Иглолистни растения

Днес ще се отклоня малко от темата за стайните растения. Ще споделя опит с отглеждането и поддръжката на иглолистните растения,които отглеждаме на открито.Макар,че от време на време на пазара се срещат и такива,които в нашите условия на четири сезона , в определен момент от годината задължително се прибират на закрито.Като стайно отглежданата араукария.

Иглолистните растения са много и различни по вид,цвят,големина , форма…Общото за тях е , че като цяло са растения на хладния до студен климат.Това е свързано с естествения им произход – а именно студените райони на Земята.

Наричаме ги иглолистни понеже при някои от тях – борове,ели,смърчове и др. – листенцата приличат на иглици .По-малки или доста дълги , краят им е заострен и доста бодлив . Докато при други – иглиците са много малки и меки и не предизвикват убождане . Такива са различните туи,купресуси,юниперуси/от тях обаче има и доста бодливи/.Плода на иглолистните растения се нарича шишарка.При някои – предимно дървесните видове – шишарките са много красиви и едри.Докато при туите напр.- дребни и след узряване и разпукване ,покафеняват ,стават сухи и загрозяват като цяло растенията.Аз препоръчвам шишарките на туите да се отстраняват своевременно,за да не придават занемарен вид на растенията.При някои ,тисовете напр. , плода е сочен,месест , ярко обагрен .Нещо интересно , което не всеки знае – от плодчетата на юниперусите северните народи преди столетия са се научили да произвеждат спиртната напитка джин.

Повечето от иглолистните растения предпочитат слънчевото огряване през деня.Трудно издържат на целодневно засенчване.Но има такива ,като туя смарагд,които през определен период от живота си/първите две до три години/ предпочитат известно засенчване .След това няма никакъв проблем да са на открито място. Тисовете също издържат известно засенчване през част от деня.Но няма иглолистно растение , което би живяло през целия си живот само и единствено на сянка.

Хубавото при иглолистните растения е , че подлежат на резитби.За разлика обаче от широколистните декоративни , не се подрязват по всяко време през сезона на силна вегетация.Какво имам пред вид . Докато широколистните видове може да се подрязват от началото на пролетта/някои и през зимата , ако не е прекалено студено/ , през цялото лято , независимо от температурите , то иглолистните растения не подрязвам през месеците с най-високи температури.А и те тогава не нарастват толкова , че да се налагат силни резитби.Отрезите леко пожълтяват поради спецификата на дървесния сок – съдържа смолисти вещества.

Формата на растенията може да бъде много разнообразна . Пирамидална – при елите и смърчовете.Конусовидна,колоновидна,яйцевидна,кълбовидна – при различните туи. Има купресуси,които още при ранното си развитие са оформени като спирали.Други на етажирани топки…Разнообразието е голямо.Обикновено растящите във височина и без обособен връх туи/брабанти,колумни/ , се използват за изграждане на живи огради.Често обаче виждам живи плетове , направени от туи смарагд с прерязани върхове.Това не ми допада никак , а и като се има предвид , че тези туи имат естествена специфична форма , не са удачен вариант за огради.

Иглолистните растения могат да живеят на по-бедни и варовити почви . Но не отказват доброто подхранване с комплексни торове,биостимуланти,органична материя.Може да ги внасяте както през корена , така и листно.

Както останалите растения и иглолистните може да се разболеят или да се „сдобият“ с неприятели – различни видове насекоми.

За това аз всяка година започвам още в ранна пролет с профилактични третирания.Така се запазва здравето на растенията ,повишава се техният имунитет и се повишава качеството им на живот.Препаратите , които ползвам ,са същите както при останалите растения – стайни или градински.

И още нещо , което смятам за особено важно и което любителите градинари пропускат доста често.Иглолистните растения не изпадат в период на покой.Те имат вегетация през цялата година.Да , в най- студените и в най-горещите месеци тя силно намалява или се променя , но не спира. Имайте това пред вид ,когато зимата е топла ,няма валежи .Тогава тези растения трябва да се поливат.През летните горещини пък може да ги обливате ,като внимавате обаче да не увредите растения около тях , които биха се разболели от съчетанието на голяма влага и висока температура.

