Ученически практики 2018

За втора поредна година Грийн лайн Великова ЕООД се довери на професионалните знания и умения на възпитаниците на ПГГСД ,,Николай Хайтов,, ,град Варна.
Тазгодишният проект е ,,Ученически практики,, .При срещата с инженер Мария Георгиева ,директор на професионалната гимназия , сключихме договор ,който ни задължава да предоставим на практикантите реална среда за работа, в която те да придобият умения за работа в екип,да се научат да работят в условия на динамика и да натрупат необходимия опит,който ще им послужи за бъдеща реализация в професията на техник – озеленител.За новия успешен сезон

 

На вниманието на всички любители на красотата в заобикалящата ги среда – не забравяйте ,че тя не е даденост , а плод на целенасочени дейности .

Само Грийн лайн Великова ЕООД предлага на своите клиенти доказано през годините качество на услугите – професионална растителна защита , цялостна поддръжка в закрита среда , както и на зелени площи .

Не чакайте да настъпи новия сезон , потърсете ни още сега , за да си гарантирате здрави ,красиви и жизнени растения през,цялата година 😀

 


Подготовка на градината за презимуване

През есента продължават грижите за растенията на открито . Тревния килим трябва да се почисти от растителни остатъци – прави се т.н. грапене на тревата ( или това е дълбокото почистване ) . С това се цели подготовката на тревата за студения сезон . Чрез него се отстраняват неприбраните малки стръкчета трева след летните коситби . Ако останат и презимуват с живата трева е възможно да се провокира развитието на патогенни организми , живеещи в гниещата мъртва материя . При нужда се прави аериране на тревния килим . Така се вкарва допълнително кислород около корените на тревата . Това става с помощта на вила . Ако поради някаква причина кореновите шийки са останали оголени , се препоръчва да се направи   валиране .
Друга част от зазимяването , е подхранването с бавно действащи фосфорни и калиеви торове . Това са елементи , които укрепват корена и подпомагат растенията да презимуват успешно . Незнайно защо  от страниците на популярни списания „ специалисти „ съветват  есенно време да се тори с азотни торове . Известна е ролята на азота за растежа на растенията .  предизвика прорастването им , и в момента , в който спаднат температурите – изненада  тревата е измръзнала , загнила … провалена за новия сезон .
Друга дейност в градината през есента е прибирането на опадалите листа от листопадните растителни видове . Не е добре те да остават през студените месеци от годината във вашата градина , тъй като  често по листата остават спорите на патогенни микроорганизми и някои вредители Те презимуват и на пролет с пълна сила отново се развиват . А и попаднали върху тревния килим могат да предизвикат „ запарване „ и унищожаване на тревата .
Добре е също така , по възможност , да се отстранят  и сухите клони , за да не замърсяват градината ви , падайки повалени от силните зимни ветрове .
Добре е да се премахнат  шишарките от вечнозелените иглолистни видове . Те са красиви докато се зелени и в не особено големи количества , но след узряването сменят цвета си  и по – скоро загрозяват , отколкото красят растенията . При добро време можете да подрежете някои от иглолистните видове – предимно различните видове туи , които оформят живи плетове , малки групи или са поставени като солитери в градината ви . Като правило тези вечнозелени , които са  с дълги иглички се подрязват на пролет .
Сега за цветята . Есента е времето , когато трябва да се извадят грудките , луковиците , грудко-корените на тези цветя , които биха измръзнали при нашите климатични условия . Това са различните видове далии , ириси , лилиуми , кани и други подобни на тях . След изваждане , почвата се отстранява внимателно , особено от луковиците на лилиумите , за да не се разпаднат . Прибират се в сандъчета , в които може да поставим слама , талаш амбалажна хартия ,  поставяме ги  в сухо , прохладно  и проветриво помещение . Така ги съхраняваме в периода им на покой .  Едногодишните растения , които сме засели от семена или с разсади вече за прецъфтяли и са загубили прелестния си летен вид , за това първо ги подрязваме , а после премахваме и кореновите остатъци . Розите  също се подрязват и се загърлят , така че кореновите шийки да останат покрити с почва , за да не измръзват .
Разбира се това е само малка част от нещата , които могат да се правят в есенната градина .
Следвайки препоръките ни , се надяваме да успеете да съхраните любимите си растения през зимния период . А ако случайно на пролет възникнат проблеми , с удоволствие ще ви помогнем да се справите с тях .Да подберем подходящи растения според балкона

На вашето внимание , приятели , предлагам няколко съвета как да подберете правилните растения за вашия пролетно – летен балкон .  Дали , за да се похвалите пред съседите си , или за да имате тихо и спокойно кътче за отмора от напрегнатото ежедневие – цветята , любимите растения , ще ви помогнат със своята безмълвна прелест .

