Торене в декоративната градина

Един въпрос , който отдавна се каня да разгледам .

Въпроса за минералните торове , които се прилагат в градината .

На пазара има много голямо разнообразие от минерални торове . Аз , като един истински агроном , залагам именно на конвекционалното торене . Тези , които са решили , че имат други варианти за торене – просто да подминат статията .

Важен е избора на подходящ тор . Каква точно е целта , която трябва да се постигне с торенето – дали искаме буйна зелена маса или изобилен цъфтеж , или и двете . Какво ще торим – трева,цветя,иглолистни или широколистни растения . Въпросите са много .

За да не се объркате , четете етикетите на опаковките.Те са достатъчно подробно направени , така , че лесно да се ориентирате .

Обикновено тези торове , които предизвикват буен зелен разтеж имат по-голямо количество азот . Именно азота е химичният елемент , който подпомага растенията да растат силно и да са зелени.Естествено , няма да намерите чист азотен тор , като добавка в повечето торове има микроелементи и малки количества от другите два основни елемента – фосфор и калий .

Ако скоро сте презасаждали , засаждали , подсявали и т.н. растения , е добре да ги стимулирате с тор , в който количеството на фосфора е по-високо .

палми след презасаждане

Ако искате цъфтящите ви растения да имат изобилни и красиви цветове , тогава заложете на торовете с изразено количество на калий.

Като правило , през пролетта се започва с азотното торене . Тъй като азота е много подвижен и лесно усвоим елемент , той се прилага с първото за годината торене . Обикновено това става след края на месец март , в началото на април , в зависимост от времето . Ако е много хладно и влажно , просто изчакайте . Започва се с торене на тревният килим . Тори се върху суха трева , поради особеността на азотните торове да предизвикват „изгаряне“ , попаднали и задържали се дълго върху зелена растителна маса . След това полейте .

Следващите за торене са първите разлистили се дървета , храсти . Добре е преди прилагане на тора , почвата около тях да е рохкава .Прилагате тора и – или просто го заривате , ако има достатъчно влага , или поливате обилно , ако почвата е суха .

Това е стартово торене.

По-нататък през сезона обикновено се прилагат комплексните торове – това са комбинации от основните три хранителни елемента .

Обикновено аз торя с азотен тор веднъж в годината . С комплексните торове въпроса е индивидуален – според растенията в градината , интензивността на отглеждането им , начина на поливане и количествата вода , района на месторазположение на градината като цяло .

Често попадам на оферти за поддръжка на зелени площи , в които са фиксирани брой и месеци за внасяне на торовете . Но имайте предвид , че всяко торене трябва да се съобразява с времето . Какво значи това – при продължителна и хладна пролет дали ще има нужда да се тори повече от един път с азотен тор . Или , когато лятото е прекалено горещо и сухо дали трябва да се тори три пъти в месеца с комплексен тор . За това препоръчвам да следите времето , растежа и развитието на растенията . Те сами ще ви подскажат от какво и кога имат нужда .

А любимо ми е да прочета , че „специалисти“препоръчват торене с азотен тор в края на август месец и през септември .

Поради изместването в последните няколко години на сезоните – лятото продължава до края на месец септември , може да удължите редовното подхранване с комплексни торове малко по-до късно . Като постепенно намалявате броя и дозите на торене .

Сега ще обърна внимание на видовете торове съобразно начина на внасяне към растенията – кореново или листно .

Тези , които са за кореново внасяне обикновено са произведени под формата на сферични гранулки . Някои са бързо разтворими , но има и такива , които се разтварят постепенно , излъчвайки умерени количества хранителни вещества дълго време . Това са бавнодействащи торове . Действат в продължение на три до шест месеца . Аз не работя с такива . Обикновено ги използват в големите разсадници .

Торовете за листно приложение са под формата на кристали или прахообразни , има и течни . Те са много висок клас торове , пречистени и съобразени с начина на внасяне – през листата .

И още нещо , което малко хора съобразяват . Кореново приложените торове действат по-бавно . Листно приложените са за “ бърз старт“ . Не бива да се тори само кореново или само листно . Отново – съобразявайте начина на торене с нуждите на растенията . Ако торите листно , особено ако растенията са в затворени пространства , почиствайте листата редовно . Така ще увеличите и подобрите пропускливостта на листните петури . И ефекта от торенето ще е –

“ ЕХА“ 😉

агр.-инж.Антоанета ВеликоваКак да изберем подходящата тревна смеска

Наближава времето , когато в градината започва усилена работа .

Сега е и времето , ако сте решили да засявате нова поляна , да се разходите до градинските центрове и да изберете подходящата тревна смеска .