/ всички снимки са на растения от обслужвани от мен обекти 🙂

Агр.-инж.Антоанета ВеликоваЦветни аранжировки с живи цветя

Както обещах в предишната публикация , темата за днес е – цветни аранжировки с живи растения.

Много може да се говори за аранжирането на цветя.В зависимост каква е целта – дали ще поднасяме подарък,дали само ние ще им се радваме,колко дълго искаме да имаме дадената аранжировка-направена от сезонни или многогодишни растения ,вариантите са много и зависят от желанията ни и нашата фантазия. Аранжировки на растения могат да се правят и на открито – в градината , например.Отново подбора на растенията е важен за по нататъшната им поддръжка.

Започвам с аранжиране на открито .

на снимката – градинска аранжировка с летни цветя – далии,хортензии,карамфил,сенециои др.

Като начало трябва да изберем растения , които биха си подхождали както цветово,така и по височина,време на цъфтеж,начин на отглеждане , изисквания към климатичните фактори.Ако подберем растения с различни изисквания към светлина и влага , трудно бихме могли да ги запазим живи дълго време.Ако например се комбинират сукулентни растения с хортензия , ефекта от аранжирането ще е нулев.Едното растения изисква редовно и обилно поливане,докато другото – оскъдната влага е задоволителна за него.Давам толкова ярък пример , но съм сигурна ,че никой няма да подбере така растения.Макар,че съм виждала архитектурни безумия – бамбук ,засаден до кортадерия/ пампаска трева.Без коментар.

Кани и два вида иглолистни

На снимката горе – за гръб на аранжировката и използван лъжекипарис в сивкавосиня окраска на листата.Пред него кълбовидна туя и между тях в гнезда засадени кани.Ефекта през цялото лято е прекрасен.Правилно комбинирани растения както цветово , така и по изисквания към светлина,вода,устойчивост…

Няколко вида храсти и летни цветя

В отделни места в градината , като акцент,също може да се направи аранжиране на различни по цвят храсти – на снимката – бордюр от чимшир с кълбовидна форма.Втори кръг – бербериси – в тъмночервената гама най-вътре – спирея – светложълта окраска на листата.Вътрешното пространство е запълнено с карамфили.Тук растенията са подбрани така , че и в студения сезон да имаме жив цвят – именно чимшира , който е неопадлив и запазва цветно настроение.

билкова аранжировка

Една много любима за мен аранжировка – високо изградени кашпи,в които има засадени различни видове билки и подправки.Така красиво подредени и подбрани с изключително внимание – мента,босилек – два цвята,маточина,лук,розмарин и бегонии ,чиито цветчета се ползват за украса в гурме кухнята.

различни видове многогодишни растения и сезонно цвете

Сега да обърнем внимание на аранжировките в саксии.И тук вариантите са много – понеже пролетта почти е дошла , ще започна с ранните пролетни цветя.Може да ги подберете по следния начин – лалета,зюмбюли,нарциси.Кокичета,минзухари,хелеробес,теменужки…

В не много дълбока саксия поставете почва.Подредете луковиците на растенията така , че като ги засадите ,най-високите да са от вътре , а около тях да са по-ниските. Когато избирате луковиците ,вижте на етикета какво пише – кога цъфтят.Добре ще е различните цветя да цъфтят по едно и също време – дружно.Тогава красотата на аранжировката ще е пълна.

Към луковиците за разкош , може да добавите и многогодишно зелено растение – Някое бавно растящо иглолистно , или хедера с дребни листенца.След прецъфтяване на пролетните и изваждане на луковиците,може да си направите лятна аранжировка в същата саксия.Бегония с различни цветове – прекрасно съчетание с многогодишните растения от пролетната аранжировка.

За лятото може да подберете такива растения , които ще цъфтят през целия сезон – акцент ,растящ във височина може да е някое яркоцветно мушкато.Под него – хедера и поставяте саксията на високо.Или пък различни цветове петунии – във висяща кошница.