Според изложението на откритата част на вашия дом – терасата – дали е южна , северна , източна или западна – растенията , които ще се отглеждат там , трябва да са съобразени със силата на лятното слънце . Не можем да сложим растения , които предпочитат пряко и силно слънце , на място , където то огрява само сутрин рано и вечер , преди залез .

Става въпрос за северните изложения . Там комфортно биха се чувствали бръшляните , сенколюбивите фукции , стайните бегонии , гераниум . Пролетните теменужки също биха се чувствали там прекрасно . Дори , ако ги подрязвате от време на време , бихте могли да удължите живота им до средата на лятото .

На южните тераси добре ще се развиват и цъфтят пеларгониумите , вербени , тагетеси , петунии , каскадните и обикновените градински  бегонии , стрелиции ,  газаниите .  Хибискусите , които зимно време отглеждаме в стайна обстановка , се развиват прекрасно и цъфтят обилно само , когато от сутрин до вечер ги огряват слънчевите лъчи .

На източните тераси бихте могли да сложите растения , които не издържат на обедното слънцегреене . Хортензии , сенкоустойчиви инпацианси , кактусите от стаята , също биха се чувствали добре там , тъй като са поизнежени от зимата .

На западните тераси може да сложите растения , които издържат на дългите и горещи дни . В същото време обичат много слънцето . Клематиси , седуми , различни сортове пасифлора , ипомея . Ще се развиват и цъфтят обилно до първите есенни студове .

Макар , че почти всички растения могат да се развиват нормално дори , ако не са на подходящия балкон , на подходящо изложение, но с полагани необходими грижи – поливане , подрязване , почистване , торене , третиране срещу болести и неприятели .

И ако все пак терасата ви е ориентирана така , че от ранна сутрин , чак до залез е огрявана от лятното слънце и се притеснявате , че някои от любимите ви цветя не биха се развивали така , както бихте искали , ще ви кажа няколко лесни трика за тяхното приспособяване към условията , с които разполагате .

Колкото и малка да е терасата , а цветята с разнородни изисквания спрямо слънцето – определете няколко зони , в които да групирате растенията . В едната зона съберете растения , които не могат без пълно слънчево огряване . Поставете ги така , че да не си пречат . Дали ще са върху приспособления , като различни цветарници например , поставки , и др. Подредете ги по височина . Тези с най – високите стъбла поставете по от зад , пред тях пак по височина останалите . По този начин ще се спести и място . Върху перилата на терасата можете чрез приспособления , които продават в големите магазини , да закрепите сандъчета с цъфтящите вербени , сакъзчета , петунии , летни бегонии и др. На прозоречния перваз можете да сложите цветя , които не издържат на обедното слънце . И понеже лятно време то се издига високо над хоризонта , перваза остава частично засенчен . А в четвъртата зона съберете растения , които изобщо не понасят преки слънчеви лъчи . Там обаче трябва да предвидите засенчване през цялото лято . Това може да направите с леки памучни светли материи , които да пропускат светлина , но не и палещите слънчеви лъчи .

Ако обаче терасата е ориентирана така , че , както казах слънцето я „вижда” само сутрин рано и след обед късно , тогава трябва да наблегнете на различните видове торове , като съобразявате препоръчаната за тях доза . Така , до някъде бихте могли да компенсирате липсата на пълно слънчево огряване .

Това , разбира се , са само малка част от растенията , които отглеждаме в дома си . Ако човек ги обича , би могъл успешно да се справи с отглеждането им , разбирайки нуждите им .

агр.-инж. А. ВеликоваНа какво да обърнем внимание при изграждането на зимна градина

Добро решение за запазване на голяма част от растенията , които не издържат на целогодишно външно отглеждане в климатичните условия на нашата страна е изграждане на зимна градина . Обикновено там се прибират растенията с южен произход , такива каквито не биха издържали сезонните промени . Това са растения , които отглеждаме предимно в саксии и лесно бихме могли да приберем на закрито при застудяване .