На пазара има много и различни тревни смески . В зависимост от това за какво ще бъде използвана затревената площ , семената като видове и сортове са подбрани така , че да удовлетворяват всякакви изисквания.

На какво да се обърне внимание преди да се закупи даден вид тревна смеска ? Първо решете за какво ще използвате поляната – дали ще е интензивно – с игри и утъпкване , дали само ще и се наслаждавате от страни …Важно е да се знае , че има треви , които не понасят утъпкване .Техните листенца обикновено са тънки и нежни . И честото утъпкване ще им навреди.Има треви , които са с така подбран видов и сортов състав , че издържат на силно утъпкване ,ниско косене . Треви със здрави , плътни дебели листа.

Обикновено любителите градинари четат само предната част на опаковките с тревни смески .Но на задната страна на кутиите в подробности са описани качествата на тревите – за какви почви , за какви места ,при какви условия на отглеждане .

Преди години затревявах моята градина . Знам много добре каква е почвата в нея – почти напълно песъчлива . Изложението и е югозападно.Във втората половина на деня през лятото е много горещо .Така отидох в един голям градински център и , заейки какво точно търся , започнах да разглеждам предлаганите тревни смески . Да , четенето на задната страна на кутиите със семена отнема време , но така вероятността да се сгреши е по-малка . Открих точно каквото търсех – тревна смеска , произведена специално за песъчливите почви около морето , устойчива на засушаване и на леко утъпкване . Точно каквото ми трябваше .

Ако някой не е сигурен какво точно да си купи , най-добрият вариант е да вземе универсална тревна смеска . Обикновено тези смески са подходящи за почти всички условия в една градина – и за слънце и за сянка , издържат на леко засушаване , това са здрави треви .

Силно препоръчвам , когато купувате семена , да търсите такива опаковки , на които всичко е написано ясно и на български език .Не се доверявайте само на казаното от продавачите , когато етикета не е на български .

Имах следния случай – трябваше ми конкретна тревна смеска . Попитах продавач в известен градински център , с претенции за знания , дали предлагат точно това , което търся . Получих огромни уверения . И така , доверявайки се на думите му , купих чувал със семена ,етикета на който беше изписан на италиански език .Не чета италиански . Засях семената и за мое разочарование , се оказа , че тревната смеска не е това , което очаквах . Положих огромни усилия , за да получа тази поляна , която исках .

За това , преди да предприемате каквото и да е по изграждане на тревна площ , информирайте се от надежни източници . Четете , а ако нямате знанията , уменията и не разполагате с време , потърсете специалисти с доказани качества , а не случайни такива .

агр.-инж. Антоанета ВеликоваПреместване на растения

Днес ще разгледам въпроса за преместването на растения, които са засадени на постоянно място – в градината .

Често се случва , особено в новоизградени любителски , а и не само , градини , да се наложи преместване на някое растение . Било то поради неподходящо място , или прекалена близост до други растения , или друга причина .

Обикновено времето за преместване на растения е едно от най- важните неща , с които трябва да се съобразим . Най- подходящият момент за това е времето , когато растенията са в покой – за опадливите видове и в относителен покой – за полу и неопадливите видове растения . Такива са иглолистните растения , магнолиите/неопадливи,джел/илекс и др.широколистни неопадливи видове растения .

Понякога, а напоследък и доста често вече , се налага едно растение да бъде преместено когато е в пълна вегетация . Не е невъзможно , но в този случай грижите , които се полагат и вниманието , са особено големи . За непрофесионално преместване препоръчвам то да става, когато растенията са в покой .

Сега ще разгледам случай , когато имаме опадливо широколистно растение в покой . Или това е времето след опадане на листата . Края на есента ,началото на зимата , ако не е обаче много судено и мокро. Обикновено кореновата система на широколистните дървета и храсти е като огледален образ на короната на съответното растение . За това , когато ще премествате растение , имайте предвид този факт . Около растението се изкопава достатъчно голяма ивица , така , че да бъдат засегнати колкото се може по-малко от основните корени .Малките коренчета са тези , през които става доставяне на вода и хранителни вещества . Докато големите корени обикновено са опорни .Тези , които държат растението здраво в почвата . При изкопаването се получава една бала , в която има почва и корени . Ако няма да засаждате веднага , вземете мерки тази бала да не се разпадне и да не остане дълго време суха .

Дупката , в която ще се засажда преместваното растение , трябва да е достатъчно голяма . Толкова , че като поставите балата вътре , да има достатъчно място за досипване на почва около нея , ако се наложи инертни материали , торове .

Скоро премествах един градински бонсай – лигуструм .

изваждане на бонсай

На негово място засадих фотиния . Но! – така изкопах лигуструма , че корените излязоха почти непокътнати.След това започнах с подготовка на дупката за засаждане . Като начало я разширих и продълбочих достатъчно , че на дъното и да поставя дренаж,нова хубава и чиста почва.После поставих новото растение и около неговата бала запълних с нова почва.Оформих чаша , в която да се задържа вода и полях обилно.

новозасадената фотиния

А лигуструма оставих за възстановяване в контейнер . След една година го засадих в същата градина , но на друго място . Всичко това беше в ранна пролет .

възстановения след изваждане лигуструм
подготовка за засаждане
щастлив на новото си място

Когато се изваждат иглолистни растения ,трябва да се има предвид, че като цяло тяхната коренова система е доста по-компактна . Но и тя си има опорни корени и такива , чрез които поемат вода и хранителни вещества . Принципа е същия като при останалите растения – внимателно се окопава окоро корените . Изваждат се с кореновата бала и се преместват .

Ако правите преместване през по-топло време и във вегетация е добре да намалите короните на растенията . Така ще се намали изпаряването на вода и ще се даде възможност за по-бързо възстаноняване на самия корен .

Не забравяйте след преместване , при настъпила вегетация , да подавате необходимите хранителни вещества и такива , с помощта на които растенията ще се справят по-лесно и бързо със стреса .

Имайте и предвид възрастта на растенията .Колкото са по-стари , съвсем нормално е , възстановяването след преместване да става по – трудно . За това , преди да засаждате растения, много добре помислете – колко ще станат големи , около и под тях какво ще има , с каква цел засаждате конкретен растителен вид . Последвайте линка , за да разберете на какво основно трябва да се обърне внимание при изграждане на една градина , за да се сведат до минимум грешките при изградането и – https://greenlineservices.net/?p=600 и част втора – https://greenlineservices.net/?p=605

________________________________________________________________________

всички статии са информативни и базови , имайки предвид , че сайта е за безплатни съвети

снимките са авторски

агр.-инж.Антоанета ВеликоваКак да си направим резници

Един от начините за размножаване на растенията е чрез резници .

Какво е това ?

Резник се нарича онази част от растението , от която ще си възпроизведем сами ново растение . Вегетативен начин на размножанване на растения .

Резници могат да бъдат различни части от растението – корени , листа , стъбла . Т.е. онези части , които изграждат самото растение .

При различните видове растения може да бъдат взети за размножителен материал различни части от тях .

резник от монстера

Например , има растения , които в наши условия се размножават само чрез листни резници – различни видове бегонии. Не, че е невъжможно да се размножават от стъблено/листни резници , но успеваемостта е много ниска . Това са предимно едролистните бегонии . Взима се един здрав , добре развит и оформен лист и се нарязва внимателно на равни квадрати . Те се поставят върху почвена повърхност с лек наклон над нея , така , че долният отрез да има непрестанен приток на почвена влажност . Може да поставите от горе стъклен похлупак . Така ще се намали изпарението на вода от почвата и ще се осигури висока топлина и въздушна влажност, необходими за бързото развитие на бъдещото растение .

Друг вариант за размножаване чрез листа – взима се цял лист и се поставя с долната част във вода . Така може да се размножават глоксинии , замиокулкас и др. растения – Скоро под листа започва да се образува малка грудка и се развиват корени като цяло .

листен резник от замиакулкас

Корените също може да се използват за размножаване на растения . Например канна индика се размножава чрез разделяне на грудките . Върху тях на определени интервали , се намират пъпки , от които на следващата година се развиват новите растения . Така е и при повечето ириси .

Стъблата също служат за размножаване . Розите се размножават именно чрез стъбла . При есенната резитба се подбират здрави , полу зрели резници . Какво значи това – части от стъблата , които не са се вдървесинили прекалено силно , но не са и зелени /връхни . Прави се „гнездо“ на открито в градината . Добре е мястото да е защитено от силни студове и , при възможност , през зимата да е слънчево , а през лятото да е леко засенчено . Окопава се добре почвата и резниците се поставят достатъчно дълбоко , че да не изпитват липса на вода . От горе се поставя , обикновено , висока , с изрязано дъно , бутилка . При необходимост се полива и през зимата .

Като цяло , размножаването с резници е начин да получим идентично на майчиното растение . Така се подмладява/поднонява самото растение . Има растения , чиито резници задължително се поставят във вода преди вкореняване . Има такива , които може да бъдат засадени директно в почвата . Но и в двата случая имайте предвид , че растенията в процеса на размножаване са много уязвими и за тях трябва да се полагат адекватни грижи .

Каланхоето на горната снимка е поствено във вода , макар да може да бъде засадено директно в почвата за вкореняване .

агр.инж.Антоанета ВеликоваДейности в градината през декември

Какво бихме могли да правим в градината през първият зимен месец .

Като се има пред вид , че тази година зимата започва с много меко , почти топло време , все още можем да работим на открито . Листата на някои растения – дървета и храсти , все още не са опадали напълно . За това – обиране на листа , почистване на тревния килим от мъхове , по-големи плевели , които продължават да растат , ако почвата позволява – окопаване .Тъй като тревата расте при топло време през зимата , ако има нужда изкосете още веднъж .

Огледайте дърветата . По тях може да има изсъхнали клони – отрежете ги . Когато правите това е добре така да режете , че да не остават чепове . Това са остатъците от подрязаните клони , които обикновено по-бързо биха изгнили отколкото да пуснат някой леторасъл . Гниещата върху здрава материя тъкан може да доведе до заболяване на голяма част от растението , ако за него не се полагат адекватни грижи . След като отрежете клоните , изчакайте ден/два и тогава или замажете с овощарска замазка , или боядисайте с подходяща боя отрезите .

Друго , което може да направите през този месец е да подрежете високите декоративни треви . По това време на годината повечето от тях започват да съхнат , цветоносите им разпиляват семена из цялата градина . Обикновено се подрязват така , че при евентуални много ниски температури да се запази възела на братене . Аз лично препоръчвам да се подрязва на височина около 50 см . На пролет изсъхналите през зимата стъбла се отстраняват много лесно .

Основна дейност , много важна за следващият вегетационен период , е първото зимно пръскане . Горещо препоръчвам да не се пропуска . Все още температурите са такива , че позволяват тази дейност да се извърши .

Имайте предвид , че освен плодните дървета и храсти , се третират , със същите препарати и декоративните опадливи видове .

Не пропускайте профилактичното третиране на иглолистните и други неопадливи видове .

Ако сте решили да правите някакви основни промени в градината , сега е времето да започнете с подготовката . Първо си направете план – дали ще местите растения , дали ще променяте части от градината . Добре обмислете бъдещите си действия . Сега , когато градините обикновено са почти „голи“ , може да се добие ясна представа какво би могло да се промени или преработи .

Лично аз , през следващият сезон , смятам да облекча част от работата си . Какво имам предвид . Поради голяма заетост с градините на клиенти , все по-рядко ми остава време да се грижа за собствената си градина . Да , тя е в отлично състояние , но това е за сметка на много лишения от моя страна спрямо мен .

И така – на местата , които позволяват, ще направя мулчиране с градинско зебло . За това сега започвам да подготвям терена и да правя промени , които да облекчат работата ми в бъдеще . Започнах да подготвям и растенията за тези промени . Някои от тях извадих още преди два месеца и поставих в съдове . Така по-лесно ще се адаптират след промяната . Други подрязах така , че да не пречат на поставянето на градинското зебло . Реших и какво покритие в различните части от градината ще има върху него . Предвидих промяна в поливната система .

Всичко това е за хората , които като мен , не могат да си губят безцелно времето , а винаги намират с какви смислени дейности да го запълнят .

Ще се повторя и няма да е за последно – градинарството е единствената дейност, която осмисля живота ни чрез грижите за растенията . Прави ни по-жизнени и енергични и доказано удължава живота .

За това , колкото може повече , хората трябва да се обграждат с растения . Полаганите за тях грижи правят човек по-щастлив , виждайки как те му благодарят чрез красотата , която му показват .

агр.-инж.Антоанета Великова

…………………………………………………………………………………………………………………………….

всички снимки в сайта са авторскиКак да запазим растенията отглеждани в съдове , през зимата

Ето ни отново заедно в края на още един изпълнен с много работа и емоции сезон .

Тази година , поради закъснялата пролет , сезона се удължи почти до края на вторият есесен месец . В което , естествено няма нищо лошо . Но освен , че се грижите за градинските растения , отглеждани на открито , добре е да се погрижите и за растенията , които отглеждате в съдове.

Напоследък все повече хора отглеждат растения не само в градината , а и такива , които са в затворени съдове – различни видове саксии , сандъчета и др . Така , след края на сезона , тези растения може да бъдат пренесени на закрито , в зимни градини или неотопляеми помещения , но защитени от суровите условия на зимата.

Има обаче растения , които остават да зимуват на открито .

Именно за тях и съдовете , в които живеят , е добре да се погрижите преди да е станало прекалено късно .