Друг вариант – отново широка , невисока саксия . В средата се поставя фестука – това е нискостеблена , синкавосива на цвят трева.Подходяща е както за слънце , така и за места с по-малко огряване.Около нея може да се насадят суколентни растения , които имат почвопокривен ефект-пълзящи , а не растящи във височина.Постепенно те ще започнат да“провисват“ от саксията , след като са пораснали достатъчно в нея.И двата вида растения – тревата и сукулентите , са съвместими поради факта , че фестуката издържа на умерено засушаване,а сукулентите ,засадени в саксия , понасят редовно ,оптимално поливане .

Вариантите са много.Като цяло , растенията трябва да се подбират на първо място – по общи изисквания на отглеждане,после по големина,цветово,отношението към болести и неприятели също не трябва да се пренебрегва.Подготовка на градината за пролетта

Тази година няма големи изненади с времето – затопли се рано.Кокичетата цъфнаха отдавна,след тях минзухарите,нарцисите,лалета и зюмбюли нямат търпение да обагрят с красивите си цветове градините ни.

За да подготвите на време растенията за новия сезон ,сега е времето да започнете с някои дейности . А именно – обърнете внимание на листопадните растителни видове – дървета и храсти.Дали са плодни и декоративни – сега ги почистете от останали под тях листа и сухи клони.

подрязани и оформени рози,вистерии…

Тревният килим – почистете го от растителни отпадъци – дори и да сте отстранили преди зимата всички сухи листа , винаги от някъде ветровете може да довеят нови сухи листа,паднали клони,друг вид отпадък.Както казах, тази година се затопли много рано.За това и поливките в градината започват по-рано.В моята вече два пъти поливам – ранните пролетни цветя,тревният килим,по-дребни или млади иглолистни и нелистопадни растения.Много често хората грешат като мислят , че през зимата или рано на пролет не се полива.Напротив.Полива се съобразно с времето.Имало е години , в които през късен топъл декември съм поливала ,както и в топъл февруари.Това ,че месеците са зимни ,не означава , че някои растения не черпят вода от почвата.

ранно пролетно поливане

Време е за първото пролетно торене .Бавнодействаш комбиниран тор – разпръснете равномерно върху тревата,после,ако е сухо , може да полеете.Ако имате оголени или по-рехави места в тревата , може да направите подсяване.След награпване на почвената повърхност ,внесете семена,по възможност да са същите , като тези , които сте засели преди това.Подсипете почва до толкова , колкото да покрие семената,валирайте и полейте обилно.След което може за всеки случай , да напръскате с подходящ препарат против мравки.

подрязан и оформен жив плет

Може да окопаете леко около рози,дървета,ранните пролетни цветя.

За да имате красива пролетна градина – внесете цвят – иглики,теменужки – със своите слънчеви и весели багри ,ще донесат ведро настроение на всеки , който ги гледа.

Моята градина е изградена така , че във всеки сезон , стига да няма сняг , нещо цъфти – от ранните пролетни цветя, избухващите цветове на лятото , есенните красавици ….до късен топъл декември цъфти царицата на цветята – розата.

А за тези с фантазия – предлагам да си направят цветни аранжировки от пролетни цветя – но това ще е следваща тема , по която да пиша 🙂 .Презасаждане на саксийни растения

Кое налага растенията , отглеждане в съдове , да се презасаждат?И кога да стане това?

Това са едни от често задаваните към мен въпроси.

Някои любители цветари твърдят , че може да се презасажда само на пролет.Аз обаче твърдя , че се презасажда тогава, когато растението има нужда – т.е. когато съда , в който отглеждаме растението , е станал прекалено малък за него,или корените на растението започват да излизат от съда,или растението видимо започва да страда…

Как става самото преместване на растение в нов съд.Първо си набавяме нов,подходящ и по-голям по размер съд.Нова и подходяща почва.Добре е преди самото презасаждане , да оставим почвата в съда леко да позасъхне – да не е прекалено мокра.Хващаме растението близо до кореновата шийка- това е мястото , където растението се показва над почвата.Накланяме саксията внимателно на една страна и леко издърпване растението на вън от нея.Ако обаче усетим „отпор“ от страна на растението – не иска лесно да излезе,тогава поглеждаме под саксията.Понякога има излезли на вън от отворите за оцеждане корени,които пречат.Внимателно с остра ножица прерязване само най-много пречещите от тях и пак опитваме да извадим растението.Ако и сега не стане – полагаме саксията на земята,леко натискаме страничните стени ,за да „отлепим“ почвата от саксията.Имала съм случай с една много голяма арека.Повече от наложително беше преместването и в нов съд .Какво обаче се случи.Корените и буквално се бяха враснали в саксията от вътре и не я „пускаха“ .Тогава се наложи с тънък остър нож да мина между стените на саксията и почвата .И това не помогна.Срязах саксията.Така освободих кореновата система.

На дъното на новия съд поставяме лек дренаж и почва , която леко уплътняваме.Растението трябва да поставим така , че нито да „хлътва“ ниско в новата саксия , нито да стърчи високо в нея.След което започваме да подсипваме с новата почва .С пръсти уплътняваме , но не прекалено много , за да не затормозим развитието на корените.Добре е да не препълваме саксията на мах , за да може да поливаме без водата да изтича от нея.

Накрая поливаме обилно, оцеждаме и поставяме растението на място.

Агр.-инж.А.ВеликоваПеларгониум

Днес ще ви разкажа за едно от най-разпространените цветя в България.И не само 🙂 . Пеларгониум или както си го знаем – доброто старо мушкато.

Произхожда от Южна Африка . Хибридните му форми са почти безкрайно много , като всяка година селекционерите представят нови и нови сортове .Начина на отглеждане и лесното му размножаване ,го правят толкова популярно и желано растения.

Външният му вид е почти толкова разнообразен ,колкото са и сортовете му.

Със зелени едри листа,с дребни зелени,кръгли,кафяфо-зелени,с бели ивици,на петна/някои им казват крокодилчета поради приликата на шарката с крокодилска кожа 🙂 .Керемидено кафяви,до почти бели – разнообразието на листата като цвят е огромно.А цветовете – те са разкошни – бели,розови,цикламени,огнено червени,жълти …Пъстри , с прости и сложни цветове…Безкрайна красота . И в добавка лесното отглеждане и непретенциозност като цяло,прави растението любимо и пристрастяващо за някои любители цветари.

И като добавка , някои от паларгониумите са силно ароматни – индрише – или П.гравеоленс.

Има и такива , които незапознатите бъркат със сукуленти – бодливи пелагрониуми – много интересни растения . Те растат и цъфтят обилно през зимата и пролетта , а през лятото заспиват .Което значи ,че спираме да ги поливаме и ги оставяме за почивка.До следващата зима.

Като цяло пеларгониумите обичат светлината и слънцето.Но не и палещите слънчеви лъчи.Ако са на сянка , трудно биха цъфтели така изобилно ,както ако слънцето ги гали.Изключение правят сакъзите – разновидност на пеларгониум – П.пелтатум и неговите хибридни форми.Расте с дълги,нежни,гладки стъбла,които се стелят.Това го прави особено подходящо за тераси,висящи кошници,сандъчета…За тях изберете източните тераси най-вече.Не обичат горещината, това трябва да се има предвид ,когато се избират за определено място.

Почвата , в която ще отглеждане тези растения – богата на хранителни вещества,оцедлива,лека,не обичат тежките градински почви/защото съм виждала мушката засадени именно в такава почва.

Поливане – редовно и обилно,като следващата поливка се прави при леко просъхване на почвата.През зимните месеци,ако не ги съхранявате извън съдове,оскъдна поливка.Освен ако не сте оставили растенията на светло топло място и те продължават да цъфтят.Аз обикновено си оставям по няколко ,за да ме радват и през зимата 🙂 .

В периодите на обилен цъфтеж се тори с торове , в които количеството на калий и фосфор е по-високо.Така ще си гарантирате едри,изобилни цветове за дълго време.

За съжаление вредителите не ги пропускат. В последните години ги „ухажва“ един неприятен молец.Нагризва цветните бутони и скоро растенията спират да цъфтят.Вземете навременни мерки ,за да не се разпространи прекалено много.В един от обслужваните от мен обекти миналото лято имаше силно нападение от въпросния молец.Буквално за няколко дни огромен брой сакъзи спряха да цъфтят.Назначих лечение съчетано с подходящи торове и проблема беше решен .