Както препоръчах в статията за изграждане на декоративна градина и тук първо е добре да се осмисли начина на използване на зимната градина . Дали ще служи само на растенията , за техен зимен дом , или ще се използва и като място за работа и отдих . Добре е да се планира предварително , за да не се налагат изненадващи промени при вече завършена конструкция . Предвидете и самите растения – какви са техните изисквания съм осветеност , температура , влажност на въздуха , височина .

От какъв материал ще бъде конструкцията – метал-алуминий , РVС , дърво . Да се предвиди начина на проветряване , за да се избегне ефекта на парника . Високата въздушна влажност би провокирала поява на нежелани гъбни болести по растенията .

Как да бъде ориентирана зимната градина ? Това е въпрос , който също трябва да бъде добре обмислен . Хубаво е да се вземе пред вид и местоположението на обекта – т.е. в коя част на страната е . Както знаете в различните райони на България – северен , източен , южен и западен – денонощните температури не са еднакви , нито интензивността на слънце греенето , особеностите на микроклимата , надморската височина и т.н.

Ако не можете сами да се ориентирате в правилните решения – има специалисти , които биха ви помогнали . Но ако сте човек с опит и добре познавате особеностите на вашия „терен” , не мисля , че ще се затрудните особено .

Друг въпрос , на който трябва да се обърне внимание – как ще бъде разположена зимната градина . Като самостоятелна постройка , или като част от основната сграда .

Начина на отопление също трябва да се обмисли добре . И този въпрос съвсем не е за пренебрегване . Какъвто и тип конструкция и изложение да изберете , добре е да се подсигурите с вариант за изкуствено отопление . Не само за през нощта , когато температурите през зимата рязко падат . А и за мразовитите дни без слънчева топлина .

А сега и за разположението на растенията в готовата зимна градина . Добре е да се предвиди големината им . Тези в големи саксии биха могли да стоят направо на земята . Имайте пред вид , че колкото и да става топло в градината , на пода винаги ще е най-студено , освен ако той не е отопляем с подово отопление . За обратния случай предвидете дървени скари , на които да се поставят саксиите за предотвратяване изстиването на корените на растенията . За по – малките растения обикновено се приготвят високи – около метър – маси , за висящи може да се направят куки по носещата конструкция , а за кактусите – специален скален кът с пясък – имитация на естествената им среда на живот . Може пък и да се направят подвижни стелажи , които лесно да бъдат премествани при нужда .

Не пренебрегвайте и предпазването от прекомерно слънчево греене . В тихи слънчеви зимни дни температурата в помещението може доста да се повиши . А през летните месеци , ако вътре сте оставили голяма част от растенията , трябва да предвидите засенчване , за да ги предпазите от прегряване . В този случай само отваряне и проветряване няма да свърши работа . Предпазването от силните слънчеви лъчи се прави с различни средства – покриване на покрива от вън с рогозки , спускане на “ завеси” , които всъщност са прикрепени върху конструкция под самия покрив , специални мрежи , които намаляват силата на светлината , дори някои практикуват боядисване на коприва и част от стените с вар . Която в края на сезона просто се измива.

агр. – инж. А. ВеликоваЗа лятната градина

Почти в разгара на лятото сме . Температурите се задържат все по-високи , валежите са недостатъчни . Популациите на насекомите – вредители по декоративните и плодните растения се множат на воля , гъбните болести – също  . За това е редно всеки , който държи на добрия външен вид и здравето на растенията си , да се грижи с необходимото   внимание за тях .

Ще започна с нуждата от вода за всички растения . През летния сезон тя се увеличава , заедно с повишаване на температурата .

Най – важното мероприятие , касаещо грижата за растенията е поливката . И в предишни статии съм обръщала внимание на правилното поливане . Имайте пред вид няколко фактора – топлина , въздушни течения , слънцегреене , големина на листната маса . Вида на почвата също не бива да се пренебрегва .

