Драцена


Още едно много разпространено растение – драцена .

Произхода на драцената са тропичните и субтропични области на Африка и Азия .

Видовият състав е много голям и разнообразен.Има драцени с тесни листа,драцени с широки , дълги листа.Зелени,на ивици – в съчетание на различни цветове-зелено,жълто,бяло,дори с тесни ,червени ивици.Има вид драцена,която неопитните цветари бъркат с кротон – драцена годсефиана.С широки валчести листа,“напръскани“ с бели петна.

Някои от драцените достигат големината на дървета с чадъроподобна форма.При разрязване на стъблото ,потича червеникав сок , който е причина растенията от този вид да бъдат наречени  драконови дървета.

 

 

Повечето видове драцени са лесни за отглеждане.Основните изисквания за светлина – подходящи са източните и западните прозорци.Като по правило ,драцените с изцяло зелени листа понасят и помещение без пряка слънчева светлина.Пъстролистните видове предпочитат осветените места.

Поливане – редовно през лятото , умерено през зимата.Но не и пресъхване.

Температура – през зимните месеци да не е по-ниска от 16 градуса.През лятото внимавайте с климатика.

Торене – редовно през лятото с балансирани торове-може кореново , може и през листата.През зимните месеци не прекалявайте с торовете.

Като повечето стайно отглеждани растения , с големи и здрави листа , и драцените задържат прах.Почиствайте ги редовно .
Работа в градината през зимата

Зимата е сезон ,през който няма големи дейности в градината.Но при хубаво време , може да се поработи на открито .

Декоративните треви са изсъхнали,цветоносите им разпиляват семена .Така ,че може да ги подрежете , но не основно.Все пак имайте предвид,че вероятността от ниски зимни температури не е отминала.Огледайте дърветата за сухи клони.Много лесно се различават от здравите.Кората на изсъхналите клони обикновено се лющи или е с по-светъл нетипичен цвят.Може да ги отстраните.

При хубаво време почистете тревните площи.Със сигурност от ветровете са долетели листа ,чието място не е върху тревата.Почистете под опадливите храсти.

При тихо,слънчево и топло време може да направите второ зимно пръскане.Не забравяйте,че и листопадните декоративни видове се третират така , както се третират плододаващите дървета и храсти.

Ако почвата позволява , може да прекопаете леко незасятите и незасадени места,около храсти,рози,дървета – т.е. там , където няма растителност или не сте заложили луковици.

След средата на месеца може да започнете с подрязване на асми – дали ще са обикновени плододаващи лози , вистерии, декоративни лози – сега е времето за оформяне .

От няколко години използвам хубавото време през февруари за внасяне на средно бавно действащ комбиниран тор в тревата . Този тор се разтваря бавно , за около месец ,а действието му започва със затопляне на времето.Усвоява се от презимувалата трева лесно и я подготвя за новия сезон.Така си спестявам едно торене през есента с фосфорно калиеви торове и само азотен тор през пролетта.

Към края на месеца и при благоприятни прогнози за времето , може да предприемете някои премествания на растения , ако сте си наумили ,че мястото на което са ,не е особено подходящо.

И не забравяйте , че градинарството е дейност, която ни поддържа жизнени и здрави . Доказано удължава живота , сваля напрежението и ни кара да се чувстваме щастливи.Орхидея фаленопсис

Произхода на една от най-разпространените сред любителите цветари орхидея , е Австралия,Нова Гвинея , тропическите райони на Азия.

Орхидеи в почти пълен цъфтеж

Разнообразието от цветове,неговата устойчивост,лесният начин на отглеждане,правят това цвете толкова търсено и желано.

Но , като всяка екзотична красавица , и орхидеята има своите изисквания за добър начин на живот.

След купуване ,огледайте добре растението – има ли нужда от презасаждане.Обикновено е в малък транспортен контейнер.Оставете цветето да се адаптира в новия си дом.Не бързайте обаче да поставяте на пряко слънце.Има реална опасност от получаване на слънчев пригор.Ако забележите , че всичко е на ред , поставете растението на място , където има слънчева светлина.Най-добрият вариант е източният прозорец.Слънчевите лъчи не са толкова силни.Но , ако нямате избор,вземете мерки за временна защита от палещи слънчеви лъчи.Леко засенчване с полупрозрачна хартия е добро решение.

Понякога производителите на орхидеи поставят в основата на корените вид гъбест субстрат, който задържа повече вода.Но във времето именно този субстрат може да стане причина за загниване на корена.Може внимателно да го отстраните при преместването в нов съд.

Температура на отглеждане – високи дневни температури , прохлада през нощта .

Поливане – всъщност начина на поливане на орхидеите е накисване в дълбок съд с престояла вода.Поради спецификата на субстрата , в който е поставено растението- а именно дървесни кори . Оросяването на листата е любимо за тези цветя.Почиствайте и от прах редовн

За да цъфтят всяка година дълго време – слънчева светлина,висока дневна температура,редовна влага , оросяване.Не забравяйте и да торите.В магазините се продава специално разработен тор за орхидеи.Зимно пръскане

Едно от важните мероприятия , свързани с растителната защита на растенията , не само плододаващи , а и декоративни , е зимното пръскане .Използват се препрати , които да „запечатат “ зимуващи вредители и спори на болести.

Пръскането се извършва през месец декември и февруари . Времето трябва да е подходящо за целта – при възможност се използват тихи , слънчеви дни с температура на въздуха над 8 / градуса.Температура под тази не е много подходяща.Все пак трябва да се има пред вид,че разтворя по клоните на растенията трябва да изсъхне , а не да замръзне върху тях.Прекалено високите температури също не са особено подходящи.Там причината е ,че разтвора на препаратите пък може да се изпари преди да е достигнал до предназначението си.

Пръскане на плодни дървета през февруари

Не пренебрегвайте и фактора вятър.При силен вятър пръскането се обезсмисля.

Както споменах по-горе , зимни пръскания се прилагат и на декоративни листопадни растения.С препаратите,които използвате за плодните , третирайте и тях.Монстера

Днешната тема е за монстера или добрият стар филодендрон.

Неговият произход е също от тропическите гори на Латинска Америка . Там и до сега го наричат ,, адамово ребро,, поради приликата на големите ,добре развити листа с гръден кош .

Интересното при това растение е , че развива множество въздушни корени , с които се прикрепя към околни дървета и пълзи по тях на горе , търсейки светлина .Това , разбира се , се случва ,когато расте в естествената си среда. В домашни условия тези корени е добре да се пъхват в почвата .Така растението става по-устойчиво .

Монстера обича светлината , но не и преките слънчеви лъчи . Намерете и място до източен или защитен западен прозорец . Под защитен имам предвид да се засенчва при необходимост, ако слънчевите лъчи са прекалено силни в даден момент.

Както много други тропични растения и монстера обича водата .Но не и ,,заблатяване,, на почвата в саксията . През летните месеци поливайте обилно , но не и ежедневно.Растението има потенциал да понесе леки засушавания между отделните поливки . Интересното при това растение е ,че ако водата му идва в повече , започва да я отделя през листата . През зимните месеци поливайте умерено , след проверка на почвата .

Която е добре да е лека , оцедлива . Попадала съм на растения ,засадени в градинска почва .Не е най-удачният вариант за това растение.В един момент може да започне да страда .

Топлината – през летните месеци най- добрият вариант е температурата да е около 22/25 градуса . През зимата да не пада под 10 градуса .

 

Поради големината на листата , върху тях се задържа прах . Почиствайте ги редовно с мека , влажна кърпа .

Подхранване – с комплексни ,балансирани торове – може през корена , може и през листата . През летните месеци – редовно , през зимните по-рядко .

И още нещо – растението е много лесно за размножаване . Ако е станало прекалено високо , просто го отрежете , но отреза да е над въздушен корен . Поставете резника за известно време във вода .След като пусне корени , засадете .Отглеждане на спатифилум

И така – започвам с едно много разпространено и лесно за отглеждане растение – спатифилум .

Произхода на това нежно растение са топлите и влажни гори на Латинска Америка . Което означава ,че обича топлината , влажността на въздуха и почвата.
Основните изисквания са към светлината – през летните месеци е добре растението да е на светло , но не на пряка слънчева светлина,която може да изгори нежните му листа.Това растение е от онези растения , които , за да образуват повече цветове ,трябва за определен момент от време да се поставят на засенчено място, а в друг момент на място с обилна светлина.Моля , обърнете внимание – светло , но не на пряко слънце.Най-удачните места в дома са северните или североизточните прозорци.Светлината е изобилна , но нежна.Моят опит обаче ме е научил , че през студените зимни месеци би издържал и на западно изложение.Като се има пред вид ,че ако слънчевите дни през зимата са много , може да се появи слаб слънчев пригор.

Почва – лека , добре дренирана , богата – в градинските секции на големите магазини продават готови обогатени почвени смески.Препоръчвам да купувате от тях, за да запазите за по-дълго време здрави корените на растенията.

Почвена влажност – растението обича много вода , но не и преполиване.Ако не сте сигурни дали в саксията има достатъчно вода – то,,претеглете я ,,на ръка .Ако ви се стори прекалено лека значи е време за поливане.Или просто опипайте почвата с пръсти – ако е много суха и не ,, държи ,, бучка , значи е време за поливане.Но не се притеснявайте , не е сложно.Самото растение ще ви покаже кога има нужда от поливане.При нужда от вода ,листата му губят част от лъскавината си.При много голяма нужда обаче клювмат,Препоръчвам да не ги чакате да клюмнат.