Огледайте добре всички съдове и растенията в тях , които смятате да оставите да зимуват на открито . Обикновено при застудяване всякакви градински животинки търсят топли и защитени места , за да презимуват .Охлюви , насекоми – няма лошо , но мястото им не е при вашите растения . За това почистете саксиите от сухи листа , за да няма ненужни убежища за гореспоменатите … Ако трябва , измийте съдовете от полепнали прах, почва , паяжини … Подрежете растящите в тях растения . Имайте предвид , че трябва да запазите кореновата им система жива за следващият сезон. В зависимост от почвения състав , почвата може да задържа много влага или точно обратното – да изсъхва прекалено бързо . Това , че е студено , не означава , че през цялата зима не трябва да обръщате внимание на останалите на открито зимуващи растения . В топли , слънчеви , дори ветровити зимни дни , от почвата се изпарява голямо количество вода . Ако не поливате , когато това се случи , вероятността да ви загинат растенията , е твърде голяма . И да , те ще загинат именно от засушаване .

Обикновено на отрито остават иглолистни растения и такива , които издържат на студ.

на снимката – туи ,отглеждани в керамични саксии

Именно те чепят вода почти през цялата зима , особено в слънчени дни .

При прогнози за силно понижаване на температурите , може да защитите съдовете като ги „облечете“ . Дали ще ги обвиете в няколко слоя полиетиленово фолио , или ще комбинирате с велпапе , дървени стърготини,чипс и други растителни материали – със сигурност ще предпазите кореновата система .

Много често любителите градинари забравят , че дори и през зимата , има растения , които се нуждаят от вода и защита . И липсата на вода се проявява в началото на новият сезон – растенията , особено по-малките , изсъхват „внезапно“ . Но не са загинали от студ , а по-вероятно са изсъхнали от липса на достатъчно вода , която да запази корена жив.

Това се отнася за вечно зелените .

Ако отглеждате листопадни , също не бива да подминавате факта , че техните корени също се нуждаят от минимални количества вода .

За това отвреме на време проверявайте оставените на открито саксии – не допускайте да пресъхнат . Но и не прекалявайте с водата . Когато едно растение е извън вегетация , корена може да загние от прекалено голямо количество вода .Първи стъпки в изграждането на красива поляна

Въпреки хладната пролет , дейностите на открито не прекъсват.Слънцето надвива облаците,птиците пеят ,живота е прекрасен – както всяка пролет .

Днес ще обсъдя въпроса за изграждането на затревени площи – лично аз предпочитам тези , засяти с тревни смески само от житни треви .

окосена/неокосена трева

Преди да пристъпите към изграждане , или да извикате специализирана фирма , която да изгради поляната , добре помислете за какво точно искате да я използвате . Дали върху нея ще се играе , дали ще я използвате само за да и се радвате , на слънце ли е или на сянка …Това са все въпроси , на които трябва да обърнете внимание , за да подберете подходяща тревна смес . Често необмислените и спонтанни действия от страна на любителите градинари водят до грешки , които се виждат в последствие .

Преди изграждане огледайте добре терена . Дали е наклонен , дали има вдлъбнатини по него , или „хълмчета“ . Неравностите на терена могат да доведат до неприятности на късен етап , свързани с поливането . Околната растителност , особено ако е голяма и висока , също не е за пренебрегване .

И така , ако сте решили за какво точно искате да използвате поляната , може да пристъпите към действие .

За начало се отстраняват всички едри предмети , отпадъци , ненужна растителност . Ако има такава , която искате да запазите , най-добре е преди затревяването да я обработите – подрязване , почистване , оформяне . След сеитба , до първо косене няма да може да се влиза на терена . Той все още не е улегнал и ще останат следи и хлътвания в него .

Почвата се обработва – окопаване и отстраняване на корени , камъни , отпадъци … След което се заравнява – бучиците на почвата трябва да са не по-големи от няколко милиметра , или от големината на семената на тревната смес . Това означава – фина обработка на почвата . Отново напомням – претупаната работа в началото , води до проблеми в последствие .

Относно сеитбената норма – на всяка опаковка с тревна смес е написано какво количество се внася на кв м . Лично аз предпочитам да завиша сеитбената норма . Така си гарантирам гъст посев .

Семената се разхвърлят равномерно и на „кръст“ – първо вървите в едната посока , после перпендикулярно на нея . След като сте ги внесли в почвата , трябва да ги зариете – закриете , завиете . С помощта на гребло леко и внимателно заривате семената , така ,че над тях да има тънък почвен слой . Да не ги виждате , но и не трябва да са на прекалено голяма дълбочина . Следва валиране с цел уплътняване и подравняване на терена .

И сега следва поливане – тук трябва да сте много търпеливи и наблюдателни . Полива се , докато водата започне да се задържа на повърхността . Или – като забиете пръст в почвата , той да влиза в нея без да среща съпротивата и . Накрая се обработва с препарат против мравки – задължително .