Най-добрия и икономичен начин на поливане , разбира се си остава поливната система . И не само заради икономията на вода , но и за това , че обикновено поливните системи се пускат през нощта или много рано сутрин , като по този начин се дава възможност на растенията без особен стрес да приемат необходимото количество вода , ако са намокрени – да изсъхнат , като по този начин се предпазват от развитието на гъбни патогени . Но не забравяйте да проверявате състоянието на системата . Понякога се чупят разпръсквачи , запушват се тръбични , това води до неравномерно поливане . За да не стане прекалено късно – чак когато видимо се засегнат растенията от трайно ниското количество на водата – проверявайте редовно поливната система .

Ако все пак се полива на ръка или с механични пръскачки – пак трябва да се проверява за нуждата от поливане . Ако се затруднявате да прецените – пробвайте с опипване на почвата . Ако след стискане на малка бучка тя се разпада и не държи форма , значи е крайно наложително да полеете . Но ако сте допуснали засушаване , не бива изведнъж да внесете прекалено големи количества вода . Има опасност растенията да не успеят навреме да се справят с „водния” поток и да се предизвика обратния ефект – а именно „удавяне” на растенията .

Част от грижите за растенията през лятото са редовните пръскания против инсекти и гъбни болести . Лично аз предпочитам превенцията – профилактиката . Не чакам да се разболеят растенията , а редовно и регулярно ги „обезпаразитявам” , като в същото време внасям и подходящи фунгициди .

Нуждата от хранителни вещества е следваща грижа . На пазара има най-разнообразни торове , и минерални и органични . Четете етикетите и се ориентирайте правилно за най-подходящите за различните видове растения във вашата градина . Правилното им внасяне също е от значение . Не би било редно тор за кореново приложение да се внася листно . Макар , че има вече и за комбинирано приложение .

Следващ момент са резитбите . Това са всички видове подрязвания , зелени кастрения , отстраняване на прецъфтели цветове премахване на ненужни плодове – както при иглолистните шишарките например , премахване на сухи листа , оформяния и др.Има растения , които задължително изискват редовно подрязване , за да запазят формата си и добрия си външен вид , но има и такива , които се подрязват веднъж на пролет . А има и растения , които почти не изискват резитби . Все пак , за да се избегне прерастването и „изнасянето” на растенията , редовно ги оформяйте , дори и с по-леки резитби .

Не забравяйте плевенето и редовното окопаване – където има нужда . Плевелите пък трябва да се премахват редовно , тъй като върху тях се „нанасят” да живеят различни насекоми . Освен това прихващат различни болести , които могат да се пренесат върху културните растения .

Не забравяйте грижата за тревния килим . През лятото се прави още едно грапене , естествено ако тревата не е садена същата пролет . Добре е да се коси и на най-високата степен . Иначе грижите за нея са както при останалите растения – поливане , торене , борба с болести и неприятели .

В най-общи линии това са грижите за растенията през лятото . Като не забравяте , че всеки растителен вид си има своите специфични изисквания , с които трябва да се съобразявате .

Агр.-инж.Антоанета ВеликоваИнструментите , които използваме в градината

Пролетта най-после дойде . Първите цветове разпукаха по бадемите , изпреварени от кокичетата и минзухарите . Напират и нарцисите , зюмбюлите … Грижовните градинари отдавна са започнали грижите около любимите си растения . За това се изисква не само желание , умения , но и инструменти , които да подпомагат работата .

Има няколко основни групи инструменти , с които обработваме градината и растенията . Първата е за обработване на почвата – това са лопати – за окопаване , за преместване на почва.Те са с различни размери , в зависимост от мероприятието , което ще се извършва . С голямата права лопата се прави дълбокото есенно изкопаване.С нея се правят дупки да засаждане на по-големите растения . С т.нар.крива лопата се премества почва , разхвърля се оборска тор /който ползва/, торфа . С малката права лопатка се правят малките дупки за засаждане на разсадите , по-малките растения, премахват се плевели…Вилите – отново права и „крива” също попадат в тази група . Освен за преместване на растителни остатъци , кривата вила може да служи и за окопаване . Подходяща е за по-леки почви , а също така и за разрохкване на почвата , окопана на есен . С правата вила пък можете да направите аериране на почвата , засадена с трева . Трябва също да има мотики . Те също са различни и не само по размер , но и по вид . С по-големите мотики се окопава и разрохква почвата . С малката мотичка , която от другата си страна има два „зъба” се прави леко разрохкване и набраздявате в лехите . Тя е подходяща особено в малки лехички , след поливка – за да не се спече почвата около растенията.Има още един инструмент . Нарича се ръчен култиватор . Това е тризъбец , който е дъговидно извит , накрая завършва със стреловидни накрайници – „лястовичи крила” . Този инструмент се ползва освен за окопаване на широки лехи ,а и за правене на  плитки браздички за дребни семена . Следват различните видове гребла . За събиране на едри растителни остатъци , заравняване на почвата , за събиране на окосена или оплевена трева и т.нат. Също са с различни размери .Естествено има и други инструменти за обработване на почвата и такива , които обаче са механизирани и се ползват за големи пространства .

