Правилният подбор на растенията IIчаст

Храстите. Тяхното разнообразие е наистина голямо. Вечнозелени, цъфтящи, неопадливи широколистни, с цвят на листата, променящ се в сезоните… Избора е голям. Отново правилния избор на местоположението, отношението към светлината, изискванията към почвата и израстването им във времето е важно за доброто им развитие. Увивни, пълзящи, високи или миниатюрни, за жив плет или за единични акценти в градината, в добро съчетание с дървесните видове допринасят за един богат вид на пейзажа.

И идва ред на тези, които може би най-много ни радват. Цветята! Едногодишни, двугодишни или многогодишни. Те са събрали многообразието на форми, цветове и  аромат. Оформянето на цветното пространство трябва да е в пълна хармония със стила на зелената площ. Важно е да се познават багрите на цветята, периода им на цъфтеж, изискванията им към светлина и почва. Подреждането на цветята трябва да се извършва така, че да се получи непрекъснат цъфтеж през целия вегетационен период. Оформянето на цветните кътове може да стане на групи, като за целта се създават еднородни или разнородни групи цветя.

В разнородните групи цветята са засяти на компактни цветни петна, багрите им хармонират по между си. При еднородните групи цветята са по-гъсто засяти в средата, а към периферията са по-разредени. Или могат да се засеят на равни разстояния по между си, като по този начин извикват подреденост на зацветената площ. Подреждането на цветята става в хармония между височината, оцветеността, времето им на цъфтеж.

Цветята могат да се разполагат в зелените пространства на градините освен в група, така и единично. За солитери се използват видове, които по декоративни качества се открояват от останалите цветя в градината.

Подреждането на растителните видове в една градина е важно решение, което се прави в началото на проектирането на зеленото пространство, предназначено за отдих или приятно прекарване на свободното време. Оптимално разположени видове, на подходящите за развитието им места, хармонично присъствие на цветя, живи плетове, градински пътечки, скални кътове, малки езерца или други водни ефекти- във всичко това може да се превърне един изоставен двор.

Защото красотата е в хармонията…


Comments

 1. Здравейте! Луковиците на такива лалета се сеят както и на останалите, разлика няма.
  По принцип, ако имате градина, можете да ги засеете около средата на октомври. Лалетата са растения, които изискват зимен покой.
  Засадени в саксия нещата стоят малко по-различно. Можете да приберете на студено място луковиците, някъде през месец януари да ги засадите в саксии и да ги държите на топло и светло място. След като ги засадите в саксии ги полейте. После поливането да става внимателно и при нужда. Светлината е особено важен фактор за развитието на новите растения. Така, че подберете южен, леко засенчен прозорец.
  По същия начин можете да засадите и луковиците на зюмбюла. Дръжте ги на хладно и проветривомясто, но не и влажно. Някъде около началото на януари ги засадете, зюмбюлите много бързо се развиват на топло и слънчево.

 2. Avatar for Специалистът Р.Антонова : 23.09.2010 at 3:09 pm

  Здравейте ,ще ви бъда много благодарна да ме посъветвате кога трябва да се посеят луковици на лалета ,които са донесени от Холандия.Живея в апартамент и мисля да ги засея в саксии. При какви условия трябва да се отглеждат ,ако може повече информация . Благодаря Ви предварително за компетентния отговор .

 3. Да, листните въшки вече се появиха. Пръскайте с инсектициди, които можете да закупите, в която и да агропатека: вазтак, БИ 58, децис, актара, нуреле. Пръскайте според указанията, приложени за всеки един препарат. Пръскането става в сухо време, най-добре е преди обяд при температура на въздуха по-ниска от 25 С. Пръскайте поне два пъти.

 4. имам жив плет от майски сняг , но когато го подрязвах забелязах малки листни въшки – зеленикави на цвят, какво бих могла да направя за да ги премахна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *