се предадат и загинат

Фикус

Проблема с климатиците – това е най-удобния и чист начин за отопление,но въздушната струя,която се носи от тях не е добра нито за хората , нито за растенията.Няма отново да описвам случая с нолината ,климатика и техния собственик.Ако има вариант ,не поставяйте растенията изложени на въздушната струя , идваща от климатика.

Поливане на офисните растения – няма голяма разлика от поливането у дома,но все пак бъдете внимателни.Повечето хора може да проявят самоинициатива и да се стигне до преполиване или пък точно обратното.Всеки да реши ,че колегата му е полял и накрая растенията да изсъхнат.Още нещо – не изливайте остатъците от напитки в саксиите.Какво съм виждала – пред ресторант в голям сезонен хотел поставен фикус.Понеже мястото е по-скоро тъмно отколкото светло , го поливам изключително рядко. Един ден , изтривайки листата му , усещам мирис .Оказа се ,че гостите на хотела изливат в саксията напитки ,преди да изхвърлят пластмасовите си чашки.Голяма грешка от тяхна страна.Преместих фикуса и повече не сложих друго растение до тази врата.Фикуса оцеля , но след много усилия от моя страна.

Това , в общи линии , са нещата на които да обърнете внимание ,когато озеленявате офиса си.Ако се затруднявате в избора – аз съм човека който да ви помогне.

/снимките горе са на растения ,които съм възстановила след като са гледани в неподходяща среда,особено съм горда с фикус лирата/


Агр.-инж.Антоанета ВеликоваИглолистни растения

Днес ще се отклоня малко от темата за стайните растения. Ще споделя опит с отглеждането и поддръжката на иглолистните растения,които отглеждаме на открито.Макар,че от време на време на пазара се срещат и такива,които в нашите условия на четири сезона , в определен момент от годината задължително се прибират на закрито.Като стайно отглежданата араукария.

Иглолистните растения са много и различни по вид,цвят,големина , форма…Общото за тях е , че като цяло са растения на хладния до студен климат.Това е свързано с естествения им произход – а именно студените райони на Земята.

Наричаме ги иглолистни понеже при някои от тях – борове,ели,смърчове и др. – листенцата приличат на иглици .По-малки или доста дълги , краят им е заострен и доста бодлив . Докато при други – иглиците са много малки и меки и не предизвикват убождане . Такива са различните туи,купресуси,юниперуси/от тях обаче има и доста бодливи/.Плода на иглолистните растения се нарича шишарка.При някои – предимно дървесните видове – шишарките са много красиви и едри.Докато при туите напр.- дребни и след узряване и разпукване ,покафеняват ,стават сухи и загрозяват като цяло растенията.Аз препоръчвам шишарките на туите да се отстраняват своевременно,за да не придават занемарен вид на растенията.При някои ,тисовете напр. , плода е сочен,месест , ярко обагрен .Нещо интересно , което не всеки знае – от плодчетата на юниперусите северните народи преди столетия са се научили да произвеждат спиртната напитка джин.

Повечето от иглолистните растения предпочитат слънчевото огряване през деня.Трудно издържат на целодневно засенчване.Но има такива ,като туя смарагд,които през определен период от живота си/първите две до три години/ предпочитат известно засенчване .След това няма никакъв проблем да са на открито място. Тисовете също издържат известно засенчване през част от деня.Но няма иглолистно растение , което би живяло през целия си живот само и единствено на сянка.

Хубавото при иглолистните растения е , че подлежат на резитби.За разлика обаче от широколистните декоративни , не се подрязват по всяко време през сезона на силна вегетация.Какво имам пред вид . Докато широколистните видове може да се подрязват от началото на пролетта/някои и през зимата , ако не е прекалено студено/ , през цялото лято , независимо от температурите , то иглолистните растения не подрязвам през месеците с най-високи температури.А и те тогава не нарастват толкова , че да се налагат силни резитби.Отрезите леко пожълтяват поради спецификата на дървесния сок – съдържа смолисти вещества.

Формата на растенията може да бъде много разнообразна . Пирамидална – при елите и смърчовете.Конусовидна,колоновидна,яйцевидна,кълбовидна – при различните туи. Има купресуси,които още при ранното си развитие са оформени като спирали.Други на етажирани топки…Разнообразието е голямо.Обикновено растящите във височина и без обособен връх туи/брабанти,колумни/ , се използват за изграждане на живи огради.Често обаче виждам живи плетове , направени от туи смарагд с прерязани върхове.Това не ми допада никак , а и като се има предвид , че тези туи имат естествена специфична форма , не са удачен вариант за огради.