Топлина – заради произхода си това растение обича топлината , но не и горещината.През лятото не го излагайте на климатик , през зимата също.Не е от растенията , които биха издържали дълго време в неотоплена стая.За това ,по-добре да е на топло . Най- добрия вариант е 16 градуса,но и по-висока температура – до 23/25 не би му пречила.

Как да го накарате да цъфти – освен количеството светлина , трябва да подпомогнете цъфтежа с подходящи торове.За цялостно развитие на растението препоръчвам балансиран комплексен тор. За да стимулирате цъфтежа , приложете тор с високо съдържание на калий.

И сега нещо интересно ,което някои от вас не знаят и често бъркат . Цвета на спатифилума е съставен от много дребни бели или жълти цветчета,събрани в цилиндрично съцветие., а около тях,около цялото съцветие ,е разположен голям или по-дребен снежно бял прилистник. Заедно образуват разкошен бял цвят.Именно латинското наименование на прилистника е дало име на цялото цвете.Ученически практики 2018

За втора поредна година Грийн лайн Великова ЕООД се довери на професионалните знания и умения на възпитаниците на ПГГСД ,,Николай Хайтов,, ,град Варна.
Тазгодишният проект е ,,Ученически практики,, .При срещата с инженер Мария Георгиева ,директор на професионалната гимназия , сключихме договор ,който ни задължава да предоставим на практикантите реална среда за работа, в която те да придобият умения за работа в екип,да се научат да работят в условия на динамика и да натрупат необходимия опит,който ще им послужи за бъдеща реализация в професията на техник – озеленител.За новия успешен сезон

 

На вниманието на всички любители на красотата в заобикалящата ги среда – не забравяйте ,че тя не е даденост , а плод на целенасочени дейности .

Само Грийн лайн Великова ЕООД предлага на своите клиенти доказано през годините качество на услугите – професионална растителна защита , цялостна поддръжка в закрита среда , както и на зелени площи .

Не чакайте да настъпи новия сезон , потърсете ни още сега , за да си гарантирате здрави ,красиви и жизнени растения през,цялата година 😀Подготовка на градината за презимуване

През есента продължават грижите за растенията на открито . Тревния килим трябва да се почисти от растителни остатъци – прави се т.н. грапене на тревата ( или това е дълбокото почистване ) . С това се цели подготовката на тревата за студения сезон . Чрез него се отстраняват неприбраните малки стръкчета трева след летните коситби . Ако останат и презимуват с живата трева е възможно да се провокира развитието на патогенни организми , живеещи в гниещата мъртва материя . При нужда се прави аериране на тревния килим . Така се вкарва допълнително кислород около корените на тревата . Това става с помощта на вила . Ако поради някаква причина кореновите шийки са останали оголени , се препоръчва да се направи   валиране .
Друга част от зазимяването , е подхранването с бавно действащи фосфорни и калиеви торове . Това са елементи , които укрепват корена и подпомагат растенията да презимуват успешно . Незнайно защо  от страниците на популярни списания „ специалисти „ съветват  есенно време да се тори с азотни торове . Известна е ролята на азота за растежа на растенията .  предизвика прорастването им , и в момента , в който спаднат температурите – изненада  тревата е измръзнала , загнила … провалена за новия сезон .
Друга дейност в градината през есента е прибирането на опадалите листа от листопадните растителни видове . Не е добре те да остават през студените месеци от годината във вашата градина , тъй като  често по листата остават спорите на патогенни микроорганизми и някои вредители Те презимуват и на пролет с пълна сила отново се развиват . А и попаднали върху тревния килим могат да предизвикат „ запарване „ и унищожаване на тревата .
Добре е също така , по възможност , да се отстранят  и сухите клони , за да не замърсяват градината ви , падайки повалени от силните зимни ветрове .
Добре е да се премахнат  шишарките от вечнозелените иглолистни видове . Те са красиви докато се зелени и в не особено големи количества , но след узряването сменят цвета си  и по – скоро загрозяват , отколкото красят растенията . При добро време можете да подрежете някои от иглолистните видове – предимно различните видове туи , които оформят живи плетове , малки групи или са поставени като солитери в градината ви . Като правило тези вечнозелени , които са  с дълги иглички се подрязват на пролет .
Сега за цветята . Есента е времето , когато трябва да се извадят грудките , луковиците , грудко-корените на тези цветя , които биха измръзнали при нашите климатични условия . Това са различните видове далии , ириси , лилиуми , кани и други подобни на тях . След изваждане , почвата се отстранява внимателно , особено от луковиците на лилиумите , за да не се разпаднат . Прибират се в сандъчета , в които може да поставим слама , талаш амбалажна хартия ,  поставяме ги  в сухо , прохладно  и проветриво помещение . Така ги съхраняваме в периода им на покой .  Едногодишните растения , които сме засели от семена или с разсади вече за прецъфтяли и са загубили прелестния си летен вид , за това първо ги подрязваме , а после премахваме и кореновите остатъци . Розите  също се подрязват и се загърлят , така че кореновите шийки да останат покрити с почва , за да не измръзват .
Разбира се това е само малка част от нещата , които могат да се правят в есенната градина .
Следвайки препоръките ни , се надяваме да успеете да съхраните любимите си растения през зимния период . А ако случайно на пролет възникнат проблеми , с удоволствие ще ви помогнем да се справите с тях .Да подберем подходящи растения според балкона