Това са основни съвети за самото затревяване . Не пропускайте обаче момента с поливането през времето – дали ще е на ръка , дали ще е с пръскачки или поливна система . Ако решите да изграждате поливна система , най – добре го направете преди затревяването . И с подходящи поливни системи . Казвам го , защото през годините съм виждала интересни решения за поливане на трева – около нея забучени разпръсквачи , които обаче са за поливане на места , които не се косят – цветни градини , напр. Тези разпръсквачи не се прибират със спиране на водата , а остават от горе и пречат на косенето .

Има и още един начин за затревяване – поставяне на готова трева – чимове . Много по-бърз , имате поляна за един ден . Но предварителните мероприятия по подготовката не се изключват . В този случай се спестява времето за поникване , не и подготовката на терена .

поставяне на чимРастенията в офиса

Днешната тема е за растенията в офиса.

Какви растения са подходящи,как да ги отглеждаме,защо има разлика между средата в дома и тази в офиса – това са все въпроси , на които се е налагало да отговарям през годините.

Различни видове растения

Между затворената среда на дома и тази в офиса има колкото прилики , толкова и разлики.Да – закрито ,затворено пространство,да,контролирана температура и влага,да,проблем с липсата или прекалено много слънчева светлина…Това са част от приликите на средата на дома и офиса.Разликата обикновено идва от пространствата,от това,че в офисите обикновено работят повече и различни хора,всеки със своите изисквания към топлина,чист въздух,светлина и т.н. .Разбира се и в двата случая има изключения.

филодендрон

Обикновено за закритата и контролирана извън домашна среда предпочитам растения със здрави листа.Какво има пред вид .Под здрави разбирам плътни,дебели листа.Такива са различните видове филодендрони,алоказии,драцени,фикуси,цикас,замиакулкас,палми,аспидистри,юки,шефлери…Това са растения , чиито листа нямат власинки,гладки са , плътни ,при намокряне не задържат дълго време водата върху себе си.Имат голяма поглъщателна способност.Устойчиви са на сравнително сух въздух,запрашаване,вредители/лесно се лекуват при проблем/и болести.

юки

Изискванията към светлината на изброените горе растения са – обикновено ги приспособяваме към нея.Това е шега разбира се. В практиката си съм виждала различни изложения на офиси и приспособени и не до там растения към светлината с която се разполага.Виждала съм драцени,които обичат светлина в северни стаи.В този случай наблягам на торенето с добавка на стимуланти за увеличаване на фотосинтезата, микроелементи.Така се повишава устойчивостта на растенията и по-лесно се справят с нетипичните условия на предложената им среда.

В случай обаче , когато светлината е в повече за наличните растения , се прибягва до засенчване.Повечето офиси разполагат с щори на прозорците.При необходимост съветвам клиентите да ги спускат за определена част от деня.И още един проблем свързан със светлината.Напоследък доста често започнаха да се използват стъкла с фотозащита. Те,както знаете имат филтър,който не пропуска изцяло слънчевата светлина.От това , през годините , растенията започват да страдат.

И един съвет – ако имате растения с пъстри листа-фикуси,шефлери ,драцени – по правило пъстолистните предпочитат светлите до слънчеви места.За това ,ако нямате такива , просто не купувайте от тези растения.Вземете си зелените им ,едноцветни събратя.

пъстра шефлера

Топлина – сега вече започват проблемите/разликите от дома/ за които споменах горе – това,че в офисите работят хора с различни изисквания към нея.Има хора на които винаги им е топло.Обаче има такива , на които и при двадесет и пет градуса им е студено.Едните искат да спрат климатика,другите бързат да го пуснат…Най-добрият вариант е естествено да се намери компромисно решение и за хората и за растенията.За последните не е добре дълго време да стоят на хладно или дълго време да стоят на прекалено горещо ,в затворено помещение.И в двата случая ще страдат докато накрая се предадат и загинат

Фикус

Проблема с климатиците – това е най-удобния и чист начин за отопление,но въздушната струя,която се носи от тях не е добра нито за хората , нито за растенията.Няма отново да описвам случая с нолината ,климатика и техния собственик.Ако има вариант ,не поставяйте растенията изложени на въздушната струя , идваща от климатика.

Поливане на офисните растения – няма голяма разлика от поливането у дома,но все пак бъдете внимателни.Повечето хора може да проявят самоинициатива и да се стигне до преполиване или пък точно обратното.Всеки да реши ,че колегата му е полял и накрая растенията да изсъхнат.Още нещо – не изливайте остатъците от напитки в саксиите.Какво съм виждала – пред ресторант в голям сезонен хотел поставен фикус.Понеже мястото е по-скоро тъмно отколкото светло , го поливам изключително рядко. Един ден , изтривайки листата му , усещам мирис .Оказа се ,че гостите на хотела изливат в саксията напитки ,преди да изхвърлят пластмасовите си чашки.Голяма грешка от тяхна страна.Преместих фикуса и повече не сложих друго растение до тази врата.Фикуса оцеля , но след много усилия от моя страна.