Иглолистните растения могат да живеят на по-бедни и варовити почви . Но не отказват доброто подхранване с комплексни торове,биостимуланти,органична материя.Може да ги внасяте както през корена , така и листно.

Както останалите растения и иглолистните може да се разболеят или да се „сдобият“ с неприятели – различни видове насекоми.

За това аз всяка година започвам още в ранна пролет с профилактични третирания.Така се запазва здравето на растенията ,повишава се техният имунитет и се повишава качеството им на живот.Препаратите , които ползвам ,са същите както при останалите растения – стайни или градински.

И още нещо , което смятам за особено важно и което любителите градинари пропускат доста често.Иглолистните растения не изпадат в период на покой.Те имат вегетация през цялата година.Да , в най- студените и в най-горещите месеци тя силно намалява или се променя , но не спира. Имайте това пред вид ,когато зимата е топла ,няма валежи .Тогава тези растения трябва да се поливат.През летните горещини пък може да ги обливате ,като внимавате обаче да не увредите растения около тях , които биха се разболели от съчетанието на голяма влага и висока температура.

/ всички снимки са на растения от обслужвани от мен обекти 🙂

Агр.-инж.Антоанета ВеликоваЦветни аранжировки с живи цветя

Както обещах в предишната публикация , темата за днес е – цветни аранжировки с живи растения.

Много може да се говори за аранжирането на цветя.В зависимост каква е целта – дали ще поднасяме подарък,дали само ние ще им се радваме,колко дълго искаме да имаме дадената аранжировка-направена от сезонни или многогодишни растения ,вариантите са много и зависят от желанията ни и нашата фантазия. Аранжировки на растения могат да се правят и на открито – в градината , например.Отново подбора на растенията е важен за по нататъшната им поддръжка.

Започвам с аранжиране на открито .

на снимката – градинска аранжировка с летни цветя – далии,хортензии,карамфил,сенециои др.

Като начало трябва да изберем растения , които биха си подхождали както цветово,така и по височина,време на цъфтеж,начин на отглеждане , изисквания към климатичните фактори.Ако подберем растения с различни изисквания към светлина и влага , трудно бихме могли да ги запазим живи дълго време.Ако например се комбинират сукулентни растения с хортензия , ефекта от аранжирането ще е нулев.Едното растения изисква редовно и обилно поливане,докато другото – оскъдната влага е задоволителна за него.Давам толкова ярък пример , но съм сигурна ,че никой няма да подбере така растения.Макар,че съм виждала архитектурни безумия – бамбук ,засаден до кортадерия/ пампаска трева.Без коментар.

Кани и два вида иглолистни

На снимката горе – за гръб на аранжировката и използван лъжекипарис в сивкавосиня окраска на листата.Пред него кълбовидна туя и между тях в гнезда засадени кани.Ефекта през цялото лято е прекрасен.Правилно комбинирани растения както цветово , така и по изисквания към светлина,вода,устойчивост…

Няколко вида храсти и летни цветя

В отделни места в градината , като акцент,също може да се направи аранжиране на различни по цвят храсти – на снимката – бордюр от чимшир с кълбовидна форма.Втори кръг – бербериси – в тъмночервената гама най-вътре – спирея – светложълта окраска на листата.Вътрешното пространство е запълнено с карамфили.Тук растенията са подбрани така , че и в студения сезон да имаме жив цвят – именно чимшира , който е неопадлив и запазва цветно настроение.

билкова аранжировка

Една много любима за мен аранжировка – високо изградени кашпи,в които има засадени различни видове билки и подправки.Така красиво подредени и подбрани с изключително внимание – мента,босилек – два цвята,маточина,лук,розмарин и бегонии ,чиито цветчета се ползват за украса в гурме кухнята.