Другата група инструменти са тези , с които се обработват самите растения . Това са различни видове ножици . Малките – тип лозарски – са много и разнообразни Ако ще ги използвате за различни видове растения – от рози до лози – вземете си нещо средно по размер на режещата част . Така ще имате подходящ инструмент не само за тънки клонки , но и за по-големи .Друг вид ножици са „клонарките” . Те са два основни вида – за високите клони , с много дълги дръжки и въженце за издърпване на режещата част . Другите са с много дълги рамене и са за по-ниско разположените клони .

Следват храсторезните – с много дълга режеща част . Ножици са бордюри – използват се за подрязване на тази част от тревния килим , която е разположена по краищата му . Освен това трябва да имате триони за големите клони . Освен ръчни има и механизирани инструменти – моторни и електрически .

Пръскачките са също инструменти за обработване на растенията – чрез растителна защита. Биват различни по размер . От малките , които използваме в домашни условия , до големите , с които пръскаме дърветата , лозите , асмите . Добре е в градината да има поне два вида размери – от 5 литра и от 15 литра .

В комплекта инструменти трябва да има и един специален уред , наречен садило . От този вид обаче също има различни видове . Обикновеното садило , което използваме за разсадите . То е конусовидно . Друг вид садило е това за луковици , има и такова за семена . Не е задължително обаче да ги имаме и трите .

Идва ред на уредите за поливане – лейки , маркучи , пръскачки . Те са за ръчно и полуавтоматично поливане . Е , най-удобния и пестелив начин за поливане си остава поливната система . На пазара има необходимите части , за да можете сами да си сглобите не особено претенциозна , но удобна поливна система.

Не бива обаче да забравяте собствените си ръце . Тях ще защитите като използвате ръкавици . Разбира се също различни видове . Обикновени от плат , импрегнирани от едната страна с гума , изцяло гумени . Добре е да са ви по мярка , за да можете удобно и без да изморявате ръцете , да се отдадете на грижите за любимите си растения .

Добре е след работа инструментите , особено режещите и пръскащите , да се почистят основно и да се подсушат . Така им осигурявате по- дълъг живот . Режещите проверявайте редовно – да са добре подострени , чисти от растителни остатъци , а при нужда – дезинфекцирани . Пръскачките изплаквайте след употреба с чиста вода , изпразвайте и шланговете и помпите от течност . Така ще запазите за по-дълго време здрави гумените и пластмасови уплътнения .

Това са най-основните инструменти , които трябва да имате , за да обработвате градината и растенията . На пазара има още десетки други . Има и по-евтини и по-скъпи . Моят съвет – за да не давате излишни средства или само защото съседа ви имал , купувайте тези , които наистина са ви нужни и полезни .

Агр.инж.Антоанета ВеликоваДа съхраним растенията през зимата

Стайните растения презимуват сравнително успешно , ако през есента сме ги аклиматизирали правилно . Какво имам пред вид ? В началото на есента е хубаво да се направи последното основно торене на растенията , отглеждани на закрито , или това са т.нар.стайни растения . Различни видове драцени , епипремнуми , папрати , нолина , спатифилуми , каланхое , кротони , кактуси , антуриуми , хибискуси и много , много още цъфтящи или не прекрасни растения . Някои от тях се изнасят през лятото на открито , други преместваме на по-слънчево място в стаята . Но не трябва да забравяме , че всички те все пак , в родината си са растящи на вън . В нашите климатични условия сме ги приспособили и отглеждаме предимно като стайни . За това и грижите за тях са по-специфични . След края на лятото е добре да се подготвят за краткия ден на есенно – зимния и ранно пролетния период , когато ще ги отглеждаме предимно в отоплени стаи , където въздуха е по-сух , а пряката слънчева светлина ограничена . През това време от годината продължават грижите за растенията . Състоят се предимно в правилно поливане . Пред вид краткия ден – умерени поливки . Има два варианта – обилно поливане под течаща вода . Добре е тя да е престояла поне един ден . Оставяме саксията де се оцеди напълно и поставяме на подложката . Това е за растения , които са устойчиви на преовлажняване – кротони , антуриуми , папрати , хибискуси , спатифилуми и др.Другия начин е в подложката , като преди това сме се уверили , че в почвата количеството на водата е съвсем малко . Това се прави чрез опипване на почвата или чрез ръчно „ претегляне” на саксията .Когато е по-лека от обичайното внимателно наливаме вода в подложката , докато престане да поема . Този начин се прилага при растения неустойчиви на преовлажняване . Предимно покритите с власинки – сенполии, глоксинии и др. подобни .