Това , в общи линии , са нещата на които да обърнете внимание ,когато озеленявате офиса си.Ако се затруднявате в избора – аз съм човека който да ви помогне.

/снимките горе са на растения ,които съм възстановила след като са гледани в неподходяща среда,особено съм горда с фикус лирата/


Агр.-инж.Антоанета ВеликоваИглолистни растения

Днес ще се отклоня малко от темата за стайните растения. Ще споделя опит с отглеждането и поддръжката на иглолистните растения,които отглеждаме на открито.Макар,че от време на време на пазара се срещат и такива,които в нашите условия на четири сезона , в определен момент от годината задължително се прибират на закрито.Като стайно отглежданата араукария.

Иглолистните растения са много и различни по вид,цвят,големина , форма…Общото за тях е , че като цяло са растения на хладния до студен климат.Това е свързано с естествения им произход – а именно студените райони на Земята.

Наричаме ги иглолистни понеже при някои от тях – борове,ели,смърчове и др. – листенцата приличат на иглици .По-малки или доста дълги , краят им е заострен и доста бодлив . Докато при други – иглиците са много малки и меки и не предизвикват убождане . Такива са различните туи,купресуси,юниперуси/от тях обаче има и доста бодливи/.Плода на иглолистните растения се нарича шишарка.При някои – предимно дървесните видове – шишарките са много красиви и едри.Докато при туите напр.- дребни и след узряване и разпукване ,покафеняват ,стават сухи и загрозяват като цяло растенията.Аз препоръчвам шишарките на туите да се отстраняват своевременно,за да не придават занемарен вид на растенията.При някои ,тисовете напр. , плода е сочен,месест , ярко обагрен .Нещо интересно , което не всеки знае – от плодчетата на юниперусите северните народи преди столетия са се научили да произвеждат спиртната напитка джин.

Повечето от иглолистните растения предпочитат слънчевото огряване през деня.Трудно издържат на целодневно засенчване.Но има такива ,като туя смарагд,които през определен период от живота си/първите две до три години/ предпочитат известно засенчване .След това няма никакъв проблем да са на открито място. Тисовете също издържат известно засенчване през част от деня.Но няма иглолистно растение , което би живяло през целия си живот само и единствено на сянка.

Хубавото при иглолистните растения е , че подлежат на резитби.За разлика обаче от широколистните декоративни , не се подрязват по всяко време през сезона на силна вегетация.Какво имам пред вид . Докато широколистните видове може да се подрязват от началото на пролетта/някои и през зимата , ако не е прекалено студено/ , през цялото лято , независимо от температурите , то иглолистните растения не подрязвам през месеците с най-високи температури.А и те тогава не нарастват толкова , че да се налагат силни резитби.Отрезите леко пожълтяват поради спецификата на дървесния сок – съдържа смолисти вещества.

Формата на растенията може да бъде много разнообразна . Пирамидална – при елите и смърчовете.Конусовидна,колоновидна,яйцевидна,кълбовидна – при различните туи. Има купресуси,които още при ранното си развитие са оформени като спирали.Други на етажирани топки…Разнообразието е голямо.Обикновено растящите във височина и без обособен връх туи/брабанти,колумни/ , се използват за изграждане на живи огради.Често обаче виждам живи плетове , направени от туи смарагд с прерязани върхове.Това не ми допада никак , а и като се има предвид , че тези туи имат естествена специфична форма , не са удачен вариант за огради.

Иглолистните растения могат да живеят на по-бедни и варовити почви . Но не отказват доброто подхранване с комплексни торове,биостимуланти,органична материя.Може да ги внасяте както през корена , така и листно.

Както останалите растения и иглолистните може да се разболеят или да се „сдобият“ с неприятели – различни видове насекоми.

За това аз всяка година започвам още в ранна пролет с профилактични третирания.Така се запазва здравето на растенията ,повишава се техният имунитет и се повишава качеството им на живот.Препаратите , които ползвам ,са същите както при останалите растения – стайни или градински.

И още нещо , което смятам за особено важно и което любителите градинари пропускат доста често.Иглолистните растения не изпадат в период на покой.Те имат вегетация през цялата година.Да , в най- студените и в най-горещите месеци тя силно намалява или се променя , но не спира. Имайте това пред вид ,когато зимата е топла ,няма валежи .Тогава тези растения трябва да се поливат.През летните горещини пък може да ги обливате ,като внимавате обаче да не увредите растения около тях , които биха се разболели от съчетанието на голяма влага и висока температура.