различни видове многогодишни растения и сезонно цвете

Сега да обърнем внимание на аранжировките в саксии.И тук вариантите са много – понеже пролетта почти е дошла , ще започна с ранните пролетни цветя.Може да ги подберете по следния начин – лалета,зюмбюли,нарциси.Кокичета,минзухари,хелеробес,теменужки…

В не много дълбока саксия поставете почва.Подредете луковиците на растенията така , че като ги засадите ,най-високите да са от вътре , а около тях да са по-ниските. Когато избирате луковиците ,вижте на етикета какво пише – кога цъфтят.Добре ще е различните цветя да цъфтят по едно и също време – дружно.Тогава красотата на аранжировката ще е пълна.

Към луковиците за разкош , може да добавите и многогодишно зелено растение – Някое бавно растящо иглолистно , или хедера с дребни листенца.След прецъфтяване на пролетните и изваждане на луковиците,може да си направите лятна аранжировка в същата саксия.Бегония с различни цветове – прекрасно съчетание с многогодишните растения от пролетната аранжировка.

За лятото може да подберете такива растения , които ще цъфтят през целия сезон – акцент ,растящ във височина може да е някое яркоцветно мушкато.Под него – хедера и поставяте саксията на високо.Или пък различни цветове петунии – във висяща кошница.

Друг вариант – отново широка , невисока саксия . В средата се поставя фестука – това е нискостеблена , синкавосива на цвят трева.Подходяща е както за слънце , така и за места с по-малко огряване.Около нея може да се насадят суколентни растения , които имат почвопокривен ефект-пълзящи , а не растящи във височина.Постепенно те ще започнат да“провисват“ от саксията , след като са пораснали достатъчно в нея.И двата вида растения – тревата и сукулентите , са съвместими поради факта , че фестуката издържа на умерено засушаване,а сукулентите ,засадени в саксия , понасят редовно ,оптимално поливане .

Вариантите са много.Като цяло , растенията трябва да се подбират на първо място – по общи изисквания на отглеждане,после по големина,цветово,отношението към болести и неприятели също не трябва да се пренебрегва.Подготовка на градината за пролетта

Тази година няма големи изненади с времето – затопли се рано.Кокичетата цъфнаха отдавна,след тях минзухарите,нарцисите,лалета и зюмбюли нямат търпение да обагрят с красивите си цветове градините ни.

За да подготвите на време растенията за новия сезон ,сега е времето да започнете с някои дейности . А именно – обърнете внимание на листопадните растителни видове – дървета и храсти.Дали са плодни и декоративни – сега ги почистете от останали под тях листа и сухи клони.

подрязани и оформени рози,вистерии…

Тревният килим – почистете го от растителни отпадъци – дори и да сте отстранили преди зимата всички сухи листа , винаги от някъде ветровете може да довеят нови сухи листа,паднали клони,друг вид отпадък.Както казах, тази година се затопли много рано.За това и поливките в градината започват по-рано.В моята вече два пъти поливам – ранните пролетни цветя,тревният килим,по-дребни или млади иглолистни и нелистопадни растения.Много често хората грешат като мислят , че през зимата или рано на пролет не се полива.Напротив.Полива се съобразно с времето.Имало е години , в които през късен топъл декември съм поливала ,както и в топъл февруари.Това ,че месеците са зимни ,не означава , че някои растения не черпят вода от почвата.

ранно пролетно поливане

Време е за първото пролетно торене .Бавнодействаш комбиниран тор – разпръснете равномерно върху тревата,после,ако е сухо , може да полеете.Ако имате оголени или по-рехави места в тревата , може да направите подсяване.След награпване на почвената повърхност ,внесете семена,по възможност да са същите , като тези , които сте засели преди това.Подсипете почва до толкова , колкото да покрие семената,валирайте и полейте обилно.След което може за всеки случай , да напръскате с подходящ препарат против мравки.

подрязан и оформен жив плет

Може да окопаете леко около рози,дървета,ранните пролетни цветя.

За да имате красива пролетна градина – внесете цвят – иглики,теменужки – със своите слънчеви и весели багри ,ще донесат ведро настроение на всеки , който ги гледа.

Моята градина е изградена така , че във всеки сезон , стига да няма сняг , нещо цъфти – от ранните пролетни цветя, избухващите цветове на лятото , есенните красавици ….до късен топъл декември цъфти царицата на цветята – розата.

А за тези с фантазия – предлагам да си направят цветни аранжировки от пролетни цветя – но това ще е следваща тема , по която да пиша 🙂 .Презасаждане на саксийни растения

Кое налага растенията , отглеждане в съдове , да се презасаждат?И кога да стане това?