На вашето внимание , приятели , предлагам няколко съвета как да подберете правилните растения за вашия пролетно – летен балкон .  Дали , за да се похвалите пред съседите си , или за да имате тихо и спокойно кътче за отмора от напрегнатото ежедневие – цветята , любимите растения , ще ви помогнат със своята безмълвна прелест .

Според изложението на откритата част на вашия дом – терасата – дали е южна , северна , източна или западна – растенията , които ще се отглеждат там , трябва да са съобразени със силата на лятното слънце . Не можем да сложим растения , които предпочитат пряко и силно слънце , на място , където то огрява само сутрин рано и вечер , преди залез .

Става въпрос за северните изложения . Там комфортно биха се чувствали бръшляните , сенколюбивите фукции , стайните бегонии , гераниум . Пролетните теменужки също биха се чувствали там прекрасно . Дори , ако ги подрязвате от време на време , бихте могли да удължите живота им до средата на лятото .

На южните тераси добре ще се развиват и цъфтят пеларгониумите , вербени , тагетеси , петунии , каскадните и обикновените градински  бегонии , стрелиции ,  газаниите .  Хибискусите , които зимно време отглеждаме в стайна обстановка , се развиват прекрасно и цъфтят обилно само , когато от сутрин до вечер ги огряват слънчевите лъчи .

На източните тераси бихте могли да сложите растения , които не издържат на обедното слънцегреене . Хортензии , сенкоустойчиви инпацианси , кактусите от стаята , също биха се чувствали добре там , тъй като са поизнежени от зимата .

На западните тераси може да сложите растения , които издържат на дългите и горещи дни . В същото време обичат много слънцето . Клематиси , седуми , различни сортове пасифлора , ипомея . Ще се развиват и цъфтят обилно до първите есенни студове .

Макар , че почти всички растения могат да се развиват нормално дори , ако не са на подходящия балкон , на подходящо изложение, но с полагани необходими грижи – поливане , подрязване , почистване , торене , третиране срещу болести и неприятели .

И ако все пак терасата ви е ориентирана така , че от ранна сутрин , чак до залез е огрявана от лятното слънце и се притеснявате , че някои от любимите ви цветя не биха се развивали така , както бихте искали , ще ви кажа няколко лесни трика за тяхното приспособяване към условията , с които разполагате .

Колкото и малка да е терасата , а цветята с разнородни изисквания спрямо слънцето – определете няколко зони , в които да групирате растенията . В едната зона съберете растения , които не могат без пълно слънчево огряване . Поставете ги така , че да не си пречат . Дали ще са върху приспособления , като различни цветарници например , поставки , и др. Подредете ги по височина . Тези с най – високите стъбла поставете по от зад , пред тях пак по височина останалите . По този начин ще се спести и място . Върху перилата на терасата можете чрез приспособления , които продават в големите магазини , да закрепите сандъчета с цъфтящите вербени , сакъзчета , петунии , летни бегонии и др. На прозоречния перваз можете да сложите цветя , които не издържат на обедното слънце . И понеже лятно време то се издига високо над хоризонта , перваза остава частично засенчен . А в четвъртата зона съберете растения , които изобщо не понасят преки слънчеви лъчи . Там обаче трябва да предвидите засенчване през цялото лято . Това може да направите с леки памучни светли материи , които да пропускат светлина , но не и палещите слънчеви лъчи .

Ако обаче терасата е ориентирана така , че , както казах слънцето я „вижда” само сутрин рано и след обед късно , тогава трябва да наблегнете на различните видове торове , като съобразявате препоръчаната за тях доза . Така , до някъде бихте могли да компенсирате липсата на пълно слънчево огряване .

Това , разбира се , са само малка част от растенията , които отглеждаме в дома си . Ако човек ги обича , би могъл успешно да се справи с отглеждането им , разбирайки нуждите им .

агр.-инж. А. Великова