/ всички снимки са на растения от обслужвани от мен обекти 🙂

Агр.-инж.Антоанета ВеликоваЦветни аранжировки с живи цветя

Както обещах в предишната публикация , темата за днес е – цветни аранжировки с живи растения.

Много може да се говори за аранжирането на цветя.В зависимост каква е целта – дали ще поднасяме подарък,дали само ние ще им се радваме,колко дълго искаме да имаме дадената аранжировка-направена от сезонни или многогодишни растения ,вариантите са много и зависят от желанията ни и нашата фантазия. Аранжировки на растения могат да се правят и на открито – в градината , например.Отново подбора на растенията е важен за по нататъшната им поддръжка.

Започвам с аранжиране на открито .

на снимката – градинска аранжировка с летни цветя – далии,хортензии,карамфил,сенециои др.

Като начало трябва да изберем растения , които биха си подхождали както цветово,така и по височина,време на цъфтеж,начин на отглеждане , изисквания към климатичните фактори.Ако подберем растения с различни изисквания към светлина и влага , трудно бихме могли да ги запазим живи дълго време.Ако например се комбинират сукулентни растения с хортензия , ефекта от аранжирането ще е нулев.Едното растения изисква редовно и обилно поливане,докато другото – оскъдната влага е задоволителна за него.Давам толкова ярък пример , но съм сигурна ,че никой няма да подбере така растения.Макар,че съм виждала архитектурни безумия – бамбук ,засаден до кортадерия/ пампаска трева.Без коментар.

Кани и два вида иглолистни

На снимката горе – за гръб на аранжировката и използван лъжекипарис в сивкавосиня окраска на листата.Пред него кълбовидна туя и между тях в гнезда засадени кани.Ефекта през цялото лято е прекрасен.Правилно комбинирани растения както цветово , така и по изисквания към светлина,вода,устойчивост…

Няколко вида храсти и летни цветя

В отделни места в градината , като акцент,също може да се направи аранжиране на различни по цвят храсти – на снимката – бордюр от чимшир с кълбовидна форма.Втори кръг – бербериси – в тъмночервената гама най-вътре – спирея – светложълта окраска на листата.Вътрешното пространство е запълнено с карамфили.Тук растенията са подбрани така , че и в студения сезон да имаме жив цвят – именно чимшира , който е неопадлив и запазва цветно настроение.

билкова аранжировка

Една много любима за мен аранжировка – високо изградени кашпи,в които има засадени различни видове билки и подправки.Така красиво подредени и подбрани с изключително внимание – мента,босилек – два цвята,маточина,лук,розмарин и бегонии ,чиито цветчета се ползват за украса в гурме кухнята.

различни видове многогодишни растения и сезонно цвете

Сега да обърнем внимание на аранжировките в саксии.И тук вариантите са много – понеже пролетта почти е дошла , ще започна с ранните пролетни цветя.Може да ги подберете по следния начин – лалета,зюмбюли,нарциси.Кокичета,минзухари,хелеробес,теменужки…

В не много дълбока саксия поставете почва.Подредете луковиците на растенията така , че като ги засадите ,най-високите да са от вътре , а около тях да са по-ниските. Когато избирате луковиците ,вижте на етикета какво пише – кога цъфтят.Добре ще е различните цветя да цъфтят по едно и също време – дружно.Тогава красотата на аранжировката ще е пълна.

Към луковиците за разкош , може да добавите и многогодишно зелено растение – Някое бавно растящо иглолистно , или хедера с дребни листенца.След прецъфтяване на пролетните и изваждане на луковиците,може да си направите лятна аранжировка в същата саксия.Бегония с различни цветове – прекрасно съчетание с многогодишните растения от пролетната аранжировка.

За лятото може да подберете такива растения , които ще цъфтят през целия сезон – акцент ,растящ във височина може да е някое яркоцветно мушкато.Под него – хедера и поставяте саксията на високо.Или пък различни цветове петунии – във висяща кошница.

Друг вариант – отново широка , невисока саксия . В средата се поставя фестука – това е нискостеблена , синкавосива на цвят трева.Подходяща е както за слънце , така и за места с по-малко огряване.Около нея може да се насадят суколентни растения , които имат почвопокривен ефект-пълзящи , а не растящи във височина.Постепенно те ще започнат да“провисват“ от саксията , след като са пораснали достатъчно в нея.И двата вида растения – тревата и сукулентите , са съвместими поради факта , че фестуката издържа на умерено засушаване,а сукулентите ,засадени в саксия , понасят редовно ,оптимално поливане .

Вариантите са много.Като цяло , растенията трябва да се подбират на първо място – по общи изисквания на отглеждане,после по големина,цветово,отношението към болести и неприятели също не трябва да се пренебрегва.