Това са едни от често задаваните към мен въпроси.

Някои любители цветари твърдят , че може да се презасажда само на пролет.Аз обаче твърдя , че се презасажда тогава, когато растението има нужда – т.е. когато съда , в който отглеждаме растението , е станал прекалено малък за него,или корените на растението започват да излизат от съда,или растението видимо започва да страда…

Как става самото преместване на растение в нов съд.Първо си набавяме нов,подходящ и по-голям по размер съд.Нова и подходяща почва.Добре е преди самото презасаждане , да оставим почвата в съда леко да позасъхне – да не е прекалено мокра.Хващаме растението близо до кореновата шийка- това е мястото , където растението се показва над почвата.Накланяме саксията внимателно на една страна и леко издърпване растението на вън от нея.Ако обаче усетим „отпор“ от страна на растението – не иска лесно да излезе,тогава поглеждаме под саксията.Понякога има излезли на вън от отворите за оцеждане корени,които пречат.Внимателно с остра ножица прерязване само най-много пречещите от тях и пак опитваме да извадим растението.Ако и сега не стане – полагаме саксията на земята,леко натискаме страничните стени ,за да „отлепим“ почвата от саксията.Имала съм случай с една много голяма арека.Повече от наложително беше преместването и в нов съд .Какво обаче се случи.Корените и буквално се бяха враснали в саксията от вътре и не я „пускаха“ .Тогава се наложи с тънък остър нож да мина между стените на саксията и почвата .И това не помогна.Срязах саксията.Така освободих кореновата система.

На дъното на новия съд поставяме лек дренаж и почва , която леко уплътняваме.Растението трябва да поставим така , че нито да „хлътва“ ниско в новата саксия , нито да стърчи високо в нея.След което започваме да подсипваме с новата почва .С пръсти уплътняваме , но не прекалено много , за да не затормозим развитието на корените.Добре е да не препълваме саксията на мах , за да може да поливаме без водата да изтича от нея.

Накрая поливаме обилно, оцеждаме и поставяме растението на място.

Агр.-инж.А.ВеликоваПеларгониум

Днес ще ви разкажа за едно от най-разпространените цветя в България.И не само 🙂 . Пеларгониум или както си го знаем – доброто старо мушкато.

Произхожда от Южна Африка . Хибридните му форми са почти безкрайно много , като всяка година селекционерите представят нови и нови сортове .Начина на отглеждане и лесното му размножаване ,го правят толкова популярно и желано растения.

Външният му вид е почти толкова разнообразен ,колкото са и сортовете му.

Със зелени едри листа,с дребни зелени,кръгли,кафяфо-зелени,с бели ивици,на петна/някои им казват крокодилчета поради приликата на шарката с крокодилска кожа 🙂 .Керемидено кафяви,до почти бели – разнообразието на листата като цвят е огромно.А цветовете – те са разкошни – бели,розови,цикламени,огнено червени,жълти …Пъстри , с прости и сложни цветове…Безкрайна красота . И в добавка лесното отглеждане и непретенциозност като цяло,прави растението любимо и пристрастяващо за някои любители цветари.

И като добавка , някои от паларгониумите са силно ароматни – индрише – или П.гравеоленс.

Има и такива , които незапознатите бъркат със сукуленти – бодливи пелагрониуми – много интересни растения . Те растат и цъфтят обилно през зимата и пролетта , а през лятото заспиват .Което значи ,че спираме да ги поливаме и ги оставяме за почивка.До следващата зима.

Като цяло пеларгониумите обичат светлината и слънцето.Но не и палещите слънчеви лъчи.Ако са на сянка , трудно биха цъфтели така изобилно ,както ако слънцето ги гали.Изключение правят сакъзите – разновидност на пеларгониум – П.пелтатум и неговите хибридни форми.Расте с дълги,нежни,гладки стъбла,които се стелят.Това го прави особено подходящо за тераси,висящи кошници,сандъчета…За тях изберете източните тераси най-вече.Не обичат горещината, това трябва да се има предвид ,когато се избират за определено място.

Почвата , в която ще отглеждане тези растения – богата на хранителни вещества,оцедлива,лека,не обичат тежките градински почви/защото съм виждала мушката засадени именно в такава почва.