Повечето растения в наши условия намаляват вегетацията си през зимата . За това и торенето при тях може временно да се преустанови . Това преценете сами . Ако не се забелязва нов прираст , оставете растенията да си починат за известно време . Продължете само с поливки , като не забравяте да следите за вредители или болести .     Акарите са дребен , понякога невидим вредител . Забелязват се едва когато са нанесли поражения , или „провлачили” паяжинките си . Ако се случи и  ги забележите , третирайте ги с препарат против акари , който ще намерите в повечето цветарски магазини . Този препарат е специално създаден за употреба в закрити помещения . Ако не помогне , при положение , че растението позволява , измийте го обилно с вода . Друг вариант , при същото условие – изтрийте листата с тампон , напоен със спирт , но не медицинския , а по- слаб – лавандулов , например . Не е желателно да употребявате професионални препарати на закрито . Друг вредител са листните въшки . Особено неприятни са щитоносните . Докато са малки , почти не се забелязват . Когато обаче започнат да отделят лепкавия си секрет , се забелязват и пораженията върху растенията . Третират се със същия препарат . Ако не помогне , върху гъба за мивка поставете малко препарат за миене на чинии , разпенете и изтрийте листата , като не забравяте след десетина минути да изплакнете обилно с вода . По възможност да не попада в почвата . Това се прави пак само при растения , които позволяват .

Есенно-зимния период е подходящ за презасаждане . Добре е да се използва почва закупена от големи цветарски магазини или цветни центрове . Цената и е по-висока от обикновените почви , струващи от един до три , четири лева за пет или десет литра . Но гарантирано няма да ви провали растенията . Саксията за презасаждане трябва да е с един номер по-голяма от старата . На дъното и се поставя малко почва , като леко се уплътнява . После растението , като около него се до засипва с новата почва и обилно се полива , за да се уплътни .

След като растенията са си починали , обикновено това е към края на зимата , започнете да торите . На пазара има много и различни торове . Течни , прахообразни , под формата на кристалчета . Четете етикетите в частта с процентното съотношение и съдържание . В края на есента се тори с фосфорно-калиеви , в края на зимата – за стимул – с азотни . Ако все пак решите да торите през зимата , намалете количеството на тора на половина от лятната доза . Добре е да използвате комбинирани торове N:Р:К с прибавени микроелементи .

агро-инж.А ВеликоваКак да създадем красива градина

В този период, когато няма активна вегетация, можете да направите и стъпки към промени и оформяне на пространствата във вашите градини. Дали са плодни или декоративни или смесени, есенно–зимния период е подходящото време за преместване, презасаждане, засаждане на растения. Естествено, всичко трябва да е съобразено с температурите на въздуха, все пак. При студено, мокро, влажно време, не е съвсем удачно да се провеждат тези мероприятия.

Хубаво е предварително да се направи предварителен план на това, как бихте искали да изглежда градината. Растенията в нея трябва да са съобразени не само с вашите желания, но и с климатичните особености на района , в който живеете . Понякога виждаме едно растение някъде на снимка. Много ни харесва и искаме на всяка цена да го имаме. Обаче се оказва, че то не може да вирее при нашите климатични условия, или почвата не е подходяща, или някаква друга причина.

За това, преди да започнем да купуваме растения, е добре да преценим какво всъщност искаме– ще има ли тревни площи и за какво ще се използва тревата. Дали само за красота и върху нея няма да се стъпва. Дали децата ще си играят там. Дали е прекалено горещо и сухо лятото, дали мястото е по-сенчесто. В момента на пазара има много широк асортимент от треви.Така  че четете опаковките и преценявайте, за да постигнете максимален резултат.