Спирам до тук.Ще се радвам да споделите вашия опит в отглеждането на пеларгониуми.Между другото – здравеца е част от семейството също 🙂

Агр.-инж.А.ВеликоваКрасула

Още едно одомашнено ,много разпространено и лесно за отглеждане растение – красула.Много от почитателите на това прекрасно растение ,го наричат семейно дърво или дървото на парите.За последното не знам защо 😉

Красула е много разпространено сукулентно растение,подходящо за отглеждане на закрито. Вариациите на растението са много и най-различни . От дребни люспестолистни ,пълзящи , сивкави на цвят , до големи ,изправени растения , с месести листа и здрави стъбла , наподобяващи малки дръвчета.Има красули със зелени или сивкави и дори с червени листа.Разнообразието на вида е голямо.Овални,целокрайни , назъбени , цилиндрични – такива могат да бъдат листата .

Общото за всички обаче е ,че обичат светлината , топлината и умерените поливки . Особено през зимните месеци.

През лятото може да ги отглеждане на открито,като съобразите , че са гледани в стая, не бързайте да ги излагате на пряко слънце.Най-доброто място отново е източното изложение.Ако ги оставите дълго време на пряко слънце без защита от палещите лъчи , има голяма вероятност най-старите листа да прегорят .Но ако ги поставите така , че да са изложени на светло ,но не и пряко слънчево място , тогава крайчетата на листата се обагрят в червено и растението става много красиво.

Относно поливане – през лятото може да подавате малко повече вода , но почвата трябва да е лека , оцедлива.През студените месеци , макар и в отоплена стая , не е необходимо да прекалявате с поливките.

Торене – с комплексен тор за зелени растения – през топлите месеци.

Ако отглеждате красула на открито , има вероятност да се сдобие с листни вредители – различни видове листни въшки , акари .Тогава може да третирате с подходящи препарати, но ако не ги „обичате“ , сапунена вода върши работа.Специално за акарите ползвайте акарицидни препарати.

Агр.-инж.А.ВеликоваДрацена

Още едно много разпространено растение – драцена .

Произхода на драцената са тропичните и субтропични области на Африка и Азия .

Видовият състав е много голям и разнообразен.Има драцени с тесни листа,драцени с широки , дълги листа.Зелени,на ивици – в съчетание на различни цветове-зелено,жълто,бяло,дори с тесни ,червени ивици.Има вид драцена,която неопитните цветари бъркат с кротон – драцена годсефиана.С широки валчести листа,“напръскани“ с бели петна.

Някои от драцените достигат големината на дървета с чадъроподобна форма.При разрязване на стъблото ,потича червеникав сок , който е причина растенията от този вид да бъдат наречени  драконови дървета.

 

 

Повечето видове драцени са лесни за отглеждане.Основните изисквания за светлина – подходящи са източните и западните прозорци.Като по правило ,драцените с изцяло зелени листа понасят и помещение без пряка слънчева светлина.Пъстролистните видове предпочитат осветените места.

Поливане – редовно през лятото , умерено през зимата.Но не и пресъхване.

Температура – през зимните месеци да не е по-ниска от 16 градуса.През лятото внимавайте с климатика.

Торене – редовно през лятото с балансирани торове-може кореново , може и през листата.През зимните месеци не прекалявайте с торовете.

Като повечето стайно отглеждани растения , с големи и здрави листа , и драцените задържат прах.Почиствайте ги редовно .

Агр.-инж.А.Великова
Работа в градината през зимата

Зимата е сезон ,през който няма големи дейности в градината.Но при хубаво време , може да се поработи на открито .

Декоративните треви са изсъхнали,цветоносите им разпиляват семена .Така ,че може да ги подрежете , но не основно.Все пак имайте предвид,че вероятността от ниски зимни температури не е отминала.Огледайте дърветата за сухи клони.Много лесно се различават от здравите.Кората на изсъхналите клони обикновено се лющи или е с по-светъл нетипичен цвят.Може да ги отстраните.

При хубаво време почистете тревните площи.Със сигурност от ветровете са долетели листа ,чието място не е върху тревата.Почистете под опадливите храсти.