Поливане – редовно и обилно,като следващата поливка се прави при леко просъхване на почвата.През зимните месеци,ако не ги съхранявате извън съдове,оскъдна поливка.Освен ако не сте оставили растенията на светло топло място и те продължават да цъфтят.Аз обикновено си оставям по няколко ,за да ме радват и през зимата 🙂 .

В периодите на обилен цъфтеж се тори с торове , в които количеството на калий и фосфор е по-високо.Така ще си гарантирате едри,изобилни цветове за дълго време.

За съжаление вредителите не ги пропускат. В последните години ги „ухажва“ един неприятен молец.Нагризва цветните бутони и скоро растенията спират да цъфтят.Вземете навременни мерки ,за да не се разпространи прекалено много.В един от обслужваните от мен обекти миналото лято имаше силно нападение от въпросния молец.Буквално за няколко дни огромен брой сакъзи спряха да цъфтят.Назначих лечение съчетано с подходящи торове и проблема беше решен .

Спирам до тук.Ще се радвам да споделите вашия опит в отглеждането на пеларгониуми.Между другото – здравеца е част от семейството също 🙂

Агр.-инж.А.ВеликоваКрасула

Още едно одомашнено ,много разпространено и лесно за отглеждане растение – красула.Много от почитателите на това прекрасно растение ,го наричат семейно дърво или дървото на парите.За последното не знам защо 😉

Красула е много разпространено сукулентно растение,подходящо за отглеждане на закрито. Вариациите на растението са много и най-различни . От дребни люспестолистни ,пълзящи , сивкави на цвят , до големи ,изправени растения , с месести листа и здрави стъбла , наподобяващи малки дръвчета.Има красули със зелени или сивкави и дори с червени листа.Разнообразието на вида е голямо.Овални,целокрайни , назъбени , цилиндрични – такива могат да бъдат листата .

Общото за всички обаче е ,че обичат светлината , топлината и умерените поливки . Особено през зимните месеци.

През лятото може да ги отглеждане на открито,като съобразите , че са гледани в стая, не бързайте да ги излагате на пряко слънце.Най-доброто място отново е източното изложение.Ако ги оставите дълго време на пряко слънце без защита от палещите лъчи , има голяма вероятност най-старите листа да прегорят .Но ако ги поставите така , че да са изложени на светло ,но не и пряко слънчево място , тогава крайчетата на листата се обагрят в червено и растението става много красиво.

Относно поливане – през лятото може да подавате малко повече вода , но почвата трябва да е лека , оцедлива.През студените месеци , макар и в отоплена стая , не е необходимо да прекалявате с поливките.

Торене – с комплексен тор за зелени растения – през топлите месеци.

Ако отглеждате красула на открито , има вероятност да се сдобие с листни вредители – различни видове листни въшки , акари .Тогава може да третирате с подходящи препарати, но ако не ги „обичате“ , сапунена вода върши работа.Специално за акарите ползвайте акарицидни препарати.

Агр.-инж.А.ВеликоваДрацена

Още едно много разпространено растение – драцена .

Произхода на драцената са тропичните и субтропични области на Африка и Азия .

Видовият състав е много голям и разнообразен.Има драцени с тесни листа,драцени с широки , дълги листа.Зелени,на ивици – в съчетание на различни цветове-зелено,жълто,бяло,дори с тесни ,червени ивици.Има вид драцена,която неопитните цветари бъркат с кротон – драцена годсефиана.С широки валчести листа,“напръскани“ с бели петна.

Някои от драцените достигат големината на дървета с чадъроподобна форма.При разрязване на стъблото ,потича червеникав сок , който е причина растенията от този вид да бъдат наречени  драконови дървета.

 

 

Повечето видове драцени са лесни за отглеждане.Основните изисквания за светлина – подходящи са източните и западните прозорци.Като по правило ,драцените с изцяло зелени листа понасят и помещение без пряка слънчева светлина.Пъстролистните видове предпочитат осветените места.

Поливане – редовно през лятото , умерено през зимата.Но не и пресъхване.

Температура – през зимните месеци да не е по-ниска от 16 градуса.През лятото внимавайте с климатика.

Торене – редовно през лятото с балансирани торове-може кореново , може и през листата.През зимните месеци не прекалявайте с торовете.

Като повечето стайно отглеждани растения , с големи и здрави листа , и драцените задържат прах.Почиствайте ги редовно .

Агр.-инж.А.Великова