Друг момент в оформянето на декоративната градина– какви видове растения ще има– само широколистни опадливи и неопадливи, смесени с иглолистни, само иглолистни, декоративни треви. Дали има място за едро размерни или ще предпочетем такива, които растат бавно и остават не високи.

Не на последно място обаче е и въпроса– как ще се полива градината. И тук има няколко възможности: на ръка– много енергоемко. Разхода на вода е максимален, а резултата несигурен. Не винаги човек може да прецени дали правилно и достатъчно е полял. Друг вариант са пръскачки, свързани директно във водопроводната мрежа чрез градинарски маркучи. Но и тук човек обикновено се ангажира с процеса на поливането.

Най-добрия вариант е изграждането на поливна система. Първо– пести време за поливане, второ- разхода на вода значително пада, тъй като се полива при оптимален режим. При поливане чрез поливна система растенията са предпазени от директно попадане на вода върху листата. Това се отнася за широколистните видове. Попадналата върху листата вода, съчетана с висока температура, може да провокира развитието на много гъбни болести. За това е добре да се избере максимално приемлив вариант за поливане.

И така, след като сте решили какво точно искате, можете да пристъпите към действие. В големите градински центрове предлагат голямо разнообразие от всякакъв растителен материал, все пак не се хвърляйте на първото, което ви попадне. По мои лични наблюдения най- добре е да се закупуват растения, създадени и отгледани в нашата страна. Те са вече аклиматизирани и вероятността от „пропадане„ при засаждане е по-малка. Проявете фантазия– изберете растения в различни нюанси на зеленото, с червени, лилави, светло- жълти листа. Обилно цъфтящи и такива, които не цъфтят. Подредете ги в хармоничен „безпорядък”,или по строго подреден вариант.

Разбира се, чак след като сте засадили големите растения, можете да засадите и тревните площи.

Това са част от въпросите около изграждането на една декоративна градина. Очакваме вашите въпроси !

агро-инж.А ВеликоваКакво се случва в лятната градина


Уважаеми приятели !

През лятото грижата за растенията е най-важна, тъй като през този сезон се развиват всички познати насекоми, които вредят на растенията. Заболяванията също се развиват с пълна сила и наша е грижата да ограничим тяхната поява. Това става с редовни прегледи и наблюдаване на растенията. Понякога дребните листни въшки не се забелязват, но остатъците от жизнената им дейност са достатъчно забележими– това може да бъде нетипична лъскавина по листата, лепкавост или прахообразна чернилка. Други симптоми са сгърчените към централната жилка листа. Тогава вземете няколко листа, внимателно ги „разгърнете„ и огледайте под листа– там със сигурност има скрити неприятели. Други видове листни въшки живеят по върховете на младите прирасти и там по-лесно може да ги забележите. Във влажно лято, каквото е сегашното, се развиха доста популации, но борбата не толкова трудна. В агроаптеките се продават препарати за растителна защита, подходящи за всички вредители . Само не забравяйте, че борбата е успешна когато се сменят за всяко следващо пръскане препаратите,  за да не се стигне до резистентност в организма на неприятелите.  Е, разбира се, има и любители- градинари, които не желаят да използват химични средства за защита. На тях желая успех в борбата с неприятелите по начин, който им допада– т.е. използвайки т.нар.биологична борба.
Трябва да се обърне внимание и на болестите по растенията.  И пак– в лято като сегашното, има много предпоставки за развитие на гъбни заболявания. Те се диагностицират сравнително лесно дори и от непрофесионалисти.  Нападенията са предимно от различни видове мани.  Когато пръскате с препарат,  нанасяйте го върху всички растения, не само върху заболелите. Така вероятността да се разболеят и съседните се намалява.
Докато не е станало прекалено горещо все още може и да се тори. Аз лично предпочитам листното торене. Разхода е по-малък, лесно се дозира,  а и можете заедно с препаратите за растителна защита да внесете и нужните количества хранителни вещества.
Желая ви успех!  Не забравяйте, въпреки падналия дъжд да проверявате дали растенията са достатъчно напоени.

Агр.-инж.А.Великова