При тихо,слънчево и топло време може да направите второ зимно пръскане.Не забравяйте,че и листопадните декоративни видове се третират така , както се третират плододаващите дървета и храсти.

Ако почвата позволява , може да прекопаете леко незасятите и незасадени места,около храсти,рози,дървета – т.е. там , където няма растителност или не сте заложили луковици.

След средата на месеца може да започнете с подрязване на асми – дали ще са обикновени плододаващи лози , вистерии, декоративни лози – сега е времето за оформяне .

От няколко години използвам хубавото време през февруари за внасяне на средно бавно действащ комбиниран тор в тревата . Този тор се разтваря бавно , за около месец ,а действието му започва със затопляне на времето.Усвоява се от презимувалата трева лесно и я подготвя за новия сезон.Така си спестявам едно торене през есента с фосфорно калиеви торове и само азотен тор през пролетта.

Към края на месеца и при благоприятни прогнози за времето , може да предприемете някои премествания на растения , ако сте си наумили ,че мястото на което са ,не е особено подходящо.

И не забравяйте , че градинарството е дейност, която ни поддържа жизнени и здрави . Доказано удължава живота , сваля напрежението и ни кара да се чувстваме щастливи.

Агр.-инж.А.ВеликоваОрхидея фаленопсис

Произхода на една от най-разпространените сред любителите цветари орхидея , е Австралия,Нова Гвинея , тропическите райони на Азия.

Орхидеи в почти пълен цъфтеж

Разнообразието от цветове,неговата устойчивост,лесният начин на отглеждане,правят това цвете толкова търсено и желано.

Но , като всяка екзотична красавица , и орхидеята има своите изисквания за добър начин на живот.

След купуване ,огледайте добре растението – има ли нужда от презасаждане.Обикновено е в малък транспортен контейнер.Оставете цветето да се адаптира в новия си дом.Не бързайте обаче да поставяте на пряко слънце.Има реална опасност от получаване на слънчев пригор.Ако забележите , че всичко е на ред , поставете растението на място , където има слънчева светлина.Най-добрият вариант е източният прозорец.Слънчевите лъчи не са толкова силни.Но , ако нямате избор,вземете мерки за временна защита от палещи слънчеви лъчи.Леко засенчване с полупрозрачна хартия е добро решение.

Понякога производителите на орхидеи поставят в основата на корените вид гъбест субстрат, който задържа повече вода.Но във времето именно този субстрат може да стане причина за загниване на корена.Може внимателно да го отстраните при преместването в нов съд.

Температура на отглеждане – високи дневни температури , прохлада през нощта .

Поливане – всъщност начина на поливане на орхидеите е накисване в дълбок съд с престояла вода.Поради спецификата на субстрата , в който е поставено растението- а именно дървесни кори . Оросяването на листата е любимо за тези цветя.Почиствайте и от прах редовн

За да цъфтят всяка година дълго време – слънчева светлина,висока дневна температура,редовна влага , оросяване.Не забравяйте и да торите.В магазините се продава специално разработен тор за орхидеи.

Агр.инж.А.ВеликоваЗимно пръскане

Едно от важните мероприятия , свързани с растителната защита на растенията , не само плододаващи , а и декоративни , е зимното пръскане .Използват се препрати , които да „запечатат “ зимуващи вредители и спори на болести.

Пръскането се извършва през месец декември и февруари . Времето трябва да е подходящо за целта – при възможност се използват тихи , слънчеви дни с температура на въздуха над 8 / градуса.Температура под тази не е много подходяща.Все пак трябва да се има пред вид,че разтворя по клоните на растенията трябва да изсъхне , а не да замръзне върху тях.Прекалено високите температури също не са особено подходящи.Там причината е ,че разтвора на препаратите пък може да се изпари преди да е достигнал до предназначението си.

Пръскане на плодни дървета през февруари

Не пренебрегвайте и фактора вятър.При силен вятър пръскането се обезсмисля.

Както споменах по-горе , зимни пръскания се прилагат и на декоративни листопадни растения.С препаратите,които използвате за плодните , третирайте и тях.

Агр.-инж.А.Великова